2024. május 9., csütörtök

A TSC-nek kedvezhet a korlátozás

Hétfőn a görög kormány bejelentette, hogy a nemzeti labdarúgó-bajnokság találkozóit február 12-ig a szurkolói rendbontások miatt kizárólag közönség nélkül rendezhetik meg, s mint később kiderült, a korlátozás a TSC mai, Olimpiakosz elleni találkozóját is érinti. A topolyai együttes emiatt a drukkerei nélkül érkezett Athénba, és tegnap délelőtt még az is kétséges volt, hogy a klub elöljárói és meghívott vendégei megtekinthetik-e a helyszínen a mérkőzést. Az UEFA rendelkezései erre lehetőséget adnak, így a TSC hivatalos levélben kért segítséget a szervezettől.

– A görög kormány határozata ellenére az UEFA szabályzata kimondja, ha a hazai csapat szurkolóit korlátozzák is, a vendégek drukkereinek, illetve a csapat meghívott vendégeinek bizonyos számban ugyan, de lehetőséget kell biztosítani a mérkőzés helyszíni megtekintésére. A kitétel a VIP-vendégekre és az első kategóriás jeggyel rendelkezőkre vonatkozik. Emiatt felvettük a kapcsolatot az UEFA-val és a görög vendéglátókkal, szeretnénk élni ezzel a jogunkkal. Az európai szövetség előírása 200 nézőre és 20 meghívott vendégre vonatkozik, nekünk ennyi hely sem kellene. Átadtuk a listánkat, jelen pillanatban biztos információval nem szolgálhatunk, de bízunk a pozitív elbírálásban – nyilatkozta szerdán az üggyel kapcsolatban Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója, majd kitért magára az Olimpiakosz elleni találkozóra is:

– A felvezetés remekül sikerült, a Partizan, majd a niši Radnički legyőzése jó alapul szolgál a folytatáshoz, sőt még a kragujevaci találkozót is ide sorolom, hiszen helyzeteink ott is adódtak, igaz, nem tudtunk élni velük. Úgy vettem észre, korábban a játékosok nagyon nehezen regenerálódtak egy-egy El-mérkőzés után, mára viszont ezen sikerült túllendülni. Az eddigi teljesítményünkkel elégedettek lehetünk, a harmadik helyet foglaljuk el a hazai tabellán, ami reális. Ma a játékosok teher nélkül vonulhatnak pályára, igaz, az európai folytatáshoz nyernünk kellene, ugyanakkor az ellenfél sokkal komolyabb problémákkal küzd, sokkal nagyobb nyomás alatt játszik majd, mint mi, hiszen a vezetőség és a szurkolóik körében is hatalmas az elégedetlenség, edzőt váltottak, így a bizonyítási kényszer egyértelműen az ő vállukat nyomja.

A görög szurkolótábort ismerve a kormányrendelet által bevezetett korlátozás egyértelműen a TSC malmára hajtja a vizet.

– A hangulat ugyan nem lesz olyan, mint a szokott, ám a görög szurkolók piszkos módszereit ismerve számunkra ez a helyzet akár kedvező is lehet. Tavaly ugyancsak a Freiburggal kerültek egy csoportba, a görögországi találkozón mindent bevetettek, hogy megzavarják az ellenfelet, a görögtűzön és a petárdákon át a lézerpointerig. Ráadásul az Olimpiakosz a drukkerei nélkül hajlamos elveszni. Ha a mérkőzés elején megfogjuk őket, akkor bármi megtörténhet – zárta gondolatait Palágyi.

A TSC hazai pályán 2:2-es döntetlent játszott az Olimpiakosszal, a topolyai gárdának egy, a görögöknek pedig négy pontjuk van eddig. A TSC győzelem esetén a Konferencia Ligában folytathatná szereplését. Az Európa-liga csoportkörének utolsó találkozója ma 21 órakor kezdődik.

Végezetül még csak annyi, hogy a szerb sajtóban megjelent hír, miszerint a TSC a szurkolóik és a VIP-vendégeik beengedése nélkül nem hajlandó pályára lépni – nem igaz. Kacsa, mint már annyiszor…

 

Nyitókép: Palágyi Szabolcs szerint a zárt kapuk akár még segíthetik is a TSC-t (Fotó: Erős Kincses Krisztina felvétele)