2024. április 30., kedd
KERÉKPÁROZÁS

Bernal nem szerénykedik

Igencsak merész kijelentést tett Egan Bernal, az Ineos csapat kolumbiai versenyzője, a Tour de France tavalyi győztese. A 23 éves bringás – aki 22 évesen a Tour történetének legfiatalabb nyertese lett – a spanyol Eurosport adásában Alberto Contador vendége volt, és a műsorban újra kiéleződött az erős emberekkel telerakott Ineos csapat vezérdilemmája. Bernal ugyanis nyíltan elmondta, a világ legnagyobb körversenyén nem tekinti majd magát második számú embernek a csapatnál. „Nem fogom feláldozni magam a társaim érdekében. Fiatal vagyok, már megnyertem a versenyt, nem fogom eldobni az újabb siker lehetőségét, ha úgy alakul. De persze tökéletesen megértem a csapatot, nagyon különleges dolog lenne ötödször nyerni Chris Froome-mal, vagy másodszor Geraint Thomasszal. Elvégre mindketten britek egy brit csapatban… Az elmúlt két szezonban Thomasnak egy első és egy második helye van, tehát elvileg őt kéne favorizálni, Froome pedig a sérülése után nyilvánvalóan újra bizonyítani akar egy ötödik győzelemmel” – magyarázta Bernal.

Az Ineos, korábbi nevén Sky Sir Bradley Wiggins 2012-es diadala óta uralja a franciaországi háromhetest, azóta csak Vincenzo Nibali 2014-es sikere alkalmával nem a brit sor ünnepelte az összetett győzelmet.

Veljko bravúrja

Fantasztikus eredménnyel, második helyen zárta a virtuális Giro d’Italia utolsó, 7. szakaszát Veljko Stojnić. Az olasz Vini Zabù–KTM csapat versenyzője a 15,7 kilométeres távon 22:46 perces időt teljesített, és mindössze 15 másodperccel maradt el a győztes, olasz időfutambajnok Filippo Gannától. A zombori több jó nevű profi mellett a Vuelta-győztes szlovén Primož Rogličot is megelőzte. A Vini Zabù–KTM csapata a hetedik helyen zárta a hétszakaszos verseny összetettjét.