2024. április 30., kedd
LABDARÚGÁS

Beért hét év munkája

A Metalmania csapata az idén érte el fennállásának legnagyobb sikerét, a magyarkanizsai klub ugyanis előbb százszázalékos teljesítménnyel bajnok lett a női II. liga északi csoportjában, majd sikerrel vette az előzetesen esélyesebbnek vélt lazarevaci Kolubara elleni osztályozós párharcot is, és feljutott az I. ligába.

A magyarkanizsai női futball története 2010-ben kezdődött, hét évvel ezelőtt több helybeli kislány is jelentkezett Vajda Fángyó edzőnél, hogy ők bizony focizni szeretnének. A lányok kitartónak bizonyultak, így az időközben megalapított Metalmania Női Labdarúgóklub két évvel később hivatalosan is bekapcsolódott a szerbiai női labdarúgás vérkeringésébe.

A kék-fehérek az első két idényükben a középmezőnyben végeztek a II. liga északi csoportjában, a 2014/2015-ös szezonban viszont már kezdtek gyülekezni a viharfelhők a klub háza táján, a csapatnak nem volt elegendő számú játékosa, ami kihatott az eredményekre is, a magyarkanizsaiak így csak az utolsó előtti helyet tudták megszerezni a pontvadászatban. A szezon végeztével a Metalmania vezetősége tárgyalásokba kezdett a Tisza menti régió másik, hasonló problémákkal küzdő női labdarúgóklubjának, a moholi Rubinnak a vezetőivel, és hamarosan meg is született a mindenki számára elfogadható megoldás: a két szomszédos klub egyesítette erejét, olyan formában, hogy a moholiak legjobbjai mind átigazoltak Magyarkanizsára.

Hogy ez jó ötlet volt, az szinte azonnal bebizonyosodott, a Metalmania együttese ugyanis a 2015/2016-os idényben őszi bajnok lett, ezt követően Bóka Klaudiáék egészen az utolsó játéknapig vezették is a tabellát, a zárófordulóban a belgrádi Rad otthonában elszenvedett 3:0-s vereség azonban sokba került az észak-bácskai csapatnak, a bajnoki címet ugyanis jobb egymás elleni mérlegüknek köszönhetően a fővárosiak szerezték meg, így ők játszhattak selejtezőt az I. ligába jutásért.

A sokkoló kudarc után több játékos is távozott a magyarkanizsai egyesülettől, a csapat gerince azonban együtt maradt, így Balázs Bettináék előtt nem is lehetett más cél, mint újból megpróbálni megszerezni a régóta áhított bajnoki címet. A Tisza menti csapat nem is bízott semmit a véletlenre, és a papírformának megfelelően, minden meccsét megnyerve az első helyen végzett a négycsapatosra zsugorodott északi csoportban. A klub történetének első bajnoki címe azonban még nem jelentett azonnali feljutást, a lányokra még két kőkemény mérkőzés várt, ellenfelük pedig a belgrádi Crvena zvezda fiókcsapatának számító, a II. liga nyugati csoportját megnyerő lazarevaci Kolubara volt.

Mindkét osztályozós mérkőzésen a hat korosztályos válogatottal felálló lazarevaciak szerezték meg a vezetést, ám a délvidéki együttes mindkét összecsapáson gyorsan egyenlíteni tudott, így a két találkozó egyaránt 1:1-es döntetlennel zárult. A szabályzat szerint a csapatok a második kilencven perc után azonnal tizenegyeseket rúgtak, a büntetőpárbaj pedig hihetetlenül izgalmasra sikeredett: a döntést csak a hetedik sorozat hozta meg, amikor a vendégek játékosa fölé lőtt, a vajdaságiak középhátvédje, Terényi Emese pedig higgadtan értékesítette saját büntetőjét, belőve így csapatát az I. ligába. Terényi gólja után régen nem látott ünneplés vette kezdetét a sok nagy csatát látott magyarkanizsai pályán, a hazai játékosok egymást ölelgetve sírtak örömükben, a szép számú nézősereg pedig hosszan tartó tapssal köszöntötte a lányokat.

Hatalmas siker ez a számunkra, hiszen a párharc előtt a többség azt jósolta, hogy a Kolubara könnyedén tovább fog lépni, a mi lányaink azonban nagyot harcoltak, és a végén, ha csak tizenegyesekkel is, de sikerült legyőzni ellenfelünket. Most nagyon boldog vagyok, de nincs sok időnk az ünneplésre, hiszen a nyár folyamán rengeteg dolgunk lesz. Mivel a jelenlegi keretünk nem elég erős az I. ligához, mindenképpen erősítenünk kell, három-négy játékossal már meg is kezdtük a tárgyalásokat. Az I. liga küzdelmei már augusztus végén elkezdődnek, ezért a felkészülést is hamarabb el kell kezdenünk, és időközben egy utánpótláscsapatot is ki kell alakítanunk, a szerb szövetség előírása szerint ugyanis minden I. ligás klubnak kell, hogy legyen U15-ös csapata, amely az ún. fejlesztési ligában (Razvojna liga) szerepel. Mozgalmas nyár elé nézünk, de hát ezt akartuk, ezért küzdöttünk éveken át – nyilatkozta a Kolubara elleni visszavágó után Vajda Fángyó, a magyarkanizsaiak edzője.

A nyáron nevet változtat a Metalmania, ezentúl Magyarkanizsa lesz a neve. A játékosai a történelmi siker után sem pihennek, az első csapat az elmúlt hétvégén megnyerte a 17. alkalommal megrendezett mórahalmi Móra-kupát, az utánpótlás pedig Csantavéren vett részt a falunapi tornán, ahol a fiatalok a második helyet szerezték meg úgy, hogy döntetlent játszottak a Dunaújváros felnőttcsapatával. A délvidéki női focisták legközelebb június 24-én Gyulán lépnek pályára, ahol egy igen erős mezőnyű nemzetközi tornán vesznek részt.

A 2016/2017-es idényben a következő játékosok léptek pályára a Metalmania színeiben (zárójelben a bajnoki gólok száma): Hegyesi Eni, Csizmadia Klaudia, Csernyák Andrea, Kovács Izabella, Erdélyi Krisztina (1), Terényi Emese, Bóka Klaudia, Sóti Réka, Körmöci Csilla, Tolmačević Gordana, Bodó Hajnalka, Adamov Anja (5), Koszorús Mónika (2), Totajev Orsolya (4), Kiss Bjanka (3), Tumbas Loketić Sanja (2), Balázs Bettina (21), Fekete Edina (2), Magosi Emese (3), Knežević Milana (11), Erbus Divna (3), Šoklovački Krisztina, Csernyák Anita, Hézső Brigitta.

A gólkirály már várja az I. ligát

A rájátszásban már sokkal nehezebb dolgunk volt, mint a bajnokságban. Csapattársaimmal együtt már alig várom, hogy pályára léphessünk az I. ligában. Örülök, hogy góljaimmal segíteni tudtam a csapatot, az pedig külön öröm a számomra, hogy a tavalyi szezon után az idén is gólkirály lettem a ligában – mondta az idény utolsó mérkőzése után a magyarkanizsai együttes „örökös” gólkirálya, a csapatkapitányi karszalagot viselő Balázs Bettina, aki a most zárult szezonban huszonháromszor vette be az ellenfelek kapuját.