2024. április 13., szombat

Idén is Európa a cél

Alig ért véget az őszi idény, a TSC január 10-én már meg is kezdte felkészülését a tavaszi folytatásra. A játékosok megterhelő időszakon vannak túl, a versenynaptár nem volt hozzájuk túl kegyes ősszel, ennek ellenére nem vallottak szégyent az idény első felében. A hazai bajnokságot 37 ponttal a harmadik helyen zárták, egyedül a két belgrádi nagyágyú, a Partizan (47) és a Crvena zvezda (46) előzte meg a vajdasági csapatot. Az Európa-liga csoportköre ugyan nem a legfényesebben sikerült, ám a klub elöljárói pozitívan értékelik az első komoly nemzetközi szereplést.

„Erre számítottunk, és leginkább tapasztalatszerzésként tekintettünk az európai szereplésre, szégyent semmiképp sem vallottunk. Egyes mérkőzések, különösen az idegenbeli találkozóink végeredményét figyelembe véve ugyan lehetett volna jobb, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindvégig a saját játékunkat játszottuk. A bajnokságok közti minőségbeli különbség egyértelműen megmutatkozott ezeken a találkozókon, a bajnoki meccseink zömének színvonalát össze sem lehet hasonlítani a nemzetközi a mérkőzésekkel. A külföldi ellenfeleink játékosai hétről hétre komolyabb összecsapásokat játszanak, mint mi, hozzászoktak az effajta terheléshez, és ehhez mérten más szintet képviselnek. Ettől függetlenül büszkék lehetünk arra, hogy újoncként az egyik legnehezebb csoportban sikerült pontot szereznünk, és lőttünk hat gólt, ez pozitív. Nem is várhattuk, hogy ebben a csoportban valami maradandót alkotunk, de az európai bemutatkozás mindenképp jól sikerült. Láthattuk, hogy a nálunk sokkal jobbak hogy is csinálják ezt, ötleteket meríthettünk” – értékelte a TSC első El-szereplését a klub vezérigazgatója, Palágyi Szabolcs, majd hozzátette, a nemzetközi összecsapásoknak várhatóan a Szuperliga folytatásában lesz igazán komoly jelentőségük: „Épp ezeknek a jobb ellenfeleknek köszönhetően mi is magasabb szintre léphettünk, hiszen minden mérkőzésen alkalmazkodnunk kellett az általuk diktált tempóhoz és hajtáshoz, amit a továbbiakban, főleg a hazai bajnokságban kamatoztathatunk majd.”

Palágyi hangsúlyozta, szép lett volna előkelőbb helyen végezni, ám nem voltak illúzióik a továbbjutást illetően: „Őszintén meg kell néznünk, kik is alkották rajtunk kívül a csoportot, milyen költségvetéssel és kerettel rendelkeznek. Komoly klubokról beszélünk, mi még nem nőttünk fel az ő szintjükhöz, de megmutattuk, mit tudunk, és a lehetőségeinkhez képest a maximumot ki is hozták magukból a fiúk. A játékosaink testközelből tapasztalhatták meg, milyen az, ha a túloldalon egy jobb focista szerepel, és amellett, hogy rengeteget tanulhatnak ezekből a párharcokból, az Európa-liga-szerepléssel az ő értékük is nőtt a piacon.”

A vezérigazgató nem bocsátkozott komolyabb esélylatolgatásba a jövőt illetően, ám az nyilvánvaló, hogy a klub idén is megcélozza Európát: „Még talány, mit hoz a következő idény, kár is lenne ennyire előretekinteni, hiszen nem tudhatjuk, a többiek mit produkálnak tavasszal, ráadásul a szerb bajnok idén már nem jut egyenes ágon a Bajnokok Ligája csoportkörébe (a sorozat 2024/2025-ös kiírásában a Szuperliga győztese az ország UEFA-rangsorban elfoglalt helyezése miatt már nem kerül automatikusan a csoportkörbe, hanem a rájátszásban kezd, míg a második helyezett a 2. selejtezőkörben kapcsolódik be – a szerző). Az Európa- vagy a Konferencia Liga-szereplés kiharcolása már most reális célkitűzésnek tűnik, a jövőre nézve a tavaly a lejátszott mérkőzések és az általuk szerzett tapasztalat mindenképp előrevisz bennünket.”

