2024. május 20., hétfő
VÍZILABDA

Mandić nem vállalja a nyarat

Jugoslav Vasović, a Szerbiai Vízilabda-szövetség (VSS) szakmai tanácsának elnöke a minap bejelentette, a Novi Beogradtól botrányos körülmények között távozó Dušan Mandić a nyáron nem vállalja a szereplést a válogatottban. Uroš Stevanović szövetségi kapitány se a jövő héten esedékes Eb-selejtezőn, se a világkupa szuperdöntőjében, se a világbajnokságon nem számíthat a klasszisra. Mandić írásban értesítette döntéséről a szövetséget, melyet azzal indokolt, hogy a Novi Beograd határozata miatt az elmúlt három hónapban nem játszott mérkőzést, emellett nem is készülhetett megfelelő körülmények között, így sem fizikailag, sem pszichikailag nincs a kívánt állapotban. Mint arról korábban beszámoltunk, a Novi Beograd márciusban egyik napról a másikra kitette olimpiai bajnokát a keretből. A világ talán legjobb balkezese a múlt héten igazolt a Ferencvároshoz, holott 2025-ig szerződés kötötte Aleksandar Sapić klubjához.

Mandić mellett a válogatott másik kiválósága, Nikola Jakšić is nehéz helyzetbe került a Novi Beogradnál. Március elején a klub vezetősége még azzal borzolta a kedélyeket, hogy Jakšić korábbi sérülésére hivatkozva megtiltotta a válogatott csapatkapitányának, hogy játsszon a nemzeti csapatban. Úgy tűnik azonban, hogy a nézeteltérés jóval mélyebben gyökerezik, a közelmúltban napvilágot látott információk szerint az újbelgrádiak nem kívánják folytatni az együttműködést Jakšićtyal, a klub azonban csak 150 ezer eurós kártérítés mellett hajlandó elengedni. Ugyanakkor azt is tudtára adták, ha nem talál magának másik egyesületet, hiába köti élő szerződés a Novi Beogradhoz, a következő idényben nem fog játszani a csapatban. „Nem vagyunk elégedettek az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményével, így lehetőséget adunk neki a távozásra. Amennyiben nem talál másik egyesületet, a szerződésében foglaltaknak eleget teszünk, de játszani nem fog. Előttünk áll a nyár, bizonyíthat, hátha meggondoljuk magunkat” – nyilatkozta az eset kapcsán Slobodan Soro, a Novi Beograd igazgatója.

Egyelőre úgy tűnik, a szerb válogatott két alappillére élete egyik legrosszabb döntését hozta, mikor a Novi Beogradhoz igazolt…

FÉRFI U20-AS VB

Összejöhet a szerb–magyar döntő

Mind a magyar, mind a szerb válogatott sikerrel vette a férfi U20-as világbajnokság negyeddöntőjét. Kovács Róbert gárdája elképesztő védekezésének és kapusteljesítményének – Gyapjas Viktor 72 százalékos mutatóval zárt – köszönhetően a kezdeti szoros után szinte könnyedén lépett túl az olaszokon. Miloš Korolijáéknak viszont sokkal nehezebb dolguk volt, a horvátok öt perccel a vége előtt még négy góllal vezettek, a szerbek viszont egalizáltak, majd az ötméteresek során a maguk javára fordították a találkozót. Az elődöntőben a magyarok az amerikaikkal, a szerbek pedig a görögökkel csapnak össze. Előbbi a viadal során még nem találkozott a tengerentúliakkal, a papírforma azonban nekik kedvez, a szerbek a csoportmeccsek során egyszer már legyőzték a görögöket. Érdekesség, hogy a torna kiemeltjeinek kettéosztásával létrehozott két csoport egyikéből (Spanyolország, Olaszország, Montenegró, Horvátország) senki nem jutott be a legjobb négy közé, a másik csoportból viszont mindenki elődöntős.

Elképesztő hajrát produkáltak a szerb fiatalok (Báthori Zsigmond felvétele)

Elképesztő hajrát produkáltak a szerb fiatalok (Báthori Zsigmond felvétele)

Férfi U20-as világbajnokság, negyeddöntő: Spanyolország–Görögország 6:6 – ötméteresekkel: 10:11, Magyarország–Olaszország 9:5, Montenegró–Egyesült Államok 9:10, Szerbia–Horvátország 11:11 – ötméteresekkel: 16.15.

Nyitókép: Elképesztő hajrát produkáltak a szerb fiatalok (Báthori Zsigmond felvétele)