2024. május 8., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Szuperrangadóval indul a tavaszi idény

Ma 21 órakor két nyolcaddöntő-odavágóval veszi kezdetét a BL egyenes kieséses szakasza. Nyilvánvalóan érdekes események elé nézhetünk a San Siróban is, ahol a Milan a Tottenhamet fogadja, azonban az est – és a teljes tornaszakasz – kiemelt eseménye Párizsban, illetve három hét múlva Münchenben lesz megtartva. A francia fővárosban ugyanis ma a Ligue 1-ben címvédő és ligaelső PSG és a Bundesligában ugyanezen szerepkört ellátó Bayern csap össze, a meccs pedig egyenesen egy finálénak sem lenne utolsó… A teljesen kiszámíthatatlan kimenetelű esti csúcsderbi fő kérdése, hogy pályára léphet-e a kérdőjelesen feltüntetett Lionel Messi és Kylian Mbappé, akik egyaránt kihagyták a PSG hétvégi monacói vesztes ligameccsét. Ha a két fenomén nem tud a Parc des Princes gyepére lépni, az esélyek a bajorok oldalára billennek, egész más lehet azonban a meccs képe, ha legalább egyikük ott lesz Neymar mellett a hazai keretben…

Kulcskérdés, hogy Mbappé és/vagy Messi pályára lép-e ma este (Fotó: Getty Images)

Kulcskérdés, hogy Mbappé és/vagy Messi pályára lép-e ma este (Fotó: Getty Images)

Ide tartozik az a statisztika, hogy jelentős részvételi fölényben vannak az angol csapatok a BL egyenes kieséses szakaszában a riválisokhoz képest, miközben mélypontra került a kezdő tizenegyben pályára lépő brazilok létszáma, ugyanakkor a 24 éven aluli futballisták rekordot jelentő mennyiségben jutnak lehetőséghez kezdőként. A Gracenote tegnap nyilvánosságra hozott összesítésében kiemelte, az elmúlt hat BL-idényből ötödször fordult elő, hogy a csoportkörben szerepelt összes angol együttes bejutott a legjobb 16 közé. Ezzel szemben Spanyolországot csak a Real Madrid képviseli a nyolcaddöntőben, ez most először történt meg a BL történetében, igaz, a címvédő királyi gárda tovább nyújtja az általa tartott rekordot, mert még soha nem esett ki a csoportkörben. A BL-ben játszott mérkőzések kezdő tizenegyei szempontjából 18 szezon óta a mostaniban volt a legalacsonyabb a brazil futballisták száma, míg legtöbben a francia játékosok léptek pályára kezdőként, őket a spanyolok és a németek követik. A BL történetében hatodszor fordult elő, hogy a csoportkörben a mérkőzések átlagos gólszáma három fölé emelkedett, a mostani idény megközelítette, de nem érte el a rekordot, mely a 2019/2020-as szezonban született 308 góllal. A most zajló kiírás az örökrangsorban a harmadik 304 találattal, a 2017/2018-as idényben ugyanis 306 gól esett a csoportkörben. A legrangosabb európai kupasorozat 1992-es átalakítását követően csak egyszer, a 2020/2021-es szezonban volt a mostaninál több büntető a csoportküzdelmek során, és a Gracenote közlése szerint a kezdőcsapatokban rekordot jelentő mennyiségű, 89 tinédzser lépett pályára, ezzel a két idénnyel korábbi, 86-os csúcs dőlt meg. A 24 év alatti játékosok a kezdő tizenegyek helyeinek több mint 30 százalékát töltötték be, ez ebben a korosztályban szintén a valaha volt legtöbb.

Ellógott a Barca

Újabb fontos vendégsikert jegyzett a spanyol bajnokságban a Barcelona, a katalánok Pedri korai találatával (18.) győztek Villarrealban, és tíz pont fölé növelték előnyüket a Királyi Gárda előtt, igaz, utóbbiak csak holnap játsszák le – a klub-vb miatt későbbre tolt – soros bajnokijukat.

Angol bajnokság, 23. forduló: Manchester City–Aston Villa 3:1. Az élcsoport: Arsenal (–2) 51, Manchester City (–1) 48, Manchester United 46 pont stb. Francia bajnokság, 23. forduló: Nantes–Lorient 1:0, Lyon–Lens 2:1. Az élcsoport: PSG 54, Marseille 49, Monaco 47 pont stb. Magyar bajnokság, 19. forduló: Vasas–Újpest 0:1. Az élcsoport: Ferencváros 45, Kecskemét 31, Puskás Akadémia 29 pont stb. Német bajnokság, 20. forduló: Köln–Frankfurt 3:0. Az élcsoport: Bayern 43, Union 42, Borussia (D) 40 pont stb. Olasz bajnokság, 22. forduló: Juventus–Fiorentina 1:0, Napoli–Cremonese 3:0. Az élcsoport: Napoli 59, Inter (–1) 43, Atalanta, Roma és Milan 41 pont stb. Spanyol bajnokság, 21. forduló: Valladolid–Osasuna 0:0, Villarreal–Barcelona 0:1. Az élcsoport: Barcelona 56, Real Madrid (–1) 45, Real Sociedad (–1) 39 pont stb.

Nyitókép: Kulcskérdés, hogy Mbappé és/vagy Messi pályára lép-e ma este (Fotó: Getty Images)