2024. május 20., hétfő

Klopp, a csonttörő

Szombaton este rendezték meg a Liverpol–Arsenal rangadót, amelyet némi meglepetésre a vendégek kezdtek jobban, Gabriel Magalhães fejesével már a 4. percben előnybe kerültek. Az Ágyúsok kezdeti fölényét követően az idő előrehaladtával a Liverpool egyre inkább átvette a játék irányítását, majd a félidő közepén Mohamed Szalah kiegyenlített. A szünet előtt Gabriel Jesus előtt adódott kiváló lehetőség a gólszerzésre, ám az Arsenal játékosa elszórakozta a helyzetét.

A második játékrész nagy részében a Liverpool volt fölényben, de kevés igazi gólhelyzet alakult ki. Trent Alexander Arnold járt legközelebb a gólszerzéshez, ám a 72. percben csak a felső lécet találta el. A döntetlennel az Arsenal megőrizte első helyét. A találkozó érdekessége, hogy Kosztasz Cimíkasznak, a Liverpool játékosának eltört a kulcscsontja annál az esetnél, amikor egy oldalvonal felé tartó labdát megmenteni igyekezvén összeütközött a saját edzőjével, Jürgen Klopp-pal.

A Manchester United vereséget szenvedett a West Ham otthonában, ugyanakkor a klub szurkolóit ennél jobban érdekelte a vasárnapi hír, miszerint Sir Jim Ratcliffe, az Ineos globális ipari vállalatcsoport milliárdos alapító tulajdonosa 1,25 milliárd fontért 25 százalékos tulajdonrészt vásárolt a klubban. Ezenkívül 240 millió fontot költ az Old Trafford felújításara. A Glazer családnak továbbra is többségi részesedése marad a klub anyavállalatában, de a sporttevékenység ellenőrzése az Ineos vállalatcsoporthoz kerül.

A 18. forduló: Crystal Palace–Brighton 1:1, Aston Villa–Seffield Utd. 1:1., Nottingham–Bournemouth 2:3, Tottenham–Everton 2:1, Liverpool–Arsenal 1:1, Wolves–Chelsea 2:1, West Ham–Manchester United 2:0, Fulham–Burnley 0:2, Luton–Newcastle 1:0.

A következő forduló (december 26-án, 27-én és 28-án): Newcastle–Nottingham, Bournemouth–Fulham, Sheffield Utd.–Luton, Burnley–Liverpool, Manchester United–Aston Villa, Brentford–Wolves, Chelsea–Crystal Palace, Everton–Manchester City, Brighton–Tottenham, Arsenal–West Ham.

KÉT GÓL ÉS PIROSLAP A RANGADÓN
Olaszországban nagy érdeklődés előzte meg a Roma–Napoli rangadót. Egyik csapat sem úgy szerepel eddig a bajnokságban, ahogy előzőleg várták tőle, így az egymás elleni mérkőzésen adódott lehetőség a javításra. Az első félidő csalódást keltett, nem alakult ki szép játék, annál több volt a szabálytalanság. A feszült találkozón a 66. perc hozta az első fordulatot, ekkor ugyanis Matteo Politani kiállítása miatt emberhátrányba került a Napoli. José Mourinho, a Roma vezetőedzője ekkor jó érzékkel nyúlt bele a mérkőzésbe, pályára küldte Lorenzo Pellegrinit, aki becserélése után öt perccel megszerezte a Romának a hőn áhított vezetést. A Napoli nem tudott újítani, ráadásul a 86. percben Victor Osimhen begyűjtötte második sárga lapját is, így a vendégek kilenc emberre fogyatkoztak. Itt még nem volt vége a Napoli szenvedésének, ugyanis a 96. percben Romelu Lukaku egy ellentámadás során betalált a vendégek kapujába.

A 17. forduló: Empoli–Lazio 0:2, Sassuolo–Genoa 1:2, Monza–Fiorentina 0:1, Salernitana–Milan 2:2, Frosinone–Juventus 1:2, Bologna–Atalanta 1:0, Torino–Udinese 1:1, Inter–Lecce 2:0, Verona–Cagliari 2:0, Roma–Napoli 2:0.

