2024. május 20., hétfő

A City újabb ponthullajtása

A várakozásoknak megfelelően a címvédő fölényével kezdődött a Manchester City–Crystal Palace találkozó. Jack Grealish az első félidő közepén gólra váltotta csapata nyomását. A második játékrész elején Julian Álvarez is betalált a vendégkapuba, ám a bíró les miatt érvénytelenítette a találatot. Nem sokkal később Rico Lewis immár szabályos módon kétszerezte meg a City előnyét.

Mindez nem törte össze a Crystal Palace-t, Jean-Philippe Mateta szépített, sőt a bírói ráadásban büntetőhöz jutott a vendégcsapat, amit Michael Olise értékesített, így meglepetésre a City végül kétgólos előnyről két pontot hullajtott el.

Egy félidőn át tartotta magát a sereghajtó Sheffield a Chelsea vendégeként. A második játékrészben aztán beindult a kék henger. Cole Palmer gyorsan vezetést szerzett a londoniaknak, majd Nicolas Jackson növelte csapata előnyét, így a Chelsea, amely előző két bajnokiját elveszítette, ezúttal három ponthoz jutott.

A Newcastle a 23. percben emberelőnybe került a Fulham ellenében, miután Raúl Jiménez durván szabálytalankodott Sean Longstaffal szemben. A Szarkák Lewis Miley-nek köszönhetően csak az 57. percben használták ki létszámbeli fölényüket.

Ezután viszont felszabadultabbá vált a Newcastle játéka, Miguel Almirón hat perccel később góllal büntette a Fulham védelmi hibáját, majd a hajrában Dan Burn zárta le a találkozót.

Kerkez Milos csapata, a Bournemouth a Lutont fogadta, és meglepetésre már a harmadik percben hátrányba került. Elijah Adebayo fejesére csak közel egyórányi játékot követően válaszolt Domic Solanke. A gólt követően a Luton játékosa, Tom Lockyer összeesett. A játékvezető véget vetett a találkozónak. Lockyert kórházba szállították, információk szerint sikerült stabilizálni az állapotát, de további kórházi ápolásra szorul.

Angol bajnokság, a 17. forduló: Nottingham–Tottenham 0:2, Bournemouth–Luton 1:1 (félbeszakadt), Chelsea–Sheffield 2:0, Manchester City–Crystal Palace 2:2, Newcastle–Fulham 3:0, Burnley–Everton 0:2, Arsenal–Brighton 2:0, Brentford–Aston Villa 1:2, West Ham–Wolves 3:0. A Liverpool–Manchester United találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 21-én, 22-én, 23-án és 24-én): Crystal Palace–Brighton, Aston Villa–Sheffield, Nottingham–Bournemouth, Tottenham–Everton, Liverpool–Arsenal, Wolves–Chelsea, West Ham–Manchester United, Fulham–Burnley, Luton–Newcastle. A Manchester City–Brentford találkozót elhalasztották.

NEM MEGY A NAGYOKNAK
A Valencia–Barcelona találkozó a hazaiak hatalmas helyzetével indult, ám Roman Jaremcsuk lövését nagy bravúrt bemutatva hárította a katalánok hálóőre. Az első félidőben többnyire a Barca irányította a játékot, de találat nem született. A szünet után aztán góllá ért a vendégek fölénye, egy remek támadást követően João Félixnek csak a lábát kellett a labda útjába tennie, hogy az átguruljon a gólvonalon.

A vendégek védelmi hibáját kihasználva negyedórával később Hugo Guillamón egyenlített. A mérkőzés zárószakaszában szinte egykapuzott a címvédő, ám nem tudta megszerezni a győztes találatot, így a Barcelona sorozatban harmadik tétmeccsén is nyeretlen maradt.

A Sevilla hazai pályán szenvedett sima vereséget a Getafétől. Mindez sokba került a mindössze kilenc héttel korábban vezetőedzőnek kinevezett Diego Alonsónak. A klub ugyanis a mérkőzést követően hivatalos közleményben tudatta, hogy menesztette a szakembert, akinek vezetésével a csapat a bajnokságban hét találkozón mindössze öt döntetlent ért el, a Bajnokok Ligájában pedig mind a négy mérkőzését elbukta. Mindössze a Király-kupában győzött irányításával a Sevilla, igaz, alacsonyabb osztályú ellenfelekkel szemben. Alonsót nyilván nem vigasztalja, hogy az Atlético Madrid is vereséget szenvedett az Athletic Bilbao vendégeként. A baszkok győzelme még simább lehetett volna, ha az első félidő közepén Oihan Cancet nem hibáz el egy jogosan megítélt büntetőt. A szünetet követően Gorka Guruzeta juttatta előnyhöz a házigazdát, majd Nico Williams parádés góllal döntötte el az érdemi kérdéseket.

