2024. május 19., vasárnap
FOCIMIX

Dalić marad a horvát kapitány(?)

Minden bizonnyal Zlatko Dalić marad a világbajnoki ezüstérmes horvát labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A horvát szövetség csütörtöki közlése szerint Davor Šuker elnök találkozott a szakvezetővel, aki közleményben jelezte, készen áll az új kihívásokra. Korábbi sajtóértesülések szerint Dalić azért kívánt távozni a posztról, mert problémái voltak a szövetséggel, de a szakember arról adott tájékoztatást, hogy ezeket sikerült megoldaniuk a Šukerrel folytatott tárgyalása során.

A horvát válogatott története legjobb világbajnoki szereplését érte el a nyári, oroszországi tornán, amelynek döntőjében 4:2-re maradt alul a francia csapattal szemben.

Hamrén az izlandiak élén

A svéd Erik Hamrén lett az izlandi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az izlandi szövetség közösségi oldalának közlése szerint a 61 éves szakemberrel a 2020-as Európa-bajnokság végéig érvényes szerződést kötöttek. Hamrén a bemutatkozásakor elmondta, az a célja, hogy sorozatban a harmadik világversenyre is kivezesse a válogatottat. A svéd edző 2009 és 2016 között a svéd válogatottat irányította, melyet a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokságra is kijuttatott. Most a távozását a vb után bejelentő Heimir Hallgrímssont váltja.

Kapusok ide-oda

A Chelsea és a Real Madrid egyezségre jutott a belga válogatott labdarúgókapus Thibaut Courtois átigazolásáról. A 26 éves játékosra még orvosi vizsgálat vár, mielőtt Londonból hivatalosan a BL-győztes spanyol együtteshez kerül. A megállapodásról a Chelsea és a Real Madrid is beszámolt a honlapján, utóbbi azt is jelezte, hogy a kapusnak hatéves szerződést kínál. Az egyezségnek része, hogy a vb-ezüstérmes horvát középpályás Mateo Kovačić Madridból Londonba kerül, s a következő idényt kölcsönben a Chelsea-nél tölti. Courtois – aki 2011 óta volt a londoni klub játékosa, bár 2011 és 2014 között három szezont kölcsönben az Atlético Madridnál töltött – korábbi sajtóértesülések szerint 35 millió euróért vált klubot.

A Chelsea ugyanakkor a kapusok esetében világrekordot jelentő 71,6 millió fontért igazolja le Kepa Arrizabalagát a baszk Athletic Bilbaótól. A 23 éves Arrizabalaga két éve mutatkozott be a spanyol bajnokság élvonalában. Maurizo Sarri, a Chelsea új menedzsere kedden dicsérte őt, fiatalnak, de rendkívül tehetségesnek mondta. A The Times és a The Daily Telegraph úgy értesült, hogy ötéves szerződést ajánlanak neki, heti fizetése 80 ezer font lesz. Kepa Arrizabalaga januárban kis híján a Real Madridhoz igazolt, akkor még csak 18 millió font volt a kivásárlási ára. Zinadine Zidane, a madridi csapat akkori edzője azonban végül meggondolta magát. A transzferrel Kepa lett a legdrágább kapus: az eddigi rekorder, a brazil Alisson júliusban 65 millió fontért igazolt az AS Romától a Liverpoolba.

Arzani a Cityben

A Manchester City labdarúgócsapata hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződtette az ausztrál Daniel Arzanit, a nyári világbajnokság legfiatalabb játékosát. Az angol bajnoki címvédő együttes a Melbourne Cityből igazolta le a 19 éves középpályást, akit az elmúlt idényben az ausztrál élvonal legjobb fiatal labdarúgójának választottak meg. A manchesteriek tájékoztatása szerint az ötszörös válogatott Arzanit – aki Ausztrália mindhárom vb-meccsén pályára lépett – hamarosan kölcsönadják.