2024. április 30., kedd
BIRKÓZÓ-EB, BUKAREST

Felfrissült a szerbiai válogatott (is)

Akár tetszik a román szervezőknek, akár nem, biztosan nem a Bukarestben ma megkezdődő felnőtt Európa-bajnokság lesz az eddigi legerősebb. Bő egy évvel a tokiói olimpia előtt a legnagyobb birkózónemzetek is kísérleteznek a csapatokkal: egyrészt mindenki pihenteti a nagyágyúkat az olimpiai selejtezők előtt, másrészt pedig bizonyítási lehetőséget adnak az ifjú titánoknak, mert láttunk mi már olyat, hogy például egy 20–22 éves orosz nyeri meg az ötkarikást, ha közvetlen előtte olyan formát mutat, amely mindenkit lenyűgöz.

Akármilyen hihetetlen, de Szerbia is a legnagyobbak közé tartozik, mert bár kicsi a nemzet, a csapat sem teljes, de erős, így Sztojan Dobrev szövetségi edző megengedheti magának azt a luxust, hogy kihagyja a csapatból az olimpiai címvédő Davor Štefaneket és a 2017-es kontinensbajnokot, Frísz Krisztiánt, akiknek már nagyon nem hiányzik a hónapról hónapra zajló edzőtáborozás és a fogyasztás. Gond azonban nincs, mert végre méltó lehetőséget kap Nemes Máté és a felnőtteknél bemutatkozó Nagy Szebasztián, aki a közelmúltban Újvidéken befejeződött U23-as Eb-n ezüstérmet nyert. A csapat „zászlóshajója” természetesen továbbra is Nemes Viktor, akinek a formája és a világranglistán elfoglalt helye alapján csalódás lenne, ha lemaradna a dobogóról, de ez érvényes a honosított grúzunkra, Mihail Kajaiára is, aki az októberi, budapesti vb-n bronzérmes volt, és 5. a világranglistán, de előtte egy iráni és egy amerikai van, tehát Európában a 3. pozíciót foglalja el.

– Nekem a Magyar Nagydíjon mutatott teljesítményem adhat jogot optimizmusra, hiszen Győrben a világbajnokkal 1:1-et birkóztam. Nagybecskereken Frísz segített be az edzésekbe, és ott volt Nagy Szebi is, Viktornak pedig egy svéd fiú és Vuković Mario volt az edzőpartnere. Egészségesek vagyunk, természetesen mindketten érmet szeretnénk, a mezőnyről pedig annyit, hogy lesznek ott azért jó birkózók, mert például Viki súlycsoportjából szinte mindegy, hogy Lőrincz, Szabó vagy Lévai a magyar csapattag, mindannyian kiváló birkózók. A taktika egyszerű: lehetőleg állásból pontot szerezni, s ha ez nem sikerül, kivédeni a parterre-helyzetet – nyilatkozta Nemes Máté, aki a csapattal csütörtökön indul Bukarestbe.

A szerbiai válogatott, kötöttfogás, 55 kg: Kolompár Szebasztián. 67 kg: Nemes Máté. 72 kg: Nagy Szebasztián. 77 kg: Nemes Viktor. 87 kg: Nikolaj Dobrev. 97 kg: Mihail Kajaia. Szabadfogás, 57 kg: Kolompár Szebasztián, induló még Dejan Jovičić, de a súlycsoportját a múlt héten még nem jelölték ki. A Szerbiából delegált bírók: Vesna Piperski-Cucić, Lőrinc Rudolf, Nikola Torbica.

A magyarok is kísérleteznek. Sike András kötöttfogású szövetségi kapitány nyilván arra kíváncsi, hogy a „nagy hatos” (Lőrincz Tamás, Korpási Bálint, Bácsi Péter, Lőrincz Viktor, Kiss Balázs) nélkül mire megy a csapat, ő elégedett lenne egy éremmel is. Bánkuti Zsolt szabadfogású edző a Veréb IstvánLigeti Dániel kettősben bízhat a legjobban, Ritter Árpád, a női szakág irányítója viszont a lehető legütősebb felállást viszi a szomszéd fővárosba, mert nem is csinálhat mást, hiszen a juniorkorú lányok a június eleji, spanyolországi Eb-re készülnek inkább.

A magyar keret, 55 kg: Andrási József. 60 kg: Torba Erik. 63 kg: Kovács Bence. 67 kg: Krasznai Máté. 72 kg: Fritsch Róbert. 77 kg: Szabó László. 82 kg: Nagy Péter. 87 kg: Szilvássy Erik. 97 kg: Varga Ádám. 130 kg: Lám Bálint. Szabadfogás, 65 kg: Molnár József. 70 kg: Vida Csaba. 74 kg: Antal Dániel. 86 kg: Ligeti Richárd. 92 kg: Veréb István. 97 kg: Szabó Mihály. 125 kg: Ligeti Dániel. Nők, 53 kg: Dénes Mercédesz. 57 kg: Barka Emese. 59 kg: Galambos Ramóna. 62 kg: Sastin Marianna. 65 kg: Sleisz Gabriella. 68 kg: Szmolka Nikoletta. 76 kg: Németh Zsanett.