2024. április 30., kedd
AUTÓ-MOTORSPORT

Őrült futam, szokásos eredmény

Az Ausztrál Nagydíjjal folytatódott a MotoGP keleti körútja a festői Phillip Island-i versenypályán, amely gyakran szállít váratlan erőviszonyokat. A futam első harmada most is úgy telt, mintha nem is 2019-ben járnánk: a rajtnál Valentino Rossi lőtt ki az élre nagy lendülettel, aki aztán Cal Crutchlow-val és a normál esetben a mezőny középső-hátsó feléhez tartozó Aprilián ülő Andrea Iannonéval cserélgette az első helyet. Idővel aztán Maverick Vinales és Marc Marquez helyreállították a rendet, és el tudtak húzni a többiektől. A Yamaha spanyolja sokáig őrizte a vezetést, Marquez azonban ugyanazzal a taktikával készült, amit az elmúlt futamokon megszokhattunk tőle: a legutolsó kör kezdetéig árnyékként követte ellenfelét, s csak ekkor lendült támadásba és vette át a vezetést. Vinales próbált visszatámadni a kör során, de túlvállalta magát és elesett, így a győzelem helyett pont nélkül maradt. Crutchlow idei legjobb eredményével lett második, Jack Miller hazai pályán állhatott fel a dobogóra, Rossi pedig, aki 400. nagydíjhétvégéjét tette emlékezetessé néhány élen töltött körrel, végül csak a 8. lett. A hétvége legijesztőbb balesete a rajt után történt, két élversenyző részvételével: Danilo Petrucci lerepült a Ducatiról, és a testével csapódott neki Fabio Quartararo motorjának – szerencsére mindketten épségben megúszták.

A Moto3-ban Lorenzo Dalla Porta győzelmével megszerezte a világbajnoki címet annak a Leopard Racingnek a színeiben, amelynek a szerb Miodrag Kotur a csapatvezetője. A Moto2-ben Brad Binder nyert, és itt még nem dőlt el a bajnokság, de Álex Marquez továbbra is a fő favorit.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Marc Marquez (spanyol, Honda) 40:43,729, 2. Cal Crutchlow (brit, LCR Honda) +11,4 másodperc hátrány, 3. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +11,4, 4. Francesco Bagnaia (olasz, Pramac Ducati) +14,5, 5. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +14,8, stb.

A világbajnokság állása: 1. Marquez 375 pont, 2. Dovizioso 240, 3. Rins 183, 4. Vinales 176, 5. Petrucci 169, stb.

RALI-VB

Végre nem egy Sébastien

Még mindig három esélyes volt a WRC bajnoki címére, amikor elstartolt a szezon utolsó előtti fordulója, a Spanyol Rali, ám elég hamar elkezdtek Ott Tänak szájíze szerint alakulni az események. Sébastien Ogier esélyeit már pénteken elvette a Citroën meghibásodása, és bár Thierry Neuville végig uralni tudta a hétvégét, Tänak ott maradt a legközelebbi üldözők között, és az utolsó szakaszon még a második helyet is elcsípte Dani Sordótól, amivel kellő pontelőnyt gyűjtött össze ahhoz, hogy a Toyota volánjánál bajnokká avanzsáljon. Hosszú francia uralom szakadt ezzel meg a WRC-ben, hiszen 2004 óta kilencszer Sébastien Loeb, majd hatszor Ogier ült fel a trónra.

A Spanyol Rali végeredménye: 1. Thierry Neuville (spanyol, Hyundai) 3:07:39,6, 2. Ott Tänak (észt, Toyota) +17,2 másodperc hátrány, 3. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) +17,6, 4. Sébastien Loeb (francia, Hyundai) +53,9, 5. Jari-Matti Latvala (finn, Toyota) +1:00,2, stb.

A világbajnokság állása: 1. Tänak 263 pont, 2. Neuville 227, 3. Ogier 217, 4. Mikkelsen 102, 5. Evans 102, stb.

TÚRAAUTÓ-VB

Michelisz futamot nyert, vezetést veszített

Immár számszerűleg is karrierje legerősebb túraautós szezonját tapossa Michelisz Norbert a WTCR-ben, hiszen ebben az évben már negyedik futamgyőzelmét aratta, most éppen Szuzukában. A legutóbbi négy versenyhétvége mindegyikén meg tudta nyerni a három futam egyikét a Hyundai magyar versenyzője, ezúttal a fordított rajtrácsos másodikat a Rob Huff elleni kemény védekezés eredményeként. A bajnoki vezetést mégis elveszítette fő riválisával, Esteban Guerrierivel szemben, akinek egy első és egy második helye is volt a hétvége során. Az argentin hatpontos előny azonban elenyésző annak fényében, hogy a hátralévő két forduló hat versenyén még összesen 170 szerezhető.

A bajnokság állása: 1. Guerrieri 288 pont, 2. Michelisz 282, 3. Björk 248, 4. Muller 240, 5. Azcona 198, stb.