2024. május 20., hétfő
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Gólparádé a Boxing Dayen

Hét mérkőzést rendeztek december 26-án a Premier League-ben, amely hagyományosan – a többi topbajnokságtól eltérően – közvetlenül karácsony után aktivizálódott. A találkozók nem a feszes védelmekről szóltak, hiszen a pályára lépő tizennégy gárda közül csupán kettő nem tudott gólt szerezni, és három meccsen három, négyen pedig négy alkalommal rezegtek a hálók – ha nem számoljuk bele a további négy, VAR-szünet után érvénytelenített találatot. A négy szabálytalan gólból kettő is Birminghamben esett, de a Liverpool így is 3:1-re győzte le az Aston Villát, míg ugyanilyen eredménnyel múlta felül – fordítás után – az Arsenal londoni derbin a West Hamet. Az élcsapatok közül nyert a már második helyre kapaszkodott Newcastle, míg a Tottenham örülhet, hogy a Brentford vendégeként pontot mentett kétgólos hátrányból.

Angol bajnokság, 17. forduló: Brentford–Tottenham 2:2, Crystal Palace–Fulham 0:3, Everton–Wolverhampton 1:2, Leicester–Newcastle 0:3, Southampton–Brighton 1:3, Aston Villa–Liverpool 1:3, Arsenal–West Ham 3:1. Az élcsoport: Arsenal (–1) 40, Newcastle 33, Manchester City (–2) 32, Tottenham 30, Manchester United (–2) 26, Liverpool (–1) 25 pont stb.

Harry Kane-ék kétgólos hátrányból mentettek pontot (Fotó: MTI/AP)

Harry Kane-ék kétgólos hátrányból mentettek pontot (Fotó: MTI/AP)

Gakpo a Liverpoolba igazolt

A Liverpoolba igazol januárban a katari világbajnokság egyik nagy felfedezettje, a holland Cody Gakpo. A 24 éves középpályás klubja, a PSV hétfőn este jelentette be, hogy megállapodott a brit klubbal. A holland egyesület közleményében jelezte, a pontos összeget nem hozzák nyilvánosságra, ugyanakkor annyit tudni lehet, hogy klubrekordról van szó. A csúcsot a PSV-ben eddig a mexikói Hirving Lozano tartotta, akiért a 2019/2020-as idényben 45 millió eurót fizetett a Napoli. Gakpo a későbbi győztes argentinokkal szemben a negyeddöntőben 11-esekkel búcsúzó Oranje egyik legjobbja volt a katari tornán, a hollandok mindegyik mérkőzésén kezdőként lépett pályára, és az első három csoportmeccsen, sorrendben Szenegál, Ecuador és Katar ellen is betalált.

Gordon súlyos sérülése

Súlyos sérülést szenvedett Craig Gordon, a skót válogatott kapusa. A Hearts 39 esztendős hálóőre szombaton a Dundee United otthonában játszott bajnokin ütközött a hazaiak egyik csatárával, aminek során a síp- és a szárkapocscsontja is eltört. A 74-szeres válogatott futballistát – akit az előző szezonban a skót Premiership legjobb kapusának választottak – már megműtötték, és a kórházban lábadozik.

Murinho nem akar portugál kapitány lenni

José Mourinho, a Roma portugál vezetőedzője visszautasította hazája szövetségének ajánlatát a válogatott szövetségi kapitányi posztjára. Nemleges válaszáról a Jornal de Notícias című portugál újság adott hírt, hozzáfűzve, hogy az 59 esztendős Mourinho szeretné kitölteni szerződését az olasz klubcsapatnál. Megállapodása 2024 nyaráig szól. A portugál válogatottól december 15-én távozott Fernando Santos, aki 2014 óta irányította a nemzeti együttest. A december 18-án zárult katari világbajnokságon a gárda bejutott a negyeddöntőbe, ott azonban 1:0-ra kikapott Marokkó csapatától.

Nyitókép: Harry Kane-ék kétgólos hátrányból mentettek pontot (Fotó: MTI/AP)