AZ ÖSSZESZOKOTTSÁG A LEGNAGYOBB SEGÍTSÉG

Az edzések már intenzíven folynak, a csapat a hétvégén lejátszotta első felkészülési mérkőzését, a topolyai alakulat Pantović (10.), Jovanović (21.), Sós (51.) és Mircsevszki (59.) találatával 4:1-re nyert a Novi Sad ellen. A szokásos törökországi helyszín helyett a gárda idén a spanyolországi Esteponában edzőtáborozik két hétig, ahol négy meccset játszik – január 24-én a Diósgyőr, 29-én a vancouveri Whitecaps, 31-én a seattle-i Sounders, február 3-án pedig a svéd AIK ellen lép pályára Žarko Lazetić együttese. A TSC utolsó felkészülési mérkőzésén hazai a pályán fogadja a mitrovicai Radnički együttesét.

„Az őszi idény zsúfolt menetrendje miatt valamivel hosszabb szünetet kapott a csapat, korábban nem tapasztaltak ilyen terhelést, így szükségük volt a feltöltődésre. Nagyjából négy és fél hét alatt kell felkészülnünk a folytatásra, a tíznapos hazai összetartást követően Spanyolországban folytatjuk, ahol négy barátságos mérkőzést játszunk. A tavaszi rajtot megelőző utolsó hetet ismét Topolyán töltjük, és további egy felkészülési meccset játszunk. Örülök, hogy sikerült együtt tartani a csapatot, így jóval könnyebb ott folytatni, ahol decemberben abbahagytuk. Igaz, hogy rövid idő áll rendelkezésünkre, de ez az összeszokottság jócskán megkönnyíti a dolgunk. Sokat foglalkoztunk az őszi idénnyel, a lehető legjobban kielemeztük a mögöttünk álló hónapokat. A céljaink természetesen nem változtak, az európai szereplést érő helyezés megszerzésére törekszünk. A tavaszi idény ebből a szempontból nehezebb és bonyolultabb lesz, hiszen a többiek és épp ezt akarják. A nemzetközi meccsek nélkül több időnk lesz a regenerációra, remélhetőleg a sérülések is elkerülnek bennünket, nem látom akadályát, hogy ismét előkelő helyen zárjuk a bajnokságot” – mondta a felkészülés kapcsán a tréner.

Lazetić hozzátette, idén valamivel könnyebb dolga van, mert nem kell új embereket beépíteni a csapatba: „A felállítás tekintetében komolyabb változásra egyelőre nem számítunk, ez abban az esetben módosulhat, ha a játékosok, akik a nemzetközi meccseken felhívták magukra a figyelmet, kapnak egy mindenki számára elfogadható ajánlatot. Természetesen edzőként arra törekszem, hogy a gerinc megmaradjon, illetve még jobb focisták csatlakozzanak hozzánk, nyilván tisztában vagyok a lehetőségeinkkel és a korlátainkkal. Ezért is kiemelten fontos, hogy az elmúlt években, főként a nyáron sikerült kialakítanunk egy remek bázist, így szükség esetén tudunk módosítani a csapaton. Bő kerettel készülünk, ha időközben valaki távozik, akkor tudjuk pótolni. Új igazolásokat egyelőre nem tervezünk, ez akkor változhat, ha valamelyik alapemberünk visszautasíthatatlan ajánlatot kap. A nyáron szerződtetett játékosaink a szezon második felére »beértek«, megismertük egymást, tőlük mindenképp többet várok, mint ősszel, ugyanakkor több lehetőséget is kapnak a folytatásban.”

Január elején még úgy tűnt, Josip Čalušić elhagyja a topolyaiakat, és 350 ezer eurós kivásárlási díj ellenében a japán Kasima együtteséhez igazol. A horvát támadót be is mutatták új klubjában, ám később kiderült, nem ment át az egészségügyi teszteken, a nogomania.rs internetes hírportál értesülései szerint a 30 éves játékos sorsa egyelőre kérdéses. Az átigazolás tényét a transfermarkt.com szakportál is törölte.

Nyitókép: Palágyi Szabolcs szerint az európai szereplés idén is reális célkitűzés (Fotó: Erős Kincses Krisztina felvétele)