2024. április 30., kedd
DIÁKSPORT

Zentán sportolt a diáksereg

Az idén 16. alkalommal rendezték meg az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság délvidéki döntőjét.

Kilenc településről mintegy 120 magyar diáksportoló gyűlt össze Zentán, akik három helyszínen leánykézilabdában, sakkban és asztaliteniszben mérték össze tudásukat annak reményében, hogy eljutnak az október végén, november elején esedékes székesfehérvári döntőre.

Az adai lányok ezúttal is fölényesen nyertek (Gergely József felvétele)

Az adai lányok ezúttal is fölényesen nyertek (Gergely József felvétele)

Gyólai Zoltán, az eseményt rendező Délvidéki Aranycsapat civil szervezet vezetője elmondta, hogy anyagiak híján több évben nem sikerült megrendezni a versenyeket, de az idén a zentai Tisza Automotive Educatio Alapítványa jóváhagyott egy keretet, ami alapján létrejöhetett a selejtező.

Az elmúlt tizenöt év alatt Horgostól Székelykevéig mintegy 50 iskola vett részt a vajdasági döntőben, és évente újabbnál újabb iskolák jelentkeznek.

Idén muzslyai, temerini, adai, zentai, csókai, felsőhegyi, topolyai, oromhegyesi és magyarkanizsai iskolák sikerre éhes diákjai vettek részt a versenyeken, a rendezvényen pedig jelen volt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus is:

– A sport megtanítja gyerekeket a rendszerességre, egymás tiszteletére, a mindennapi munkára és arra, hogy az edzéseken mindig ott kell lenni. A megmérettetés az, ami megadja ennek az értékét – mondta a bajnok, hangsúlyozva, a sport értékét mindig az határozza meg, hogy kudarc esetén nem feladni kell, hanem rögtön készülni a következő megmérettetésekre, ezzel pedig fizikailag, technikailag és erkölcsileg is fejlődni: – Felemelő érzés, hogy a külhoni magyar gyermekek egymásra tudnak találni a sporton keresztül, s a döntő résztvevői bemutathatják kultúrájukat, hovatartozásukat is.

A kézilabdadöntőben az adai Cseh Károly Iskola 32:6-ra legyőzte az oromhegyesi Zitzer csapatát. A bronzmeccset a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola és a zentai Stevan Sremac Általános Iskola játszotta. Itt a végeredmény 22:11 lett a zentaiak javára. Asztaliteniszben az általános iskolás lányok mezőnyében Bimbó Emma bizonyult a legjobbnak, a második Golić Teodora, a harmadik pedig Tari Tiana lett. A fiúk közül Orosz András állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, a második helyezést Berta Balázs, a harmadikat pedig Nagy Mélykúti Krisztián érdemelte ki. A középiskolások mezőnyében a lányoknál Glišin Jovana lett az első, Orovec Dézi a második, a fiúk mezőnyében pedig Ábrahám Kristóf bizonyult a legjobbnak. Sakkban az elemisták mezőnyében a lányok közül Horváth Evelin teljesített a legjobban, a második Kelemen Panna, a harmadik pedig Kalmár Leóna lett. Ugyanebben a mezőnyben az alsós fiúk kategóriájában Kincses Kristóf lett az első, Koncz Olivér a második, Kis Jovák Zalán a harmadik. A felsősök közül Bálint Krisztián bizonyult a legjobbnak, a második Zombori Dávid, a harmadik pedig Mellár Márton lett. A középiskolás lányok mezőnyében Nagy Mélykúti Katalin nyert, a fiúknál Jankov Daniel. Ez utóbbi kategóriában a második helyezést Györe Csongor, a harmadikat Mészáros Csaba szerezte meg.