2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Meglepték a Jumbót

Hiába hozta el Franciaországba a legerősebb csapatot a címvédőt, Jonas Vingegaardot is a soraiban tudó Jumbo-Visma, a világ leghíresebb háromhetes körversenyének idei első két szakaszát nem ők nyerték meg. A 110. Tour első, Bilbao–Bilbao szakaszát Adam Yates húzta be. A támadások az utolsó emelkedőn indultak meg a baszk szurkolók sorfalai között, a lejtmenetre a brit Yates ikrek, Simon (Jayco AlUla) és Adam (UAE) tekertek el, az esélyesek csoportjában pedig a Jumbo-Visma diktálta a tempót. Nem tudtak azonban közelíteni a brit testvérpárhoz, amelyből a végén Adam tudta megszerezni pályafutása első Tour-szakaszsikerét, megelőzve a 2018-as Vueltán győztes Simont az egyébként 3000 méter szintkülönbséget rejtegető etapon.

Tegnap aztán újabb meglepetés született, mert ezúttal meg a francia Victor Lafay tréfálta meg a Jumbót: az idei leghosszabb, 208,9 kilométeres szakaszon az emelkedő tetején osztott időjóváírásokért a végső siker két nagy várományosa között Tadej Pogačar, Vingegaard volt még a sorrend, ám az egy kilométeres kapunál Lafay indított meglepő támadást, erre viszont senki nem tudott reagálni, így a francia bringás 15 év elteltével nyert Tour-szakaszt a Cofidisnak. Bár üldözői nagyon közelítettek, megelőzni nem tudták, közülük a belga Wout van Aert bizonyult a leggyorsabbnak Pogačart megelőzve, aki viszont az első két szakaszon egyaránt a dobogóra állhatott.

Victor Lafay mindenkit meglepett (Fotó: Beta/AP)

Victor Lafay mindenkit meglepett (Fotó: Beta/AP)

1. szakasz, Bilbao–Bilbao, 182 km: 1. Adam Yates (brit, UAE) 4:22:49 óra, 2. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 4 másodperc hátrány, 3. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 12 mp h stb. 2. szakasz, Vitoria-Gasteiz–San Sebastián, 208,9 km: 1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:46:39 óra, 2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel, 3. Pogačar a. i. stb.

Az összetett élcsoportja: 1. Adam Yates (brit, UAE) 9:09:18 óra 2. Pogačar 6 másodperc hátrány, 3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) azonos idővel stb.

Ma az Amorebieta-Etxano és Bayonne közötti 193,5 kilométeres etappal tér át Franciaországba a mezőny, a viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Nyitókép: Victor Lafay mindenkit meglepett (Fotó: Beta/AP)