2024. május 20., hétfő

A City könnyed győzelme

A várakozásoknak megfelelően a klubvilágbajnokság második elődöntőjét könnyedén nyerte meg a Manchester City. A japán Urawa nem tudott egyenrangú ellenfele lenni a Bajnokok Ligája címvédőjének. Az angolok az egész találkozón egykapuztak, a vezető találatot azonban csak közvetlenül a szünet előtt szerezték meg Marius Hoibraaten hathatós közreműködésével. A második játékrészben fellazult a japánok védelme, amit egy ellentámadásból Mario Kovačič használt ki. Nem sokkal később Bernardo Silva döntötte el a találkozót.

A rövid téli pihenő előtti utolsó Bundesliga-fordulóhoz érkeztünk. A nyitótalálkozón a Leipzig némi meglepetésre csak döntetlent ért el Brémában. Yussuf Poulsen ugyan még az első félidő végén betalált a hazai kapuba, de a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt. Alig kezdődött meg a második játékrész, Lois Openda immár szabályos módon juttatta előnyhöz a lipcseieket. Az utolsó negyedórában azonban Justin Njinmah válaszolt, amivel egy pontot szerzett csapatának. Ugyancsak pontosztozkodásra került sor a Borussia (D)–Mainz és a Hoffenheim–Darmstadt találkozón.

Spanyolországban immár nyolc mérkőzés óta nyeretlen a Rayo Vallecano, amely kedden este hazai pályán a Valenciától kapott ki. A Sevillának szemmel láthatóan jót tett az edzőváltás, hiszen hosszú nyeretlenségi sorozatot követően sima győzelmet aratott a Granada vendégeként. Az Atlético Stefan Savić felelőtlensége miatt az első félidő végén emberhátrányba került a Getafe elleni mérkőzésen.

Ennek ellenére a Matracosok a duplázó Antoine Griezmann vezetésével a 70. percben már kétgólos előnyben voltak, a Getafe azonban ledolgozta hátrányát, sőt az utolsó percekben csak Jan Oblak hatalmas védéseinek köszönhetően szerzett pontot az Atléti.

Az olasz kupában óriási meglepetésre a Frosinone a Napoli otthonában mért megalázó vereséget a bajnokcsapatra. Az angol ligakupában a Chelsea hazai pályán gyorsan hátrányba került a Newcastle-lel szemben, és csak az utolsó percekben egyenlített. A büntetőpárbajban nem utolsósorban Đorđe Petrović, a fiatal szerb hálóőr bravúros védésének köszönhetően a londoniak bizonyultak jobbnak. A Fulham az Everton vendégeként szintén a tizenegyesek jobb értékesítésével harcolta ki az elődöntőbe jutást.

Eredmények, klubvilágbajnokság, elődöntő: Urawa–Manchester City 0:3. Német bajnokság, a 16. fordulóból: Bremen–Leipzig 1:1, Borussia (D)–Mainz 1:1, Hoffenheim–Darmstadt 3:3. Az élcsoport: Leverkusen 39, Bayern 35, Leipzig 33, Stuttgart 31, Borussia (D) 27 pont stb. Spanyol bajnokság, a 18. fordulóból: Rayo Vallecano–Valencia 0:1, Athlético–Getafe 3:3, Granada–Sevilla 0:3. Az élcsoport: Girona 44, Real Madrid 42, Atlético és Barcelona 35, Athletic 32 pont stb. Angol ligakupa: Everton–Fulham 1:1 (büntetőkkel 6:7), Port Vale–Middlesbrough 0:3, Chelsea–Newcastle 1:1 (büntetőkkel 4:2). Olasz kupa: Napoli–Frosinone 0:4.

ÚJABB BOTRÁNY TÖRÖKORSZÁGBAN
Félbeszakították, majd elhalasztották az Istanbulspor–Trabzonspor török élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzést, miután a 73. percben a játékvezető döntésével egyet nem értő hazai elnök (egy meg nem ítélt tizenegyes miatt reklamált), Ecmel Faik Sarıalioğlu bement a pályára, és arra utasította a játékosait, hogy vonuljanak le a pályáról. Az eset alig több mint egy héttel azután történt, hogy Faruk Koca, az Ankaragücü elnöke a Rizespor elleni, 1:1-es döntetlennel zárult meccs után megütötte Halil Umut Meler játékvezetőt. Az elnököt később őrizetbe vették, posztjáról lemondott, a török szövetség pedig örökös eltiltást szabott ki rá. A bajnokságot felfüggesztették, de keddtől folytatódhatott a küzdelem, az Istanbulspor találkozóján viszont újabb botrányos eset történt.

 

Nyitókép: Đorđe Petrović remekelt a Chelsea kapujában (Fotó: Beta)