2024. május 9., csütörtök

Izgalmas újonccsata

Izgalmasan alakult a Diósgyőr–MTK újonctalálkozó szombaton délután. Igaz, az első negyedóra vontatott játéka még nem jelezte előre a későbbi drámát. Aztán a 19. percben Stieber váratlan lövésével előnybe került a vendégcsapat. Természetesen a miskolciak nagyobb sebességre kapcsoltak, és Szatmári egy szögletet követően kiegyenlített.

A második játékrészben nyomasztóvá vált a hazaiak fölénye, ám gólt Antonovnak köszönhetően az MTK szerzett. Nem roppant össze a Diósgyőr, olyannyira, hogy két perc alatt megfordította a mérkőzést, igaz, ehhez kellett Hej suta mozdulata is. De váltani tudott az MTK is, amely a hajrában Végh találatával pontot mentett.

Újpesti fölénnyel kezdődött a lilák kisvárdai vendégszereplése. Csoboth tizenhatoson belüli buktatásáért a fővárosi csapat könnyen büntetőhöz juthatott volna, de videóelemzés után a játékvezető műesésnek titulálta az esetet, és még a válogatott szélső kapott sárga lapot. Mindez jelzés lehetett a sereghajtónak, amely felbátorodott, sőt Ilievszki góljával a vezetést is megszerezte. A szünet után Navrátil gyorsan bevette a vendégkaput, majd Ilievszki duplázott, ezzel tulajdonképen eldöntötte a három pont sorsát. Végül Nikolov adta meg a kegyelemdöfést a teljesen hitét vesztett vendégcsapatnak. Nebojša Vignjević igencsak foghatja a fejét, hiszen csapata újabb veresége azt jelenti, hogy az Újpest az elmúlt hét bajnokin mindössze egy pontot szerzett.

Alig kezdődött el a Fehérvár–Paks találkozó, a székesfehérváriak máris előnybe kerültek. Katona találata megadta a mérkőzés alaphangját, a kilencven perc során a tolnaiak végig kénytelenek voltak az eredmény után futni. Helyzetüket nehezítette, hogy Kodro az első félidő közepén megduplázta a hazai előnyt.

A szünet után Böde vezetésével a Paks saját kapuja előterébe szorította ellenfelét, de gólt nem tudott szerezni. Egy ellentámadásból viszont Kodro meglőtte második gólját is, amivel le is zárta a találkozót. Vasárnap délután a Ferencváros nagyobb megerőltetés nélkül győzte le a Zalaegerszeget, és egy pontra csökkentette hátrányát a Pakssal szemben.

A 17. forduló: Fehérvár–Paks 3:0 (Katona 1., Kodro 20. és 68.), Kisvárda–Újpest 4:0 (Ilievszki 33. és 53., Navrátil 46., Nikolov 67.), Diósgyőr–MTK 3:3 (Szatmári 32., Hej 77. (öngól), Fanchu 78., illetve Stieber 19., Antonov 64., Végh 82.), Kecskemét–Debrecen 1:1 (Banó-Szabó 80., illetve Szécsi 45+1.), Ferencváros–Zalaegerszeg 3:0 (Lisztes 50., Aaneba 76., Ben Romdhane 86.). A Puskás Akadémia–Mezőkövesd találkozó lapzárta után ért véget.

 

Nyitókép: Kenan Kodro egyik gólja a Paks ellen (Fotó: MTI)