2024. május 20., hétfő

Az IFFHS szerint Haaland

Erling Haaland érdemelte ki a 2023 legjobb futballistája díjat a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS). A kedden közzétett végeredmény szerint a Bajnokok Ligájában és az angol Premier League-ben címvédő, friss klubvilágbajnok Manchester City norvég csatára 209 pontot gyűjtött az IFFHS-nél, amelynél a második helyen a francia bajnok Paris Saint-Germain világbajnok támadója, Kylian Mbappé végzett.

A harmadik helyet a 2022-ben győztes Lionel Messi, az argentin válogatottat egy éve világbajnoki címig vezető, a PSG után jelenleg az amerikai Inter Miamit erősítő sztárjátékos szerezte meg.

A világ legjobb labdarúgói 2023-ban az IFFHS-nél: 1. Erling Haaland (norvég, Manchester City) 208 pont, 2. Kylian Mbappé (francia, PSG) 105, 3. Lionel Messi (argentin, PSG / Inter Miami) 85, 4. Rodri (spanyol, Manchester City) 55, 5. Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund / Real Madrid) 34, 6. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City) 27, 7. Harry Kane (angol, Tottenham/Bayern) 18, 8. Bernardo Silva (portugál, Manchester City) 9, 9. Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid) 8, 10. Lautaro Martínez (argentin, Inter) 7.

DRÁMA AZ ÁLMOK SZÍNHÁZÁBAN
Nem akármilyen mérkőzést láthatott kedden este az Old Trafford közönsége. A Manchester United az Aston Villát látta vendégül, és az első félidő igencsak tragikusra sikeredett a Vörös Ördögök számára. A 22. percben ugyanis John McGinn szabadrúgása mindenkit meglepve a hazaiak kapujában kötött ki, négy perccel később pedig egy szögletet követően Leander Dendoncker fejjel duplázta meg az Aston Villa előnyét.

A második játékrész gyökeres változást hozott. Alejandro Gamaccho került főszerepbe, aki két találatával egalizálta az állást. A hajrában Rasmus Højlund megszerezte első bajnoki találatát a Manchester Unitedben, ami három pontot ért csapatának.

A bajnoki idényben először Szoboszlai Dominik csak a kispadon kapott helyet a Liverpool keretében. Társai azonban nélküle is fölényben voltak a Burnley otthonában. Darwin Núñez lövésével már a 6. percben előnybe kerültek, és a továbbiakban is agresszívan játszottak, az sem szegte kedvüket, hogy a játékvezető két találatukat is érvénytelenítette. A 67. percben Szoboszlai is pályára lépett. A sok helyzetet kidolgozó liverpooliak végül a 90. percben Diego Jotának köszönhetően zárták le a találkozót.

Angol bajnokság, 19. forduló: Manchester United–Aston Villa 3:2, Burnley–Liverpool 0:2, Bournemouth–Fulham 3:0, Sheffield Utd.–Luton 2:3, Newcastle–Nottingham 1:3. Az élmezőny: Liverpool 42, Arsenal 40, Aston Villa 39, Tottenham 36, Manchester City 34 pont stb.