2024. április 29., hétfő
NBA

A Joker és a blokkparádé mérföldmagasan

A szezon során harmadszor csapott össze az elitliga, egyben a világ széles körben elismert legjobbja és az ennek elvárt francia csodagyerek, az eredmény pedig harmadszor is Nikola Jokić Denvere mellett szólt Victor Wembanyama San Antoniójával szemben. A coloradói meccsen a házigazda részéről a kezdőirányító Jamal Murray hiányzott térdsérülése miatt, míg a vendégeknél több fiatal alapember sem volt bevethető, ennek ellenére egészen a végjátékig nyílt maradt a találkozó. Főszerepben természetesen a szerb és a francia villogott: előbbi nem rettent meg a 224 centis húszévestől, bár támadójátékán némileg módosítani kényszerült, de így is felpakolt 42 pontot, 16 lepattanót és 6 asszisztot a kijelzőre. Lehetett volna ez akár „félszázas” mérkőzés is, ha nincs ott a gyűrű közelében Wembanyama, aki a meccs végére megközelítette a harminc éve nem látott, tőle remélt kvadrupla duplát, vagyis hogy négy statisztikai kategóriából is két számjegyűt teljesítsen: a nyurga torony 23 pontot, 15 lepattanót és 8 asszisztot jegyzett, illetve nem kevesebb, mint 9 blokkot osztott ki, ebből négyet tapasztaltabb zombori riválisának. Az utolsó másodpercekben aztán épp a Joker büntetői pecsételték meg a Spurs sorsát, a Nuggets pedig 53/23-ra javított győzelmi mérleggel visszavette a nyugati főcsoport első helyét.

Köszönhető ez az előzés egy olyan ténynek is, ami felforgathatja a teljes keleti főcsoport erőviszonyait. A Philadelphiához ugyanis visszatért a térdsérülésből két hónapos pihenő után felépült Joel Embiid, aki azonnal 29 percet töltött parketten, és 24 pontos partival segítette diadalra a 76erst a nyugati elsőségért versenyben lévő Oklahoma ellen. Keleten az alapszakasz hajrájára nagy kérdés, hogy a Philly (41/35) kameruni MVP-jével képes lesz-e megkaparintani az egyenes ági rájátszást, ami pillanatnyilag kétlépésnyi távolságra van tőle az Indiana (43/33) képében. A keleti mezőnyben egyébként legutóbb a Washington borította a papírformát, amely csapat a második helyért futó Milwaukeet gyűrte le. A Wizardsnál rövidke NBA-pályafutása legjobb meccsével rukkolt elő a fiatal szerb elsőéves Tristan Vukčević (14).

NBA, alapszakasz: Toronto–LA Lakers 111:128, Washington–Milwaukee 117:113, Miami–New York 109:99, Philadelphia–Oklahoma 109:105, Minnesota–Houston 113:106, Denver–San Antonio 110:105, Utah–Cleveland 113:129, Golden State–Dallas 104:100, Sacramento–LA Clippers 109:95.

Nyitókép: Jokić négy blokkot kapott Wembytől (Fotó: Beta/AP)