Spanyol bajnokság, a 17. forduló: Osasuna–Rayo Vallecano 1:0, Celta–Granada 1:0, Athletic–Atlético 2:0, Sevilla–Getafe 0:3, Valencia–Barcelona 1:1, Almería–Mallorca 0:0, Real Sociedad–Betis 0:0. A Las Palmas–Cádiz és a Real Madrid–Villarreal találkozó lapzárta után ért véget. A Girona–Alavés mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 19-én, 20-án, és 21-én): Rayo Vallecano–Valencia, Atlético Madrid–Getafe, Granada–Sevilla, Barcelona–Almería, Athletic Bilbao–Las Palmas, Villarreal–Celta Vigo, Betis–Girona, Cádiz–Real Sociedad, Alavés–Real Madrid, Mallorca–Osasuna.

NEGOÉK NAGY GYŐZELME
Nem akármilyen győzelmet aratott a Loïc Negót is a soraiban tudó Le Havre, amely a bajnokságban a második helyen álló Nice-t múlta felül. A találkozó hőse az első félidőben Emmanuel Sabbi volt, aki két góllal terhelte meg az élcsapat hálóját. A szünet után tovább nőt Negóék előnye, a Nice csak a hajrában szépített.

A forduló nyitótalálkozóján a másik élcsapat, a Monaco is vereséget szenvedett, a hercegségbeliek ráadásul saját otthonukban kaptak ki a szebb napokat is megélt, jelenleg azonban a kiesés elől menekülő Lyontól. A Lens viszont folytatta szeptember közepe óta tartó veretlenségi sorozatát, ezúttal a Reims-t győzte le.
Francia bajnokság, a 16. forduló: Monaco–Lyon 0:1, Le Havre–Nice 3:1, Lens–Reims 2:0, Nantes–Brest 0:2, Lorient–Strasbourg 1:2, Metz–Montpellier 0:1, Toulouse–Rennes 0:0. A Marseille–Clermont és a Lille–PSG találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 20-án): Brest–Lorient, Clermont–Rennes, Lyon–Nantes, Montpellier–Marseille, Nice–Lens, PSG–Metz, Reims–Le Havre, Strasbourg–Lille, Toulouse–Monaco.

GULÁCSIÉK GYŐZELME SZALAIÉK FELETT
A Leipzig–Hoffenheim találkozón a hazai csapatban Gulácsi Péter, a vendégeknél Szalai Attila ülhetett le a kispadra. Az első félidőben egy-egy találat született. Lukas Klostermann szerzett vezetést a lipcseieknek, ám Ozan Babak gyorsan kiegyenlített. A szünetet követően Emil Forsberg góljával másodszor is előnybe került a hazai csapat, amelynek győzelmét Mohamed Simakan biztosította be.

A Borussia Dortmund szombaton az Augsburg vendégeként lépett pályára. Némi meglepetésre Ermedin Demirović a vendéglátót juttatta előnyhöz. Az előző bajnokság ezüstérmese azonban gyorsan válaszolt, majd Donyell Malen találatát követően továbbra is a vendégek játszottak veszélyesebben, ám a mindent eldöntő gólt nem tudták megszerezni.

Schafer András csapata, az Union Berlin a Bochum vendégeként szenvedett sima vereséget, a magyar játékos csereként a 60. percben állt be, de érdemben nem tudott segíteni társain. A Wolsburg a 27. percben emberhátrányba került a sereghajtó Darmstadt vendégeként, ennek ellenére három ponttal távozott, mert Lovro Majer góljára a hazaiak létszámbeli fölényük ellenére sem tudtak válaszolni.
Német bajnokság, a 15. forduló: Borussia (M)–Werder 2:2, Ausgburg–Borussia (D) 1:1, Darmstadt–Wolfsburg 0:1, Mainz–Heidenheim 0:1, Bochum–Berlin 3:0, Leipzig–Hoffenheim 3:1, Freiburg–Köln 2:0. A Leverkusen–Frankfurt és a Bayern–Stuttgart találkozó lapzárta után ért véget.

