2024. május 19., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

A kupa utóhatásai

Amióta bizonyossá vált, hogy Lisztes Krisztián jövő nyártól a Frankfurtban folytatja pályafutását, a német sportsajtó megkülönböztetett figyelemmel követi a Ferencváros fiatal játékosának szinte minden mozdulatát. Nem kerülte el figyelmüket a hétvégi, Nagyecsed elleni kupameccs sem, amelyen két gólja mellett kiharcolt egy tizenegyest, valamint gólpasszt is adott.

„Azt, hogy a Frankfurt milyen szerencsés Lisztes szerződtetésével, jelzi a tehetsége, ebben az idényben nyújtott, eddigi lélegzetelállító teljesítménye, 58 percenként szerez gólt vagy ad gólpasszt. Persze a játékos tehetségéből a Ferencváros is gazdagon profitál. Az eredeti négy és fél millió eurós vételár mellett a Frankfurt minden egyes meccsért, amin a játékos pályára lép, pluszprémiumot fizet a magyar bajnoknak. Így a végleges összeg a 10 millió eurót is elérheti” – emelte ki a Bild.

Lisztes Krisztián teljesítményét nagy figyelem övezi (Fotó: Eintracht Frankfurt)

Lisztes Krisztián teljesítményét nagy figyelem övezi (Fotó: Eintracht Frankfurt)

Minden adott ahhoz, hogy Lisztes a hétvégén ismét elkápráztassa a németeket, hiszen a bajnokságban az igencsak gyenge formában levő Kisvárda látogat a Groupama Arénába. Ráadásul a vendégeknél nemcsak az eddigi fordulókban megszerzett kevés pont miatt aggódhatnak, hanem azért is, mert a csapat meghatározó támadója, Miloš Spasić a Pilis elleni kupameccsen lábtörést szenvedett. „Bokáját fájlaló támadónkért a szünetben jött a mentő, a ceglédi kórházban elvégzett vizsgálat után a meccs végére megérkezett a szomorú diagnózis: eltört a bal lábán a külső bokacsontja, műtétre szorul” – állt klub által a mérkőzést követően kiadott közleményben.

A táblázaton betöltött helyezést figyelembe véve kétségkívül az Újpest–MTK fővárosi derbit tekinthetjük a forduló rangadójának, hiszen a negyedik helyezett a másodikat fogadja. Mindkét csapat jó formában van, így az összecsapás kimenetele megjósolhatatlan. A kék-fehérekhez köthető hír, hogy Futács Márkó másfél év után elhagyja a klubot. „A 33 éves csatár másfél éven át viselte klubunk mezét, de a jelenlegi idényben nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel megszüntették a szerződését” – fogalmaz az MTK közleménye.

Sérülések, távozások után egy visszatérőről is beszámolhatunk. Hét hónapnyi kényszerpihenőt követően Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia tizenháromszoros válogatott védője a Mosonmagyaróvár elleni kupameccsen újra pályára lépett. A játékos még februárban, az Újpest elleni kupamérkőzésen szenvedett térdsérülést, ami után műteni kellett. Az elmúlt időszakról így nyilatkozik. „Korábban még nem töltöttem ennyi időt futball nélkül, nagyon hiányzott már a játék. A visszatérés miatt hihetetlenül boldog voltam. Olyan volt, mintha most léptem volna pályára először. A családom után a futball a legfontosabb az életemben. Összességében jól kezdtük a bajnokságot, de azt kell mondanom, hogy hagytunk bent néhány pontot. Hazai pályán döntetlenre végeztünk a Fehérvárral és az Újpesttel is, pedig ezeket a mérkőzéseket meg lehetett volna nyerni. Emiatt van némi hiányérzetem, ám hiszem, hogy egyre erősebbek leszünk, beépültek az új játékosok, dolgozunk keményen a céljaink eléréséért. Remélem, a hétvégi, Paks elleni bajnokin pályára léphetek ismét az NB I.-ben. Marco Rossi szövetségi kapitány az áprilisi műtétem után érdeklődött, majd az egy hónappal későbbi születésnapomon is megkeresett. Felköszöntött, és kérdezett a hogylétem felől, tartotta bennem a lelket, és mondta, hogy vár vissza a nemzeti csapathoz. Elképesztően sokat jelentett, nagy motivációt adott a rehabilitációra.”

A Fehérvárnál bíznak abban, hogy a háromhetes szünetet követően a csapat magára talál a bajnokságban. A Zalaegerszeg, a hétvégi ellenfél nem tűnik leküzdhetetlennek, hiszen az eddigi hat fordulóban ötször is vesztesen hagyta el a pályát. Bartosz Grzelak, a székesfehérváriak vezetőedzője mégsem lehet nyugodt, hiszen Pető Milán, a klub fiatal reménysége és a magyar U19-es válogatott tagja edzésen kézsérülést szenvedett, emiatt hathetes kényszerpihenőre szorul. Nem vár könnyű feladat a listavezető Debrecenre, amely szombaton a bajnokságot meglepően jól kezdő újonc Diósgyőr otthonába látogat el.

A hétvége programja, péntek: Kecskemét–Mezőkövesd (20.00). Szombat: Puskás Akadémia–Paks (14.30), Diósgyőr–Debrecen (17.00), Újpest–MTK (19.30). Vasárnap: Fehérvár–Zalaegerszeg (15.00), Ferencváros–Kisvárda (17.30).