2024. május 8., szerda
BIRKÓZÓ-VB, BELGRÁD

Magyar ezüst zárásként

A belgrádi világbajnokság kötöttfogásának utolsó, 87 kg-os döntőjében Losonczi Dávid végül 8:7-re kikapott török ellenfelétől. A magyar a fináléban saját figyelmetlensége és ellenfele szemfülessége révén 6:1-es hátrányba került, innen még felállt, majd közel egy percig tusközelben tartotta Ali Cengizt, ereje azonban elfogyott, és vereséget szenvedett. A mérkőzésvezető kétszer is megítélte volna a magyar tust, de a szőnyegelnök és a pontozóbíró nem adott erre engedélyt, s a török végül hasra tudott fordulni. A menekülést szabálytalannak ítélték, a visszatámadással és a billentéssel összesen hat pontot gyűjtő Losonczi egyenlített ugyan, ereje azonban elfogyott, képtelen volt további akciót csinálni, majd egy elutasított challenge miatt végül 8:7-re veszített. A 23 éves birkózó így is karrierje legnagyobb sikerét érte el, tavaly a harmadik helyen végzett a világbajnokságon. Idén az ezüstérem mellett olimpiai kvótát is szerzett. A magyar válogatott három éremmel és két párizsi repjeggyel zárta a tornát, Losonczit megelőzően a szabadfogásúak 65 kilós kategóriájában Muszukajev Iszmail világbajnok, a kötöttfogásúaknál 72 kilóban (nem olimpiai súlycsoport) Fritsch Róbert pedig második lett.

Losonczi Dávid mindent megpróbált, de fordítani már nem tudott (Fotó: MTI)

Losonczi Dávid mindent megpróbált, de fordítani már nem tudott (Fotó: MTI)

Arról már tegnap beszámoltunk, hogy a zentai Nemes Máté bronzérmet szerzett a kötöttfogásúak 67 kilogrammos súlycsoportjában. A szerb válogatott összesen öt dobogós helyet csípett meg, Stevan Micić (szabadfogás, 57 kg) az első helyen végzett, míg Hetik Cabolov (szabadfogás, 74 kg), Georgij Tibilov (kötöttfogás, 63 kg) és Ali Arszalan (kötöttfogás, 72 kg) a harmadik lett.

Eredmények, kötöttfogás, 63 kg: 1. Leri Abuladze (Grúzia), 2. Murad Mammadov (Azerbajdzsán), 3. Enes Basar (Törökország) és Georgij Tibilov (Szerbia). 67 kg: 1. Luis Alberto Orta Sanchez (Kuba), 2. Hasrat Jafarov (Azerbajdzsán), 3. Nemes Máté (Szerbia) és Mohammadreza Geraej (Irán). 87 kg: Ali Cengiz (Törökország), 2. Losonczi Dávid, 3. Zsan Belenyuk (Ukrajna) és Semen Novikov (Bulgária).

Nyitókép: Losonczi Dávid mindent megpróbált, de fordítani már nem tudott (Fotó: MTI)