A következő forduló (december 29-én és 30-án): Fiorentina–Torino, Napoli–Monza, Genoa–Inter, Lazio–Frosinone, Atalanta–Lecce, Cagliari–Empoli, Udinese–Bologna, Milan–Sassuolo, Juventus–Roma, Verona–Salernitana.

LLORENTE, A CSODACSERE
Szombaton lejátszották a 4. fordulóból elhalasztott Atlético Madrid–Sevilla találkozót. A Matracosok már az első félidőben is nagy fölényben játszottak, ám gól ekkor még nem született. A szünetben csereként beállt Marcos Llorentének viszont egy perc is elég volt, hogy betaláljon a Sevilla kapujába. A vendégek ezt követően sem bátorodtak fel, a folytatásban is az Atlético volt a veszélyesebb, még úgy is, hogy a 70. percben Çağlar Söyüncü kiállítása miatt emberhátrányba került. Diego Simeone fiai győzelmükkel pontszámban beérték a Barcelonát, és jobb gólarányuk miatt jelenleg a harmadik helyen állnak.

A 4. fordulóból elhalasztott találkozó: Atlético Madrid–Sevilla 1:0 Az élmezőny: Real Madrid és Girona 45, Atlético Madrid és Barcelona 38, Athletic Bilbao 35 pont stb.

A CITY A VILÁG TETEJÉN
Igen élvezetes bronzmérkőzést vívott egymással a Szaúd-Arábiában megrendezett klubvilágbajnokságon az egyiptomi al-Ahli és a japán Urawa. Az első játékrészt az afrikai csapat kezdte jobban, előbb Jasszer Ibrahim talált be az Urawa kapujába, majd Percy Tau használta ki a japánok védelmi hibáját, így a félidő közepén már kétgólos előnyben volt Afrika bajnoka. Az Urawa azonban nem adta fel, José Kanté még a szünet előtt bámulatos kapáslövéssel szépített, majd a pihenőt követően Alexander Scholz értékesített egy kezezés miatt megítélt büntetőt.

Az egyenlítő találatot követően nagyobb sebességre kapcsolt az al-Ahli. A 60. percben Josio Kozumi, az Urawa hátvédje szerencsétlenül ért a labdába a kapuja előterében, így ha kissé szerencsés módon is, de ismét az egyiptomiak szereztek vezetést. Ezt követően az al-Ahli is büntetőhöz jutott, ám Ali Maluf még elmulasztotta lezárni a találkozót. Nem sokáig bánkódott azonban a tunéziai játékos, mert a hosszabbítás 9. percében gyönyörű szabadrúgásgóllal bebiztosította csapatának a bronzérmet.

A döntő, amelyben az angol Manchester City és a brazil Fluminense csaptak össze, távolról sem volt ennyire izgalmas. A gólgyártás már az első percben megkezdődött, igaz, ehhez kellet Marcelo hatalmas hibája, aki az angolokat hozta helyzetbe. Nathan Aké lövése ugyan a kapufáról kivágódott, ám Julian Álvareznek nem volt nehéz dolga az üres kapuba juttatni a játékszert. Nem Marcelo volt az egyedüli, aki hozzájárult a City győzelméhez, a 27. percben ugyanis Phil Foden beadásába Nino olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a labda a saját kapujába hullott. A Fluminense legnagyobb gólszerzési lehetősége Jhon Arias előtt adódott, ám közeli fejesét Éderson bravúrt bemutatva hárítani tudta. A második félidőben Foden eldöntötte a mérkőzést, majd az utolsó percekben Álvarez második találatával kiütésessé tette a City győzelmét. Pep Guardiola így a Barcelona és a Bayern München után a Manchester Cityvel is megnyerte a klubvilágbajnokságot.

Klubvilágbajnokság, bronzmérkőzés: Urawa–al-Ahli 2:4. Döntő: Manchester City–Fluminense 4:0