2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Lalović is elnézést kért…

A múlt hét végén Belgrádban véget ért olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság egyik legellentmondásosabb esete sajnos pont egy magyarral, Losonczi Dáviddal történt, aki agyonverte a 87 kg-os mezőnyt, a döntőben viszont alulmaradt a török Ali Cengizzel szemben, noha a második menetben a fiatal magyar két vállra fektette, ám végül nem ismerték el neki a tusgyőzelmet. Amint arról már írtunk, a magyar szövetség felülvizsgálatot kért az UWW-től, mert mindenki láthatta Dávid teljesítményét, a szőnyegbíró és a pontozóbíró is kétszer leintette a meccset, de ezt nem tette meg az indiai főbíró, így a magyarokat megfosztották egy aranyéremtől.

Losonczi viszont nagyon sportszerűen viselkedett az éremosztáson, hiszen csendre intette az arany átadásakor az elégedetlenkedő, fütyülő honfitársait, s bár sokáig nem tudott mit tenni az esettel, egy hétre rá már tudja értékelni az ezüstérmet, bár most sem teljesen boldog, és elmondása szerint azért éjszakánként még nehezen jön a szemére az álom.

Mint az kiderült, Nenad Lalović, az UWW elnöke közvetlenül a finálé után megkereste a magyar birkózót, aki ezen meglepődött. „Azt mondta, elnézést kér, mindenki látta, ki nyerte ezt a meccset. Belőlem pedig pont abban a pillanatban szakadt ki ez az egész, majd összeestem és elsírtam magam. Akkor jött ki belőlem, hogy tényleg én nyertem, és egy aranyat akasztottak ki a nyakamból” – mondta az ESMTK sportolója, aztán azt is elárulta, hogy Lalović biztatta, ne veszítse el a hitét, mivel szerinte az élet vissza fogja adni neki ezt a veszteséget, és véleménye szerint jövőre akár az olimpiát is megnyerheti, ha így birkózik.

Az esettel kapcsolatban már egy kicsit hevesebben reagált Bácsi Péter, a kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember, aki jelenleg a MBSZ szakmai igazgatója: „A birkózásnak a lényege a tus, a két váll, és itt egyértelműen látszott, hogy mindkét váll leért. Ennél sokkal gyorsabban is adtak meg tust a világbajnokság során, illetve más világversenyeken is. A nézők drasztikusan két részre szakadtak: a törökökre és a többiekre, akik egyetértettek abban, hogy tus volt, és ezt több nemzet képviselője jelezte is a magyar csapatnak. Én is, mint mindenki más, feldúlt állapotban voltam, jött a kubai edző, a németek és mindenki más azt mondta, hogy hát ez katasztrófa, mivel ez tus volt, és nem is értik a helyzetet. Az ellen mindenképpen fel kell emelnünk a szavunkat, hogy legközelebb, akár az olimpián, ez ne történjen meg. Az egy dolog, hogy jelen pillanatban a magyar birkózást és elsősorban Dávidot megfosztották egy világbajnoki aranyéremtől, de ez a nemzetközi birkózásra sem vet jó fényt. 2013 elején veszélybe került a sportág olimpiai programban maradása, mert olyan dolgok folytak a háttérben, amelyek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemtetszését váltották ki. Nem gondolnám, hogy vissza kellene térnünk arra az útra” – nyilatkozta Bácsi, akinek teljesen igaza van, a szőnyegen nem annak kellene döntenie, mely nemzetnek van nagyobb ázsiója a birkózóvilágban. Tény azonban, hogy a török remekül felkészült Losoncziból, a meccs elejétől a fejével tolta magától minél messzebbre a magyart, de Cengiz nem a legsportszerűtlenebb török versenyző, ugyanakkor egyértelműen nagyon okos birkózó.

Hogy a felülvizsgálati kérelemből mi lesz? A töröktől biztosan nem vehetik el az aranyat, egy álomszerű esetben esetleg Dávid is kaphatna egy ilyet, de nagy valószínűséggel ez nem történik meg. Most már csak arra kell vigyáznia az UWW-nek, hogy az áprilisban Bakuban sorra kerülő európai kvótaszerző viadalon, valamint a májusi isztambuli világkvalifikáción – na meg főleg az olimpián! – a sípmesterek közül is a legjobbak legyenek ott, a fiatal Losonczi pedig tanuljon az esetből, és Párizsban ne csak a fináléig vezető úton brillírozzon, hanem a döntőben is vágja ki alaposan a rezet!