2024. május 9., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

A francia bekotorta, a spanyol becentizte

Nem okozott csalódást a Santiago Bernabéu Stadion közönségének a Real Madrid, amely a BL negyeddöntőjének első felvonásán két góllal múlta felül a Chelsea-t, így jó esélyekkel várja a Stamford Bridge-ben esedékes visszavágót. A Kékek nagy elánnal kezdtek, de a gólcsend a saját kapujuknál tört meg: Carvajal leheletfinoman ívelt a védelem mögé, ahol Vinícius pöckölt okosan kapura, amit még hárított Arrizabalaga kapus, de a kipattanó a tökéletes helyen álló Benzema elé került, aki néhány méterről nem hibázott (21.). Jó ideig nem rezdültek ezután a hálók, ám az 59. percben sorsdöntő fordulat történt, amikor a kiugró Rodrygót Chilwell utolsó emberként földre rántotta, amiért közvetlen pirosat kapott Letexier játékvezetőtől. Az emberelőnnyel negyedóra múltán élt is a Királyi Gárda, bal oldali szöglet utáni nyomásgyakorlás során Vinícius passzolt a három perccel korábban becserélt Asensióhoz, aki mintegy húsz méterről precízen, a védők között ellőve a bal alsóba helyezett (74.).

Chilwell és Rodrygo közvetlenül a piros lapot érő lerántás előtt (Fotó: Beta/AP)

Chilwell és Rodrygo közvetlenül a piros lapot érő lerántás előtt (Fotó: Beta/AP)

A sorsolás „olasz” ágán a Milan minimális előnyt szerzett a Napolival szemben a San Siróban, a Rossoneri egyetlen találatát egy gyorsan végigvitt támadás végén Bennacer lőtte (40.). A párharc győztese vélhetően a Benfica otthonában 2:0-ra nyerő Interrel csap össze az elődöntőben.

BL, negyeddöntő, 1. mérkőzések: Milan–Napoli 1:0, Real Madrid–Chelsea 2:0.

Bemutatták az Eb-pályázatokat

Hivatalosan is bemutatta pályázatát szerdán a 2028-as labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésére Nagy-Britannia és Írország, az olaszok a 2032-es kontinenstornára, míg Törökország mindkét csúcseseményre kandidált. Az angol, walesi, skót, északír és az ír szövetség az öt év múlva sorra kerülő tornára benyújtott jelentkezésében minden idők legnézettebb kontinensviadalát ígérte. A pályázat szerint tíz helyszínen tervezik lebonyolítani az eseményt, de ezeket később jelölik ki, viszont a tervezett stadionok átlagos befogadóképessége 58 ezres lenne, ezért rekordot jelentő hárommillió jegy eladását ígérték a szervezők, akik a pályázatot azzal jellemezték, hogy „alacsony kockázat, nagy nyereség”.

A törökök sorozatban hatodszor kandidálnak, míg az olaszok a 2030-as vb- és 2028-as Eb-pályázat helyett döntöttek a 2032-es esemény mellett, amelyet tíz városban – Milánó, Torino, Verona, Genova, Bologna, Firenze, Róma, Nápoly, Bari és Cagliari – terveznek lebonyolítani.

Az UEFA szeptemberben dönt a rendezőkről, s ha 2028-ra a brit és ír pályázatot választja, akkor az öt házigazda nem lesz automatikusan résztvevő, mert az UEFA ezt legfeljebb két ország esetén garantálja.

Nyitókép: Chilwell és Rodrygo közvetlenül a piros lapot érő lerántás előtt (Fotó: Beta/AP)