2024. május 9., csütörtök
BL-SELEJTEZŐ

Meccs helyett görög tragédia

Tegnap este kezdetét vette a Bajnokok Ligája harmadik selejtezős köre, többek között a TSC is fellépett Bragában, de a nemzetközi közvélemény egy emberként Athénra irányította figyelmét. A görög fővárosban ugyanis hatalmas utcai zavargás tört ki hétfőn az éjszakába nyúlóan, miután az AEK-kal párharcban álló zágrábi Dinamo ultrái összecsaptak a helyi szurkolókkal. A Bad Blue Boys néven ismert szélsőségesek mintegy 150 tagja utazott el Görögországba, annak ellenére, hogy a klubok megállapodása szerint a stadionokba nem terveztek beengedni vendégszurkolókat. A Molotov-koktélokkal és más életveszélyes eszközökkel felszerelt horvát szélsőségesek a világhálón özönlő felvételek tanúsága szerint utcákon randalíroztak, törtek-zúztak, majd méltó ellenfélre akadtak az AEK ultráiban. A véres összecsapás 82 horvát, 12 görög, illetve 1-1 német, albán, osztrák és bosnyák állampolgárságú személy letartóztatásával zárult, valamint kórházba került 5 horvát és 3 görög ultra. A legszörnyűbb hír azonban, hogy a görögök közül egy 29 éves személy több késszúrás elszenvedése után belehalt sérüléseibe. Az UEFA azonnal elhalasztotta a kedd estére tervezett mérkőzést, és a részletes vizsgálat után szabja majd ki a várhatóan drákói büntetéseket. A tegnapi hírek szerint a jövő hétre tervezett zágrábi visszavágó lesz a párharc első felvonása, az athéni meccset pedig augusztus 18-án vagy 19-én játsszák le.

A horvátok és a görögök nagyon súlyos büntetésre számíthatnak (Fotó: Euronews.com)

A horvátok és a görögök nagyon súlyos büntetésre számíthatnak (Fotó: Euronews.com)

A BL-selejtező harmadik körének „odavágói” közül ma három találkozót rendeznek, legizgalmasabbnak a Panathinaikosz–Marseille tűnik.

Megbüntették a Fradit

Szurkolóinak rasszista magatartása miatt kapott büntetést a Ferencváros az UEFA-tól. A szervezet tegnap közölte, hogy az FTC-nek az ír Shamrock Rovers elleni, 4:0-s győzelemmel végződött hazai Konferencia Liga-mérkőzésen történtek miatt kell 20 000 eurót fizetnie. Emellett egy találkozóra szóló szektorbezárással is büntette a zöld-fehér együttest. „Az UEFA azért szabott ki súlyos büntetést a Ferencvárosra, mert a szurkolók egy része az aktuális eredmény beolvasását követően a Hajrá, Fradi!, a lilák és a Kispest minősítését követően a rigmust az MLSZ-re tett diszkriminatív, nemi irányultságot érintő megjegyzéssel zárták” – írta honlapján a zöld-fehér klub.

SZUPERLIGA. – 2. forduló: Radnik–Spartacus 2:0.
NB I. – 2. forduló: Kecskemét–Kisvárda 3:1.

Nyitókép: A horvátok és a görögök nagyon súlyos büntetésre számíthatnak (Fotó: Euronews.com)