2024. április 27., szombat

Csalódást keltő szerb búcsú

A németországi férfi Európa-bajnokságot megelőző esélylatolgatások alkalmával a szakértők egyöntetűen jó, sőt kiemelkedő szereplést vártak a szerb válogatottól, Toni Gerona együttese azonban elmaradt a várakozásoktól. Az Izland elleni döntetlent és a magyaroktól elszenvedett vereséget követően még a keddi, utolsó csoportkörben is továbbjuthattak volna a középdöntőbe, erre azonban nem került sor, a papíron jóval gyengébb Montenegró egy végig kiélezett találkozón az utolsó másodpercben megverte őket.

A szerbek rosszul kezdtek, a tengerpartiak végig diktálták az iramot, csak néha engedték ki a kezükből az irányítást. Lazar Kukićék nem tudtak élni a lehetőségeikkel, pedig ezekből bőven akadt – a 34. percben a rivális elveszítette egyik legjobbját, Nebojša Simić kapus egy ütközést követően jutott a kiállítás sorsára, ám a szerbek ezt sem tudták a maguk javára fordítani. Az ellenfél néhány perc alatt rendezte sorait, ismét magához ragadta a vezetést. Szerbiának a hajrában is sok helyzete volt, a végjátékban kétszer egyenlített, a montenegróiakat azonban ez sem törte meg, az utolsó másodpercben betaláltak, és nyertek. Gerona szövetségi kapitány szerint a csoportkör végkimenetele már az első találkozón eldőlt. „Az Izland elleni meccs utolsó két perce bogarat ültetett a játékosok fülébe, bizonytalanná tette őket, amin nem tudtak túllendülni. Már a felkészülés alkalmával elmondtam, egyetlen labda dönt majd minden találkozón. Ez egy ígéretes csapat, a többiek is látják, de az igazán jó szerepléshez még nagyon sokat kell fejlődnünk. Főleg fejben” – mondta a spanyol szakember.

A C csoport küzdelmeit aztán a magyar–izlandi összecsapás zárta, ami további keserűséget okozhatott Borzašéknak. Északi szomszédaink a szorosabb első félidőt követően végül nyolc góllal megverték a skandinávokat, és hibátlan teljesítménnyel kerültek a középdöntőbe. Az eredmény ráadásul épp Kukićéknak kedvezett volna, ám a szerb vereséget követően a két továbbjutó kiléte már eldőlt, a meccs egyedül a csoportelsőségről döntött…

Ilićékhez hasonlóan az előző tornán ezüstérmes spanyolok is keserű szájízzel gondolnak majd a németországi viadalra, a zárófordulóban csak döntetlent játszottak az osztrákokkal, és búcsúztak. A magyarok és az izlandiak így a francia, a német, a horvát és az osztrák válogatott ellen folytatják a középdöntőben. Chema Rodríguez csapata mellett még a franciák vittek magukkal két pontot, miután a kedd esti rangadón legyőzték a németeket.

Eredmények, 3. (utolsó) forduló, A csoport: Észak-Macedónia–Svájc 29:27, Franciaország–Németország 33:30. A végeredmény: 1. Franciaország 5, 2. Németország 4, 3. Észak-Macedónia 2, 4. Svájc 1 pont. B csoport: Horvátország–Románia 31:25, Spanyolország–Ausztria 33:33. A végeredmény: 1. Horvátország 5, 2. Ausztria 4, 3. Spanyolország 3, 4. Románia 0 pont. C csoport: Montenegró–Szerbia 30:29, Magyarország–Izland 33:25. A végeredmény: 1. Magyarország 6, 2. Izland 3, 3. Montenegró 2, 4. Szerbia 1 pont.

Az I. középdöntős csoport állása: Magyarország (33:25) és Franciaország (33:30) 2, Horvátország és Ausztria (egyaránt 28:28) 1, Németország (30:33) és Izland (25:33) 0 pont.

 

Nyitókép: Montenegró kőkeményen visszarántotta a szerbeket a realitás talajára (Fotó: Beta/AP)