2024. május 9., csütörtök

Könnyed magyar siker a nyitányon

A magyar válogatott a várakozásoknak megfelelően esélyt sem adott Paraguaynak, Golovin Vlagyimir együttese sima győzelemmel rajtolt a világbajnokságon. A helsingborgi B csoport csütörtöki nyitónapján a lányok kissé idegesen kezdtek, ennek ellenére már az első percekben megmutatkozott a csapatok közti minőségbeli különbség.

A dél-amerikaiak szövetségi kapitánya, Marizza Faría már korán időkéréssel próbálkozott, alacsony, ámde gyors játékosai jó cseleiknek köszönhetően egy ideig tartani is tudták a mindössze néhány gólos különbséget, a félidő kétharmadánál viszont nyílni kezdett az olló, és a magyar válogatott fokozatosan ellépett. Az első játékrész vége és a második eleje is a jobbátlövő Klujber Katrin jegyében telt, aki sorozatban négy gólt szerzett ebben a periódusban. A magyar válogatott védekezése biztos lábakon állt, Böd-Bíró Blanka és a fal is jól teljesített, ennek köszönhetően gyors és hatékony támadásokat vezettek elöl a lányok, így a végjátékra több mint húszgólosra duzzadt a magyar előny. A lányok legközelebb szombaton 20.30-tól Kamerun ellen lépnek pályára.

A nap meglepetését Angola szolgáltatta, amely alaposan megszorongatta az előző világ- és Európa-bajnokságon egyaránt ezüstérmes franciákat, a jövő évi olimpia házigazdája csupán egyetlen találattal tudott nyerni.

Eredmények, 1. forduló, B csoport: Montenegró–Kamerun 25:11, Magyarország–Paraguay 35:12. D csoport: Szlovénia–Izland 30:24, Franciaország–Angola 30:29. F csoport: Németország–Japán 31:30, Lengyelország–Irán 35:15. H csoport: Hollandia–Argentína 41:26, Csehország–Kongó 32:22.

FÉRFI BL

VISSZAVÁGOTT A BARCA
A Veszprém elszenvedte második vereségét a férfi BL idei kiírásában, miután csütörtökön házigazdaként egy góllal kikapott a Barcelonától. A két gárda október 26-án már találkozott egymással, akkor a magyar alakulat fantasztikus játékot nyújtva nyerni tudott a spanyolok otthonában, a 9. fordulóra viszont a katalánok kijavították a korábbi hibáikat, alaposan felkészültek a bakonyi találkozóra. A spanyolok egyedül a második félidő közepén engedték ki kezükből az irányítást, s bár a vendéglátó egyenlített, a fontos pillanatokban rendre hibáztak a játékosai. A Veszprém a jövő héten a Wisła otthonában zárja a BL-szezont.

Eredmények, 9. forduló, A csoport: Kielce–Pelister 35:25, Kiel–PSG 26:24. Az állás: Kiel 13, Aalborg és Kielce 12, Kolstad, PSG és Szeged 9, Zagreb 8, Pelister 0 pont. B csoport: Magdeburg–Montpellier 28:24, Veszprém–Barcelona 30:31, GOG–Porto 35:27, Celje–Wisła 25:30. Az állás: Barcelona 16, Veszprém és Magdeburg 14, GOG 10, Montpellier 8, Porto 6, Wisła 4, Celje 0 pont.

MIKLER KIHAGYJA AZ EB-T
Chema Rodríguez, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya pénteken kijelölte keretét a januári németországi Európa-bajnokságra. A csapatban biztos nem lesz ott Mikler Roland, aki egészségi állapota miatt nem vállalta a játékot.

 

Nyitókép: Papp Nikolett százszázalékos lövési mutatóval zárta a Paraguay elleni találkozót (Fotó: Beta/AP)