2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-EB, BUKAREST

Bronzérem – két év kihagyás után

A román fővárosban zajló kontinensbajnokság csütörtöki döntőiben a nők következtek, s végre megszületett az első magyar érem, méghozzá Nagy Bernadett (76 kg) révén, aki a bronzmeccsen ellentmondást nem tűrő módon győzte le a francia Lecarpentier-t. Mint ahogy arról már írtunk, Berninek súlyos térdsérülése volt, kétszer műtötték, s az Újvidéken végzett rehabilitáció is hosszan tartott, így a magyarok már korábban is Eb-érmes versenyzője két év után állhatott fel ismét a dobogóra.

Kár, hogy Nagy ezt az ágat húzta, mert a súlycsoport legjobb európaijával, a török Adarral kellett farkasszemet néznie az elődöntőben, különben szinte biztos döntős lett volna. Adar egyébként a hetedik Eb-címét nyerte meg, de e tekintetben nem ő tartja a rekordot, hanem az ukránból lett azeri Sztadnyik, aki 35 éves korában is tökéletes fizikai és szellemi állapotban van, így ezen az Eb-n sem sikerült senkinek sem megszorongatnia, s a kétgyermekes anyuka a 10. európai koronáját is hazavitte. Érdekesség, hogy döntős ellenfele, a török Demirhan sehogyan sem bírta elviselni ellenfele dominanciáját, és amikor tusba fogta, a török egyszerűen megharapta Sztadnyik oldalát, és még neki állt feljebb, mert le sem kezelt a bajnokkal…

A magyarok közül a fiatal Szenttamási Rózának (55 kg) is esélye volt az éremre, de egy picit félénken állt ki a lengyelek veteránjával, Zasinával, holott lett volna esélye, de későn kapcsolta be a rakétákat.

Nagy Fanni (72 kg) személyében szerbiai induló is volt, ám ő a negyeddöntőben súlyos vereséget szenvedett az ukrán Aljejevától (11:0), de sajnos nem került a vigaszágra. A magyar színekben versenyző Orsós Sztálvira (53 kg) viszont igen, aki péntek este a török Yetgillel küzdött meg a bronzért.

Előző nap az örmény Aleksanyan (97 kg) is a hetedik európai titulusát nyerte meg. Neki azért nehezebb dolga volt, hiszen az orosz Murtazalijev 3:0-re vezetett ellene, ám Aleksanyan fordítani tudott, végül 6:3-ra nyert.

A világszövetség végrehajtó bürója közben úgy határozott, hogy az olimpia után világbajnokságot rendeznek a nem olimpiai súlycsoportoknak. Ilyen legutóbb 2016-ban volt Budapesten, az idei pedig mindjárt az U23-as vb (október 21–27.) után lesz Tiranában, október 28–31. között. Az UWW illetékes szervei arról is döntöttek, hogy a 2025-ös felnőtt-világbajnokságnak Zágráb ad otthont, először a világversenyek történetében. Az eseményre szeptember 13. és 21. között kerül sor. Horvátország egyébként idén megszerezte története során az első világbajnoki titulust, az U17-es mezőnyben a magyar felmenőkkel bíró Veronika Vilk személyében, akit a Vajdasági Birkózóakadémián is üdvözölhettünk a legutóbbi edzőtáborban.

Világbajnokok, kötöttfogás, 60 kg: Nihat Mammadli (azeri). 67 kg: Haszrat Jafarov (azeri). 72 kg: Selcuk Can (török), … 5. Váncza Krisztián (magyar). 82 kg: Alperen Barber (török), … 5. Szilvássy Erik (magyar). 97 kg: Artur Aleksanyan (örmény). Csapatban: 1. Törökország 147, 2. Azerbajdzsán 142, 3. Örményország 99 pont stb. Nők, 50 kg: Marija Stadnyik (azeri). 55 kg: Andreea Ana (romániai), … 5. Szenttamási Róza (magyar). 59 kg: Aljona Kolesnyik (azeri). 68 kg: Buse Tosun (török). 76 kg: Yasemin Adar (török), … 3. Nagy Bernadett (magyar).