2024. május 9., csütörtök

Di María zseniális gólja

Habár a D csoportban a Salzburg és a Benfica összecsapása „csak” arról döntött, mely csapat folytatja az európai szereplést tavaszra, a mérkőzésen két olyan gól született, amelyek közül mindkettő megérdemelte a BL-nap legszebb gólja címet. A portugáloknak két különbséggel kellett megverniük az osztrákokat a harmadik hely megszerzéséért, s ehhez mérten lendületes támadásokkal kezdtek, a gólgyártást pedig ki más kezdte volna meg, mint az argentinok labdamestere, Ángel Di María, aki a 32. percben nemes egyszerűséggel szögletből talált be!

A BL-ben ez legutóbb 2001-ben a szintén argentin Claudio Lópeznek sikerült, aki a Lazio mezében az Anderlecht csapatát lepte meg. Az első félidő legvégén aztán Rafael Silva megduplázta csapata előnyét, de a Red Bull Luka Sučić révén szépített (57.), amivel ismét az osztrákok voltak lovon. Ezután újra elkeseredetten támadott a Benfica, de Alexander Schlager kapus rendre kivédett mindent, mígnem a bírói ráadás második percében már ő is tehetetlen volt, mert Arthur Cabral egy szintén látványos sarkazással meghozta a portugálok áhított találatát.

Az A jelű kvartettben kétségtelenül a Manchester United–Bayern München találkozó volt a rangadó, de a meccs – főleg az angolok részéről – csalódást okozott, s nem szakadt meg a bajorok 40 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata a BL csoportkörében. Sőt, Harry Kane körömpasszával Kingsley Koman be is talált, így a Vörös Ördögök teljesen lebőgtek, mert számukra csak a győzelem lett volna elfogadható a továbbjutáshoz. A csattanó a másik találkozón történt, mert a København Lukas Lerager góljával legyőzte a Galatasarayt, így a dánok végeztek a második helyen, és továbbjutottak! Ez a bravúr 13 év után sikerült ismét a koppenhágaiaknak.
A B csoportban már az előző fordulóban eldőlt, hogy az Arsenal az első, míg a PSV a második helyen jut tovább a csoportból, így nem meglepő, hogy a két csapat remizett.

A szünet előtt a vendégek egy tetszetős támadás végén Eddie Nketiah-nak köszönhetően némileg váratlanul megszerezték a vezetést, ám a második játékrész elején Yorbe Vertessen találatával gyorsan kiegyenlített a PSV. Itt is a másik találkozó volt inkább az érdekes, mert a tűzből a gesztenyét az Európa-liga rekordgyőztese, a hét trófeával rendelkező Sevilla Lensben volt kénytelen kikaparni, de nem sikerült neki, így nem védheti meg a címét az El-ben.

Említést érdemel a Real Madrid is, amely története során harmadszor zárta maximális teljesítménnyel a csoportkört, bár az utolsó fordulóban nem volt könnyű dolga Berlinben. Az Unionnak ráadásul szerencséje sem volt, hiszen az utolsó előtti percben kapta a vesztes találatot, így nyugodt lélekkel leszögezhető, hogy a német csapat az idei csoportkör legpechesebb gárdája.

6. forduló, A csoport: Manchester United–Bayern München 0:1, København–Galatasray 1:0. A csoport végeredménye: Bayern München 16, København 8, Galatasaray 5, Manchester United 4 pont. B csoport: PSV–Arsenal 1:1, Lens–Sevilla 2:1. A csoport végeredménye: Arsenal 13, PSV 9, Lens 8, Sevilla 2 pont. C csoport: Union Berlin–Real Madrid 2:3, Napoli–Braga 2:0. A csoport végeredménye: Real Madrid 18, Napoli 10, Braga 4, Union Berlin 2. D csoport: Inter–Real Sociedad 0:0, Salzburg–Benfica 1:3. A csoport végeredménye: Real Sociedad és Inter 12, Benfica és Salzburg 4 pont.

 

Nyitókép: Alexander Schlager sokáig éltette a Salzburg reményeit (Fotó: Beta/AP)