2024. május 20., hétfő
BIRKÓZÁS – U20-AS EB

Veronika ismét aranyérmes

A spanyol Compostellában zajló juniorbirkózó-Európa-bajnokságon megszületett a második magyar aranyérem, méghozzá Nyikos Veronika (76 kg) jóvoltából, aki a döntőben nem könnyen (6:4), de legyőzte a német Kuehnt. A magyar lány úgy védte meg a címét, hogy az első menetben még hárompontos hátrányban volt, de a folytatásban valahogy megtalálta a német ellenszerét, és végül szoros eredménnyel nyerni tudott.

A csütörtöki versenynap másik magyar érmét Szenttamási Róza (55 kg) szolgáltatta, aki a bronzmeccsen 8:8-as eredménnyel, később szerzett ponttal győzte le az olasz Danisét. Tegnap is volt miért izgulnia a magyar csapatnak, mert kiváló birkózást bemutatva Terék Gerda (57 kg) és Elekes Enikő (67 kg) is a fináléban volt érdekelt. Gerda az ukrán Filipoviccsal, Enikő pedig a lengyel Nowosaddal találkozott, így végül nem voltak alaptalanok a szakvezetőség reményei a női szakággal kapcsolatban.

A szerb lányok közül Jovana Radivojević (59 kg) volt éremközelben, de – mint az várható is volt – a bronzmeccsen nem tudott szorosat küzdeni a török Akbasszal, és 10:0-ra kikapott. Tegnap ismét lehetett szurkolni, mert a nagy tehetségnek tartott Maša Perović (65 kg) szintén kiharcolta a bronzmeccset. Ő a negyeddöntőben pont Elekestől kapott ki (9:1), de a vigaszágon legyőzte az azeri Iszajevát, az éremért pedig az ukrán Vinohraddal csapott össze.

Nyitókép: Nyikos Veronika nehezen nyert a döntőben, így végül nagy volt az öröm (Fotó: UWW)