2024. május 10., péntek
KAJAK-KENU – U23-AS VB

Gere éremért evezhet

A csütörtöki versenynap délutáni programjában a szerbiai versenyzők még négy döntős helyezést szereztek az Olaszországban zajló junior és U23-as kajak-kenu világbajnokságon. A fiatalabbaknál a zentai Gere Katalin az egyesek 1000 méteres elődöntőjében 4:17,71 perces idővel harmadikként haladt át a célvonalon, így ma délelőtt éremért evezhet. Kata ideje jelentősen javult az előfutamhoz képest (4:19,66), így bizakodva vághat neki a döntőnek. A Dina Bacelj és Strahinja Dragosavljević mix duó 500-on az elődöntő második helyéről jutott a fináléba. Az U23-asok között Bojan Zdelar 1000 méteren megnyerte futamát, így egyenes ágon került a döntőbe, míg az Antastazija Bajuk és Dunja Stanojev alkotta 500-as kettes az elődöntő során vívta ki az indulási jogot a legjobbak között.

Gere Katlin ma délelőtt próbálkozhat meg az éremszerzéssel (Fotó: kajaksrbija.rs)

Gere Katlin ma délelőtt próbálkozhat meg az éremszerzéssel (Fotó: kajaksrbija.rs)

Tegnap délelőtt sor került az első finálékra, a magyar válogatott meg is kezdte az érmegyártást, az egységek összesen tizenhárom dobogós helyezést szereztek. A junior kajakosok mezőnyében 500 méteren mindkét négyes első helyen végezett, a nők a Bauer Zita, Tölgyesi Flóra, Horváth Kata, Szegedi Angelina, a férfiak pedig a Samu Péter, Kollek Bálint, Hidvégi Tamás, Tamás Gergő felállítással szerepeltek. 1000 méteren a Gazdag Marcell és Mircse Zoltán duó bronzérmet szerzett. A kenusoknál 500-on a női kettes a Kiss Ágnes, Molnár Csepke felállításban diadalmaskodott, míg 1000 méteren Sárkány Réka és Juhász István egyesben, valamint Szegi Zsombor és Soltész Péter kettesben lett második. A fiatal felnőtteknél is teljes volt a K4-esek sikere, 500-on a Szellák Szabina, Kiss Janka, Dráviczki Dóra, Csikós Zsóka összeállítású női hajó után, a férfiak Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Keller Gergő, Tamási Zsombor összetételű egysége is elsőként zárt. 1000 méteren a Vajda Bence, Szabó Tamás kettős lapátolt össze egy harmadik helyet. A kenusoknál 500-on az Opavszky Réka, Gönczöl Laura duó ezüstérmesként végzett, 1000 méteren egyeseben Zagyvai Borka fölényesen, több mint öt másodperces előnnyel utasította maga mögé a mezőnyt, míg a Fodor Nicholas, Horváth Márton duó bronzérmes lett.

A szerbiai versenyzőknek nem termett babér, a junior (Lazar Dubaić, Stefan Kovandžić, Luka Jakovljević, Dragosavljević) K4-es egység a 8., az U23-as (Vojin Rudović, Nikola Kovačević, Miloš Stojkov, Dimitrije Stojšić) pedig a 9. helyen zárt. Bajuk ugyancsak 9. lett 200-on, a Vuk Kramer és Nikolas Andrić (500 m) kettes pedig a 7. helyen fejezete be versenyt. Horvát Zsófi szintén a 7. helyen zárta a K1-esek 200 méteres B döntőjét.