 

 

 

 

Victor Osimhen előbb fejjel betalált, majd lábbal gólpasszt adott (Fotó: Beta)

Victor Osimhen előbb fejjel betalált, majd lábbal gólpasszt adott (Fotó: Beta)

A következő forduló (december 19-én és 20-án): Werder Bremen–Leipzig, Borussia Dortmund–Mainz, Hoffenheim–Darmstadt, Union Berlin–Köln, Frankfurt–Mönchengladbach, Heidenheim–Freiburg, Leverkusen–Bochum, Stuttgart–Augsburg, Wolfsburg–Bayern München.

OSIMHEN, A LABDAZSONGLŐR
Habár veszélyesen kezdett a Genoa a Juventus elleni hazai találkozóján, a vezetést Federico Chiesának köszönhetően mégis a zebramezesek szerezték meg büntetőből.

A második játékrészben a cserékkel felfrissített hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, aminek meg is lett az eredménye, mert Albert Gudmundssonnak köszönhetően ki is egyenlítettek. A gólt követően újult erővel indított rohamokat a Juve, de a Genova védelme nem hibázott, így a csapatok végül megosztoztak a pontokon. Így a Juventus elmulasztotta a lehetőséget, hogy ha csak átmenetileg is, de a táblázat élére álljon.

A Lecce gyorsan vezetést szerzett a Frosnine ellen, igaz, ehhez kellett Stefano Turatinak, az ellenfél kapusának szarvashibája is. A Frosinone egy hosszas videózás után megítélt büntetővel egyenlített ki. A hajrá mégis a Leccéé volt, hiszen a 89. percben Ylber Ramadani megszerezte a hőn áhított győztes találatot.

A Milan hazai pályán könnyed győzelmet aratott a Monza felett. A gólgyártást egy egyéni szólót követően Tijani Rejinders kezdte meg már a 4. percben. A félidő végén a mindössze 18 éves Jan-Karlo Simić tette első élvonalbeli találkozóján magabiztossá csapata előnyét. A találkozó hajrájában Noah Okafor döntötte el a mérkőzést.

Álmoskásan csordogált a Napoli–Cagliari találkozó első félideje, a második játékrészben azonban igencsak rákapcsoltak a csapatok. Victor Osimhen fejes góllal szerzett vezetést a címvédőnek, de alig három perccel később Leonardo Pavelotti kiegyenlített. A döntő szó mégis Osimhené volt, aki egy zsonglőrsorozatot követően gólpasszt adott Hvicsa Kvaracheliának.

A Torino Duván Zapata fejesének köszönhetően legyőzte az Empolit. A találkozó érdekessége, hogy a játékvezető a meccs elején les miatt megsemmisítette Antonio Sanabria gyönyörű ollózós találatát. Sanabriát aligha vigasztalta a tény, hogy a második játékrészben a bíró az Empoli két találatát is érvénytelenítette, ugyancsak les miatt.

Olasz bajnokság, a 16. forduló: Genoa–Juventus 1:1, Lecce–Frosinone 2:1, Napoli–Cagliari 2:1, Torino–Empoli 1:0, Milan–Monza 3:0, Fiorentina–Verona 1:0, Udinese–Sassuolo 2:2. A Bologna–Roma és a Lazio–Inter találkozó lapzárta után ért véget. Az Atalanta–Salernitana mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 22-én és 23-án): Empoli–Lazio, Sassuolo–Genoa, Monza–Fiorentina, Salernitana–Milan, Frosinone–Juventus, Bologna–Atalanta, Torino–Udinese, Inter–Lecce, Verona–Cagliari, Roma–Napoli. @sz = n B. Á.

KLUB-VB

BÚCSÚZOTT AZ AL-ITTIHAD
A sikeres selejtezőt követően a többek közt Karim Benzemát is foglalkoztató szaúdi al-Ittihad a negyeddöntőben búcsúzott a Szaúd-Arábiában zajló klubvilágbajnokságon. A mai elődöntőben Fluminense–al-Ahli és Urawa Reds–Manchester City találkozót rendeznek.

Eredmények, negyeddöntő: al-Ahli (egyiptomi)–al-Ittihad (szaúdi) 3:1 (1:0), Urava Reds (japán)–León (mexikói) 1:0 (0:0).

 

Nyitókép: Keane Lewis-Potter gólja az Aston Villa ellen (Fotó: Beta)