2024. május 20., hétfő
VÍZILABDA – FÉRFI BL-DÖNTŐ

Egy Granados nem elég

A Novi Beogradnak esélye sem volt a Pro Recco ellen a férfi Bajnokok Ligája szombati döntőjében, az olaszok győzelméhez kétség sem férhetett, végig uralták a meccset, és szinte könnyedén nyerték meg zsinórban harmadik trófeájukat. A sztárcsapat vezetőedzője, Sandro Sukno a meccs előtt szűkszavúan csak annyit mondott, nem kell szép mérkőzésre számítani, ami be is igazolódott, rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot. A Recco már az első negyed során háromgólos előnyt szerzett, amit magabiztosan őrzött is a folytatásban. A második játékrész első harmadában Echenique piros lapos kiállítását követően – víz felett megütötte Granadost – a hazaiak négy percig előnyben játszhattak, ám ezt sem tudták kihasználni, az olaszok még ezt a szituációt is a maguk javára tudták fordítani, s a félidőben már 9:5-re vezettek. A térfélcserét követően sem változott a játék képe, a Novi Beograd próbálkozott ugyan, a Recco Zalánki, Di Fulvio és Ivović vezérletével csírában elfojtotta a belgrádiak lehetőségeit, és három góllal nyert. A Novi Beogradnál ezúttal is Granados nyújtott kimagaslót – őt választották a döntő legértékesebb játékosának is –, egyedül azonban nem sokra ment Európa sztárcsapata ellen. A bronzmeccsen a Barceloneta ötméteresekkel legyőzte a Vouliagmenit. Az 5. helyért folytatott párharc során az Olimpiakosz megverte a Ferencvárost, így Varga Zsolt vereséggel búcsúzott az együttestől.

Férfi BL, a 7. helyért: Jug–Brescia 14:10. Az 5. helyért: Olimpiakosz–Ferencváros 9:4. A 3. helyért: Barceloneta–Vouliagmeni 9:9 – ötméteresekkel: 14:13. A döntő: Novi Beograd–Pro Recco 11:14.

A Reccónak ez a 11. BL-trófeája

A Reccónak ez a 11. BL-trófeája

Változik a lebonyolítás

A vízi sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) pénteki közleménye szerint a jövőben változik a BL lebonyolítási rendszere. A férfiaknál a LEN nemrég kiadott rangsora alapján az első 12 ország bajnokcsapata automatikusan a főtáblán szerepel majd. A selejtezők a zsúfolt versenynaptár miatt egykörösek lesznek, itt négy csoportban küzdenek majd a csapatok (országonként az automatikus induló mellett még két együttes nevezhet), és mindegyikből a győztes kerül a főtáblára. A csoportkört a két nyolcas helyett négy négyes csoportban rendezik majd. A körmérkőzéseket követően a csoportok első két helyezettje jut tovább, a középdöntőben két négyes csoportot alkotnak, ahonnan később az első kettő jut majd be a négyes döntőbe, ahol a mostani kiírástól eltérően már nem jár automatikus indulás a leendő házigazdának. A final fourt a tervek szerint június 6–8. között rendezik meg.

A nőknél csak az európai rangsor első hat helyén szereplő országok nevezhetnek a BL-be, nemzetenként öt klubbal. A kvalifikációból 16 csapat jut tovább, ők négy négyes csoportban, körmérkőzéses formában játszanak, és a négy csoportgyőztes jut be a négyes döntőbe. A final fourt április 20–21-én bonyolítják le.

Harmadik a Spartacus

A Spartacus együttese bronzérmesként zárta a női U18-as bajnokságot. A Petar Kopunović vezette együttesnek mindkét riválisa, a Palilula és a Crvena zvezda ellen is reális esélye volt a győzelemre, ám a lányok kissé fásultan, pontatlanul játszottak, így mindkét mérkőzésen vereséget szenvedtek.

Női szerb U18-as bajnokság, 1. forduló: Crvena zvezda–Palilula 16:7. 2. forduló: Spartacus–Crvena zvezda 12:17. 3. forduló: Spartacus–Palilula 9:16. A végeredmény: 1. Crvena zvezda 6, 2. Palilula 3, 3. Spartacus 0 pont.

Nyitókép: A Reccónak ez a 11. BL-trófeája