2024. április 30., kedd
VÍZILABDA – XXXIV. EURÓPA-BAJNOKSÁG

Elvérzett a címvédő és a világbajnok is

A szerb kispad sem hitt a szemének az elképesztő hibák láttán (Fotó: MTI)

A szerb kispad sem hitt a szemének az elképesztő hibák láttán (Fotó: MTI)

Szerbia egy végig kiélezett, drámai meccsen a 6:6-os rendes játékidőt követően végül ötméteresekkel 10:9-re kikapott Spanyolországtól a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így a címvédő sorozatban négy Eb-győzelem után ezúttal nem lesz ott a fináléban. Dejan Savić együttese jól kezdte ugyan a meccset, a második negyedtől azonban árnyéka sem volt önmagának, David Martín legénysége felülkerekedett, a szerbek mindvégig futottak az eredmény után. Filipovićék szerencséjére a spanyolok a hajrára mind fizikailag, mind fejben elfáradtak, így a szerbek egyenlíteni tudtak, játékuk azonban nem javult fel annyira, hogy a maguk javára fordítsák a találkozót. A mérkőzés során végig fantasztikusan védő Daniel López Pinedo a büntetőpárbajban is remekelt, megérdemelten juttatva csapatát az elődöntőbe. Szerbia ezen a néven minden eddigi Európa-bajnokságán felért a dobogóra (5 arany, 1-1 ezüst és bronz a mérlegük), 2006 óta ez az első alkalom, hogy nem szereznek érmet.

A nap másik meglepetését az Olaszország–Montenegró mérkőzés szolgáltatta, amelyet az esélytelenebbnek vélt délszláv együttes gyakorlatilag simán, 10:8-ra megnyert. Az eredmény a magyaroknak is kedvezhet, hiszen Märcz Tamás együttese a meccs győztesével, azaz Vladimir Gojković csapatával találkozik az elődöntőben, az aktuális világbajnok olaszok ellen vélhetően nehezebb dolguk lett volna Varga Déneséknek. A magyarok egyébként a szorosabb első félidő után felpörögtek, a térfélcserét követően két gyors góllal magabiztos előnyt szereztek (8:5), és el is döntötték a találkozót. Végül 14:10-re nyertek.

Ma a női torna elődöntőjével folytatódik a viadal, előbb az orosz–holland (17.30), majd a magyar–spanyol (19.00) találkozót bonyolítják le.