2024. május 9., csütörtök
EB-SELEJTEZŐ

A legjobbak már megválthatják a repülőjegyet

Ma kezdődik a jövő nyári németországi Európa-bajnokság selejtezőjének következő ablaka, amelyben már kristályosodni fognak az egyes csoportok erőviszonyai az első két, továbbjutást érő helyezést illetően. Ma négy csoport, a B, az E, a magyarokkal és szerbekkel felálló G, valamint a H aktuális küzdelmei lesznek terítéken, ezek közül egyesekben akár az ablak végére biztos Eb-résztvevőt hirdethetünk.

A B-ben a toronymagas éllovas franciák (12 pont) jó eséllyel ez utóbbiak közé tartozhatnak napokon belül, hiszen eddigi ütközeteiket egyaránt megnyerték kapott gól nélkül. A Kylian Mbappé fémjelezte gárda ezúttal az íreket (3) fogadja, akik halvány reményekkel pályáznak a második helyre, amit elsősorban Hollandia (3) tűzhet ki célnak, a Tulipánosok most vívják a nagy súlyú, Görögország (6) elleni mérkőzést. Az E jelű ötösben ennél sokkal kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, hiszen a csehek (7), az albánok (6), a moldovaiak (5) és a lengyelek (3) is bőven lőtávolon belül vannak a kedvező pozíciókhoz, és míg a Csehország–Albánia találkozó az utolsó sípszóig kiszámíthatatlan lehet, Lengyelország számára kötelező a zárkózás a Feröer szigetek elleni három pont segítségével.

Az Mbappé vezette franciák eddig hibátlan teljesítménnyel haladnak a csoportgyőzelem felé (Fotó: UEFA)

Az Mbappé vezette franciák eddig hibátlan teljesítménnyel haladnak a csoportgyőzelem felé (Fotó: UEFA)

A G-ben a Szerbia (7)–Magyarország (7) rangadó mellett Litvánia (2)–Montenegrót (4) rendeznek, déli szomszédaink nagy valószínűséggel lemondhatnak a kontinenstornáról, ha nem zsebelik be a pontokat a kis balti államban. Ezzel szemben hatalmas a tolongás a hatcsapatos H csoportban, ahol főleg Dánia (7) alulteljesítése a szembetűnő meglepetés. A dánok északi szomszédaikkal, Finnországgal (9) ugyan elbántak, de kikaptak a bravúrral menetelő kazahoktól (9), később pedig csupán „ikszeltek” Szlovéniában (7), így az első négy nemzet a mai összecsapások előtt mindössze két ponton belül helyezkedik el.

Csoportrangadó gyerekek előtt

Környékünkön a legnagyobb érdeklődés természetesen az esti Szerbia–Magyarország csoportrangadót övezi. Három lejátszott találkozót követően mindkét csapatnak 7 pontja van, a magyar nemzeti tizenegy jelenleg jobb gólarányának köszönhetően vezeti a G jelű négyest. A találkozót korábbi szurkolói rendbontások miatt zárt kapuk mögött rendezik meg, a Szerbia–Litvánia találkozóhoz hasonlóan 6–14 éves gyerekek és szüleik ezúttal is a nézőtéren lehetnek. A magyar válogatott háza táján jó hírnek számít, hogy Gulácsi Péter visszatért a nemzeti tizenegyhez, aggodalomra ad okot azonban, hogy Gazdag Dániel sérülés miatt kihagyni lesz kénytelen a belgrádi találkozót, és a vasárnapi budapesti, Csehország elleni felkészülési mérkőzést is. A hangulat kiváló, többen bíznak a jó eredményben, amibe a ma este a döntetlen is beletartozik. Sallai Roland, a válogatott oszlopos tagja így foglalta össze gondoltait: „Örülök Gulácsi visszatérésének! Jó barátok vagyunk, az ő személye különösen sokat jelent a válogatottnak. Egy-egy sérülés sohasem jön jókor, neki meg végképp rosszkor jött… Jó formában védett, a válogatottban és a klubjában alapember volt, minden adva volt a tökéletes idényhez, erre tessék. De a futball ilyen. Sohasem lehet tudni, mi történik másnap. Örülök, hogy hosszú hónapok után újra itt lesz közöttünk, biztos vagyok benne, még elszántabban tér vissza közénk. Szeretnénk nyerni, de a szerb válogatott nagyon erős, tele topjátékossal, akik hétről hétre Spanyolországban, Németországban, Angliában vagy éppen Olaszországban futballoznak. Rendkívül nehéz feladatunk lesz Belgrádban, de szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni a meccsből. Egyáltalán nem bánom, hogy gyerekek előtt játszunk, sőt! Legalább nem lesz üres a stadion. Emlékszem, odahaza az angolok ellen mi is gyerekek előtt játszhattunk, emlékezetes kilencven perc volt. Egyfelől, mert egészen más frekvencián szurkolnak, mint a felnőttek, másfelől Anglia ellen jó eredményt értünk el. Bízom benne, a gyerekek ezúttal is szerencsét hoznak.”

Eligazítás Dragan Stojković táborában (Fotó: MTI)

Eligazítás Dragan Stojković táborában (Fotó: MTI)

A szerb válogatottnál is bizakodóak, hiszen több olyan meghatározó játékos is Dragan Stojković szövetségi kapitány rendelkezésére áll, akiket júniusban nélkülöztek. Elsősorban Aleksandar Mitrović és Dušan Vlahović visszatérésétől remélik, hogy a csapat a szerb fővárosban és három nappal később Litvániában begyűjti az összesen hat pontot. Az optimizmus töretlen maradt azt követően is, hogy kiderült, a válogatott edzőtáborába behívottak közül Aleksa Terzić, Erhan Masivić, Mijat Gaćinović, Petar Ratkov, Saša Lukić, Darko Lajović, Marko Grujić és Filip Đurčić sérülés miatt nem játszhat. A szövetségi kapitány nyilatkozatában kijelentette, hogy Aleksandar Mitrovićhoz és Sergej Milinković-Savićhoz hasonlóan őt is csábították Szaúd-Arábiába: „Kaptam ajánlatokat, de mindenkivel már az elején közöltem, nem szeretnék tárgyalásokba bocsátkozni, amíg élő szerződésem van a Szerbiai Labdarúgó-szövetséggel. Számításba sem jöhet, hogy a munkaadóim háta mögött egyezkedjek. Nagyszerű, hogy két játékosunk is képviseli Szerbiát Szaúd-Arábia mind erősebb bajnokságában, még akkor is, ha ez a liga egyelőre nincs a top 5 európai bajnokságok szintjén. Mitar és Sergej profi labdarúgók. Nem hiszem, hogy kisebb intenzitással fognak játszani, mint korábban. Amennyiben a helyükben lennék, valószínűleg én is így döntöttem volna. Sajnos már nem vagyok aktív labdarúgó. Ami a megszerzett pontok számát és a táblázaton elfoglalt helyezésünket illeti, elégedettek lehetünk, persze lehetett volna jobb, de rosszabb is. Ami bizakodással tölt el, hogy most rendelkezésemre állnak a válogatott meghatározó játékosai, és velük még jobbak lehetünk. Minket az első és a második hely megszerzése érdekel, mivel a célunk az Európa-bajnokságra való kijutás. Nem könnyű, de hinnünk kell magunkban és abban, hogy olyan játékerőt képviselünk, amellyel ezt a kitűzött célt elérhetjük.”