2024. május 20., hétfő

A Fradi ismét folytatja tavaszra

A Ferencváros második helyen továbbjutott a Konferencia Liga F csoportjából, mivel csütörtökön 1:1-es döntetlent játszott otthon az előző kiírás olasz döntősével, az első helyezettként rögtön a nyolcaddöntőbe lépő Fiorentinával. A zöld-fehérek a második félidő elején Zachariassen találatával szereztek vezetést, a firenzeiek azonban Ranieri góljával egyenlítettek a 73. percben.

A pontosztozkodás azt jelentette, hogy a Fiorentina csoportelsőként a márciusi nyolcaddöntőbe lépett, míg a magyar bajnoknak – amely az előző idényben az Európa-ligában is megélte a kupatavaszt – másodikként februárban játszania kell a 16 közé jutásért.

Maga a meccs a második félidőben forrósodott fel igazán, mert ugyan a zöld-fehérek megszerezték a vezetést, közvetlenül azután nagyon beszorultak, s lógott is a levegőben az egyenlítés. Egy jobb oldali szöglet után Milenković lefejelte a labdát Ranierinek, aki félfordulatból a keresztléc érintésével lőtt gólt az ötös bal sarkától. A liláknak Nzola ziccere jelentette volna a fordítást, de a légiós elrontotta azt. A legvégén már mindkét csapat a biztonságra törekedett, és a meccs békésen lecsordogált.

A látottak kapcsán Dejan Stanković vezetőedzőben maradt némi keserűség: „Nyerni szeretek, és ha megtartjuk az előnyünket, akkor csoportelsőként csak a nyolcaddöntőben kellett volna folytatni a sorozatot. Ugyanakkor az utolsó harminc percben ellenállhatatlan tankként ment előre a Fiorentina, így az egyenlítésnél jobban zavar, hogy megint szögletből kaptuk a gólt.” Azt is hangsúlyozta, összességében nagyon elégedett a csapatával, mert sikerült továbbjutnia, ami nemcsak a klub, hanem a szurkolók célja is volt. Hangsúlyozta, a Ferencváros 33 meccset vívott ősszel, ami Magyarországon egy teljes bajnoki szezont jelent.

Budapest: Ferencváros–Fiorentina 1:1 (0:0)

Groupama Aréna, 20 657 néző, vezette: Godinho (portugál). Gólszerzők: Zachariassen a 48., illetve Ranieri a 73. percben.
Ferencváros: Dibusz, Makreckis, Cissé, Aaneba, Čivić (Botka, 65.), Abu Fani, Esiti (Ben Romdhane, 79.), Katona (Bešić, 79.), Zachariassen, Marquinhos, Varga (Lisztes, 58.).
Fiorentina: Christensen, Kayode, Ranieri, Milenković, Parisi, Mandragora (Nzola, 62.), Lopez, Gonzalez (Ikone, 20.), Barak, Brekalo (Kouame, 62.), Beltran.

Eredmények, 6. (utolsó) forduló, A csoport: Slovan–Olimpija 1:2, Lille–Klaksvík 3:0 (1-0). A végeredmény: 1. Lille 14 pont, 2. Slovan 10, 3. Olimpija 6, 4. Klaksvík 4. B csoport: Makkabi (T.-A.)–Gent 3:1, Zorja–Breidablik 4:0. A végeredmény: 1. Makkabi 15 pont, 2. Gent 13, 3. Zorja 7, 4. Breidablik 0. C csoport: Viktoria–Asztana (kazah) 3:0 (0:0), Dinamo–Ballkani 3:0. A végeredmény: 1. Viktoria 18 pont, 2. Dinamo 9, 3. Asztana 4, 4. Ballkani 4 (azonos pontszámnál az egymás elleni eredmények rangsoroltak). D csoport: Club Brugge–Bodø/Glimt 3:1, Lugano–Beşiktaş 0:2. A végeredmény: 1. Club Brugge 16 pont, 2. Bodø/Glimt 10, 3. Beşiktaş 4, 4. Lugano 4. E csoport: Legia–AZ Alkmaar 2:0, Zrinjski–Aston Villa 1:1. A végeredmény: 1. Aston Villa 13 pont, 2. Legia 12, 3. AZ Alkmaar 6, 4. Zrinjski 4. F csoport: Genk–Čukarički (szerb) 2:0, Ferencváros–Fiorentina 1:1. A végeredmény: 1. Fiorentina 12 pont, 2. Ferencváros 10, 3. Genk 9, 4. Čukarički 0. G csoport: PAOK–Helsinki 4:2, Aberdeen–Eintracht 2:0. A végeredmény: 1. PAOK 16 pont, 2. Eintracht 9, 3. Aberdeen 6, 4. Helsinki 2. H csoport: Ludogorec–Nordsjaelland 1:0, Fenerbahçe–Spartak (T) 4:0. A végeredmény: 1. Fenerbahçe 12 pont (13:11), 2. PFC Ludogorec 12 (11:11), 3. Nordsjaelland 10, 4. Spartak 1.

A Konferencia Liga kieséses szakaszának részt vevő csapatai, csoportgyőztesként nyolcaddöntősök: Lille (francia), Makkabi Tel-Aviv (izraeli), Viktoria Plzeň (cseh), Club Brugge (belga), Aston Villa (angol), Fiorentina (olasz), PAOK (görög), Fenerbahçe (török). Rájátszásba jutott KL-második csapatok (16 közé jutásért): Slovan (szlovák), Gent (belga), Dinamo (horvát), Bodø/Glimt (norvég), Legia (lengyel), Ferencváros, Eintracht Frankfurt (német), Ludogorec (bolgár). Európa-liga-csoportharmadikok: Olimpiakosz (görög), Ajax (holland), Betis (spanyol), Sturm (osztrák), Union Saint-Gilloise (belga), Makkabi Haifa (izraeli), Servette (svájci), Molde (norvég).

Nyitókép: A ferencvárosiak természetesen a szurkolókkal együtt ünnepelték meg a továbbjutást (Fotó: MTI)