2024. május 20., hétfő

Könyvesék az élről várhatják a folytatást

Pataki remekül debütált az MTK-ban, Pintér pedig Békéscsabán vitézkedett

Az NB I. 17. fordulójának mérkőzéseivel december közepén hivatalosan is lezárult az őszi idény a magyarországi focipályákon. Az ősz folyamán az anyaországban szereplő vajdasági magyar labdarúgók közül a legtöbb sikerélménye Könyves Norbertnek volt, aki őszi bajnoki címet ünnepelhetett a csak magyar játékosokat foglalkoztató Paks tagjaként.

A robusztus támadó a pontvadászat első felében hat gólt szerzett az élvonalban, a moholi labdarúgó betalált többek között az Újpest és a Ferencváros kapujába is, valamint egy gólt jegyzett a magyar kupában is, a Honvéd elleni idegenbeli találkozón. Könyves góljai mellett az ősszel született még délvidéki találat a Nemzeti Bajnokság első osztályában, a Kisvárda együttesében szereplő Czékus Ádám ugyanis az MTK elleni győztes bajnokin megszerezte élete első NB I.-es gólját. A kishegyesi játékos 2016-ban Topolyáról igazolt át Magyarországra a Szeged 2011 csapatához, majd a Grosics Akadémia, az FTC és a Honvéd érintésével Békéscsabára került, ahol a tavalyi idényben tizenkét góllal segítette az NB II.-ből kieső viharsarki gárdát.

A magyar második vonalban futballozó vajdasági magyarok közül az ősszel Takács Tamás négy gólt szerzett a Mosonmagyaróvár tagjaként, a Csákvárt erősítő magyarkanizsai Fejős Áron pedig egyszer iratkozott fel a góllövők közé. A mostani szezont az NB III. délkeleti csoportjában elkezdő Békéscsabának Czékus Ádám távozása után ismét lett egy bácskai gólvágója, az adai Pintér Norbert ugyanis két, Kaposváron eltöltött év után a lila-fehérekhez igazolt, ahol a szakmai stáb az őszi szezon legjobbjának választotta meg. A topolyai TSC és a Csíkszereda csapatában is megfordult játékos az őszi idényben hét góllal segítette a feljutást megcélzó Békés megyei klubot.

A hölgyeknél a délvidéki játékosok közül Pataki Georgina teljesített a legjobban, aki újoncként szinte azonnal kiharcolta a helyét az MTK kezdőcsapatában, és védő létére négy gólpasszt is kiosztott csapattársainak. A Spartacus B csapatától érkező zentai focistalány a Simple Liga 8. fordulójában azután maga is feliratkozott a góllövőlistára, amikor a Budaörs elleni mérkőzésen megszerezte pályafutása első magyarországi találatát. A női futsal NB I.-ben Fekete Edina is eredményes volt új klubjában, az adai származású játékos a viszonylag kevés játéklehetőség ellenére négyszer is bevette az ellenfelek kapuját, az élcsapatnak számító Tolna színeiben.