2024. április 29., hétfő

Visszaugrás a trónra – Shaq felett

Vasárnap hajnalra a csúcseseményen, a kelet–nyugat összecsapáson kívül mindent lebonyolítottak az indianapolisi NBA All Star-hétvégén. A szokásokhoz híven a pénteki műsoron két fő programpont szerepelt, előbb a ligát kedvelő hírességek szórakoztató jellegű találkozóját rendezték meg, majd a feltörekvő tehetségek kerültek reflektorfénybe, akik négycsapatos minitornán mutatkoztak be.

A négyből három csapatot első- és másodévesek alkották vegyesen Pau Gasol, Jalen Rose és Tamika Catchings „vezetőedzői” irányításával, az utolsót viszont a fejlesztési ligában szereplő fiatalok, akiknek Detlef Schrempf volt a tiszteletbeli trénerük. Utóbbiak kitettek magukért, hiszen az elődöntőben felülmúlták a többek között Victor Wembanyamával felálló Pau-csapatot, de a fináléban simán kikaptak a Jalen-csapattól, ahol a gálarendező Pacers másodévese, a kanadai Bennedict Mathurin hódította el a torna MVP-díját.

Szombaton került sor a leglátványosabb eseményekre, hiszen ekkor léptek főszerepbe az egyéni képességek. Az ügyességi kihívás az Indiana triójának (Tyrese Haliburton, Mathurin, Myles Turner) ment a legjobban, akik gyorsabban teljesítették a pályát, mint az elmúlt három év első választottja a drafton (Anthony Edwards, Paolo Banchero, Wembanyama), illetve a már All Star-gálameccsre beválasztottakból álló trió (Trae Young, Scottie Barnes, Tyrese Maxey).

A tripladobó verseny magas színvonalat hozott, az első körben Lauri Markkanen, Jalen Brunson, Donovan Mitchell és Malik Beasley esett ki, Damian Lillard, Young, Karl-Anthony Towns és Haliburton egyaránt 26 pontot szerzett, a tiebreakerben utóbbi búcsúzott. A talpon maradt trióból Young és Towns 24-re tette a lécet, amit a címvédő Lillard az utolsó dobással ugrott át, és 26-tal zsinórban másodszor diadalmaskodott.

A leglátványosabb műsorszámot természetesen a zsákolóverseny jelentette, amelyen a tavaly már pazar show-val győzedelmeskedő, pusztán 188 centis Mac McClungot az egytől egyig jelentősen magasabb Jaylen Brown, Jaime Jaquez és Jacob Toppin hívta ki. A címvédő mellett Brown jutott be a fináléba, de a Celtics játékosának muníciója ott már kevésnek bizonyult. McClung győztes zsákolása alkalmával arra vállalkozott, hogy átugorja Shaquille O’Nealt, a mutatvány pedig tökéletesen sikerült, a hatalmas súlypont-emelkedésű atléta könnyedén, hátrafelé húzta be a gyűrűbe a labdát.

A ZVEZDA TIZEDIK TITULUSA

Nišben rendezték meg a Radivoj Koraćról elnevezett szerb kupát, amelyen nem történt meglepetés, a belgrádi örök riválisok jutottak be a fináléba. Itt a Partizan jó kezdése (16:7, később 27:17) után a Crvena zvezda fokozatosan visszajött a meccsbe, majd átvette az irányítást, és a harmadik negyed közepétől már végig vezetve győzött, zsinórban negyedik, összesen tizedik címét ünnepelve.

A meccs legjobbja a 24 pontos Zach LeDay volt a Partizanból, a győztesnél Rokas Giedratitis (17) és Miloš Teodosić (16) járt élen, Hanga Ádám csereként 6 pontot jegyzett.

Eredmények, negyeddöntő: Partizan–Hercegovac 92:67, Vojvodina–Mega 100:92, Crvena zvezda–FMP 80:75, Čačak 94–Borac 73:64. Elődöntő: Partizan–Vojvodina 80:67, Crvena zvezda– Čačak 94 87:52. Döntő: Crvena zvezda–Partizan 85:79.

 

 

Nyitókép: McClung címvédő zsákolását a 216 centis Shaquille O’Neal átugrása után mutatta be (Fotó: Beta/AP)