2024. április 30., kedd
LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

Andorrában lép pályára a magyar válogatott

Szerbia Walest látja vendégül vasárnap

A hétvégén rendezik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének következő fordulóját, Magyarország Andorra ellen lép pályára ma 20 óra 45 perctől. Bernd Storck edző meglehetősen felforgatott csapattal utazott a kis pireneusi országba, a keretből számos megszokott név hiányzik, például Szalai Ádámé, Nikolić Nemanjáé, Elek Ákosé vagy Böde Dánielé. A német mester ugyanakkor több fiatalnak is helyet adott a bő összeállításban, az újoncok között van Márkvárt Dávid a Puskás Akadémiából és Szoboszlai Dominik, az ifiválogatott kiválósága, aki a Salzburgban edződik.

Storck együttese a budapesti találkozón magabiztos 4:0-val verte mai ellenfelét, az előző fordulóban azonban a Portugália elleni vereséggel nagyon távol került a kijutástól, hiszen a csoportkör felénél (a maival együtt 5 találkozó maradt hátra) 7 megszerzett egységgel 5 pontos hátrányban van Cristiano Ronaldóék mögött, akik a pótselejtezőt érő második helyet birtokolják. A B jelű hatost a makulátlan mérlegű svájciak vezetik.

Nagyon fontos világbajnoki selejtező vár ránk Andorra ellen. A célunk az, hogy a legjobbunkat nyújtsuk, megnyerjük a mérkőzést, és közben a saját stílusunkat játsszuk. Az oroszok ellen mezőnyben nem volt különösebb probléma, próbáltunk futballozni, hatvannégy százalékban birtokoltuk a labdát, több mint hatszáz passzunk volt, de a meccset a gólok száma dönti el. A befejezésekkel gondjaink akadtak, ezen kell péntekig változtatunk – magyarázta Storck. – A fiataloknak éppen a jövő érdekében kell lehetőséget adnunk. Ez nagyon fontos! Nem kritizálunk kell ezeket a fiúkat, hanem minél több lehetőséget adnunk nekik” – tette hozzá a szakember. Azt is elárulta, csak az andorrai edzések után alakul ki a végleges kezdőfelállás, és az utolsó pillanatig több variációs lehetőséggel számol a minden bizonnyal játékrombolásra törekvő andorraiak ellen. „Nehéz lesz, de egyértelmű, hogy mindent ki fogunk adni magunkból, hiszen meg kell szereznünk a három pontot” – fejezte be a szövetségi kapitány.

A B csoport további mérkőzésein Svájc Feröerre utazik, míg Portugália a lettek vendége lesz. Kevés tehát az esély, hogy Nagy Ádámék sokat faragjanak a csoportéllovasok előnyéből.

A D csoportot 11 egységgel vezető szerb válogatott vasárnap 20 óra 45 perces kezdettel látja vendégül a harmadik helyen álló, 7 pontos Wales alakulatát. Egy esetleges hazai győzelemmel Slavoljub Muslin játékosai nagy lépést tehetnének a vb-kijutás felé, hiszen a másik 11 pontos, Írország az ugyancsak 7 pontos Ausztriát fogadja. A cardiffi összecsapáson kiegyenlített, kemény és fizikális mérkőzésen született 1:1-es döntetlen Bale, illetve Mitrović góljaival, vasárnap is hasonlóra számíthatnak a szerbek. A csoport két sereghajtójának összecsapásán Moldova fogadja Grúziát.

A további csoportok legizgalmasabb találkozói között lesz a pénteki svéd–francia és a szombati skót–angol mérkőzés.