2024. április 30., kedd
BIRKÓZÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Frísz Krisztián Európa tetején!

A zentai versenyző élete első aranyérmét nyerte nagy versenyen, és Tokióig meghosszabbította karrierjét – Štefanek a döntőig menetelt, de ott sportszerűtlenül viselkedett, és kikapott

A szerbiai, vajdasági szurkolók nem véletlenül várták türelmetlenül az Újvidéken tegnap befejeződött felnőttbirkózó-Európa-bajnokság zárónapjait, amikor a kötöttfogás volt műsoron: versenyzőink érmeket szereztek, de ami még fontosabb, 28 év után ismét Európa-bajnokot ünnepelhettünk (1989-ben Senad Rizvanović jutott el az aranyig), ezt az érmet nem kis meglepetésre a karrierje lezárását fontolgató Frísz Krisztián szolgáltatta, aki korát meghazudtoló frissességgel verte végig a mezőnyt, s egy emlékezetes fináléban múlta felül Ivo Angelovot, aki már számos alkalommal borsot tört az orra alá. Frísz buldózer módjára támadta le döntős ellenfelét, és már az első menetben elintézte, ezzel élete legnagyobb sikerét érte el egy nagy versenyen, ahol végre az ő tiszteletére szólt a himnusz. „Természetesen nagyon örülök ennek a sikernek, és megköszönném mindenkinek, aki nekem szurkolt és segített a pályafutásomban. Kicsit már nehezemre esett az egész felkészülési folyamat, de ez a siker új löketet adott, s úgy határoztam, hogy Tokióig folytatom a birkózást” – nyilatkozott Frísz a döntő után, a dobogó legmagasabb fokán pedig néhány könnycseppet is letörölt az arcáról a 33 éves fiatalember.

Mindjárt utána az olimpiai bajnok Davor Štefaneknak is szurkolhattunk, hiszen ő is a döntőbe jutott, ott azonban már olyan képeket láttunk, amelyeket gyorsan el kell felejteni, mert nem méltók egy olimpiai és világbajnokhoz. Az orosz Artem Szurkovval mérkőzött meg, aki Štefanek állítása szerint megharapta őt, de ez még nem volt ok arra, hogy Štefanek fejeléssel torolja meg a vélt sérelmét. Ha nem róla lett volna szó, és nem Újvidéken van az Európa-bajnokság, még le is léptethették volna, de így sem zárult sokkal vidámabban, mert az orosz technikai tussal nyerte meg végül a párharcot.

Az első kötöttfogású versenynapon lépett fel a 130 kg-os Lám Bálint is, akit még a magyar csapatban sem tartottak éremesélyesnek. A junior világbajnok azonban másként gondolta, egészen a döntőig menetelt, méghozzá úgy, hogy orosz, örmény és román versenyzőket kellett legyőznie, a fináléban pedig a hatszoros Európa-bajnok török Riza Kayaalp várt rá. A 204 centiméteres magyar fiú számára tehát nem volt sétagalopp a verseny, hiszen például az orosz Vitalij Sur 15 másodperccel a vége előtt még 3:0-ra vezetett ellene, amikor Bálint teljesen váratlanul elkapta a grabancát, és egy négypontost dobott rajta. A döntőben nagy meglepetésre szintén vezetett (3:0), s amikor már mindenki kezdte elhinni a csodát, a török annyira lehajtotta, hogy levegőt sem kapott, végül Kayaalp a hetedik titulusát ünnepelhette. „Minden jól ment, de azt még meg kell tanulnom, hogyan kell egy ilyen döntőt lebirkóznom” – nyilatkozta Lám a mérkőzés után, mi pedig csendben tesszük hozzá, hogy egy kicsit több edzéssel nem lesz itt baj.

A kötöttfogás második napján is reménykedtünk, mert hátra volt még a tavalyi rigai Eb két döntőse, Aleksandar Maksimović (71 kg) és Nemes Viktor (75). Különösen Nemes szereplésére voltunk kíváncsiak, mert az ágán versenyzett a világ egyik legjobb birkózója, az újra súlycsoportot váltott Lőrincz Tamás. A magyar–magyar rangadóra azonban nem került sor, mert nem kis megdöbbenésre Nemes már a rajton kikapott az igen erős örmény Karapet Csaljantól (2:6), aki elkészült az erejével, s Tamás már könnyen elbírt vele a negyeddöntőben. Ez egyben Viki szereplésének a végét is jelentette, a másik szőnyegen viszont szenzáció történt, mert a 85 kg-os Dejan Franjković a selejtezőben 7:4-re legyőzte az aktuális olimpiai bajnok orosz Davit Csakvetadzét! Dejan érdekes módon háromszor is „eladta” az orosznak a válldobást, de a folytatásban már vigyáztak rá az ellenfelek, s nem jutott éremközelbe. Maradt tehát Maksimović, aki előbb lengyelt, majd görögöt győzött le, de a fehérorosz Pavel Liak ellen már nem tűnt olyan frissnek, 3:1-re ki is kapott. A vigaszágon megemberelte magát, nem egész egy perc alatt betusolta a szlovák Leoš Drmolát. „Igazságtalannak érzem a fehérorosz elleni vereségemet, mert ellenfelem gáncsolva lökött ki a szőnyegről, de a bírók szemet hunytak az eset felett. Mi lett volna, ha nem Szerbiában zajlik az Eb?!” tette föl a kérdést elkeseredetten a belgrádi fiú.

Kötöttfogásban a magyarok a legjobbak!

A házigazda szerbek szempontjából nagyszerűen zárult a kötöttfogás, hiszen Maksimović bronzot szerzett, s ezzel ez a szerbiai csapat legjobb Eb-szereplése még 1969 óta (akkor két aranyat és két ezüstöt nyertek), a magyar csapat szempontjából pedig valósággal álomszerűen, mert a tegnapi két arany (Korpási és Lőrincz Viktor) és egy bronz (Lőrincz Tamás) azt jelenti, hogy kötöttfogásban a nemzetek sorrendjében Magyarország az első!

Európa-bajnokok, 59 kg: Frísz Krisztián (szerbiai), … 5. Torba Erik (magyar). 66 kg: Artem Szurkov (orosz), 2. Davor Štefanek (szerbiai), … 5. Krasznai Máté (magyar). 71 kg: Korpási Bálint (magyar), … 3. Aleksandar Maksimović (szerb). 75 kg: Tarek Mohamed (bolgár), … 3. Lőrincz Tamás (magyar). 80 kg: Adlan Akijev (orosz). 85 kg: Lőrincz Viktor (magyar). 98 kg: Felix Baldauf (norvég), … 3. Kiss Balázs (magyar). 130 kg: Riza Kayaalp (török), 2. Lám Bálint (magyar).