2024. május 20., hétfő
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Olmo mesterhármassal főhős

Ahogyan az angol szuperkupa, a Community Shield serlegmeccse is meglepetéssel zárult az Arsenal sikere miatt, úgy a német hasonló trófeacsata is a váratlanabb forgatókönyvvel zárult. A müncheni Allianz Arénában a bajnok Bayern és a kupagyőztes Leipzig csapott össze, és valódi hidegzuhannyal indult a mérkőzés a hazai szurkolók számára. A Leipzig ugyanis egy baloldali szabadrúgás utáni keveredésből a 3. percben máris vezetést szerzett, amikor Olmo elé került a labda, aki kilőtte a jobb alsót. A bajor gárda megpróbált gyosan reagálni, de nem tudott válaszolni, ellenben a félidő hajrájában jött az újabb sokk, egy félkontra végén Olmo lefordult Werner passzával, majd higgadtan helyezett a kapu közepébe Ulreich kapus mellett. A Bayern a fordulást követően is nagy labdabirtoklási fölényt tartott, majd a friss szerzemény Harry Kane is beállt, de az angol gólvágó bemutatkozására percek múltán arnyék vetült: Mazraui kezezett saját tizenhatosában, amiért a Leipzig büntetőt kapott, ezt pedig a mesterhármasig jutó Olmo vágta be magabiztosan (68.).

A lipcseiek ünneplik a szuperkupa trófeáját (Fotó: Beta/AP)

A lipcseiek ünneplik a szuperkupa trófeáját (Fotó: Beta/AP)

Győzelmet jegyzett az idényrajton a Premier League legutóbbi kiírásának első két helyezettje. A bajnoki címvédő Manchester City Haaland duplájával vezetve győzött a Burnley gyepén, az Arsenal valamivel izgulósabb három pontot zsebelt be a Nottinghammel szemben, Nketiah és Saka első félidei góljára Awoniyi a hajrában válaszolt, így az utolsó percekben védekeznie kellett az Ágyúsoknak, de kiállták a próbát.

Spanyolországban a Real Madrid Rodrygo és Bellingham találatával hozta el a pontokat a bilbaói nehéz vendégszereplésről, Franciaországban pedig ponthullajtással kezdett a bajnok PSG, miután gól nélküli ikszet hozott le a Lorient ellen.

Eredmények, angol bajnokság, 1. forduló: Burnley–Manchester City 0:3, Arsenal–Nottingham 2:1, Sheffield Utd–Crystal Palace 0:1, Everton–Fulham 0:1, Brighton–Luton 4:1, Bournemouth–West Ham 1:1, Newcastle–Aston Villa 5:1, Brentford–Tottenham 2:2. Francia bajnokság, 1. forduló: Nice–Lille 1:1, Marseille–Reims 2:1, PSG–Lorient 0:0, Brest–Lens 3:2, Clermont–Monaco 2:4, Montpellier–Le Havre 2:2, Nantes–Toulouse 1:2. Spanyol bajnokság, 1. forduló: Almería–Rayo Vallecano 0:2, Sevilla–Valencia 1:2, Real Sociedad–Girona 1:1, Las Palmas–Mallorca 1:1, Athletic Bilbao–Real Madrid 0:2. Német szuperkupa, döntő: Leipzig–Bayern 3:0. Olasz kupa, 1/32: Frosinone–Pisa 1:0, Udinese–Catanzaro 4:1, Genoa–Modena 4:3, Bologna–Cesena 2:0, Empoli–Cittadella 1:2, Bari–Parma 0:3, Verona–Ascoli 3:1, Cagliari–Palermo 0:0, h. u. 2:1.

Nyitókép: A lipcseiek ünneplik a szuperkupa trófeáját (Fotó: Beta/AP)