2024. május 10., péntek
KAJAK-KENU

Minden a terv szerint

Magas hőmérséklet és páratartalom – erre panaszkodtak a magyar és a szerbiai kajakválogatott tagjai is a tokiói olimpiai kajak-kenu versenyek első napján. Bár az időjárási körülmények nem voltak teljesen jók, az eredményekre nem lehet panasz egyik nemzetnél sem. Az első magyar résztvevő a kajak egyesek 200 méteres második előfutamában Lucz Dóra volt, aki remek hajrájával elsőként csapott a célba. Egy futammal később Kárász Anna „csak” második lett, de mindketten simán jutottak a középdöntőbe. A nőknél a kajak kettesek 500 méteres előfutamaiban magyar fölény mutatkozott: Kozák Danuta az olimpiai újonc Bodonyi Dórával, Csipes Tamara pedig Medveczky Erikával egy hajóban nyerte meg saját előfutamát. Könnyen elképzelhető, hogy a döntőben is egymás ellen küzdenek majd a kettesek, annál is inkább, hiszen a Csipes/Medveczky duó a legjobb idővel kvalifikálta magát a középfutamba. A férfiak mezőnyében kajak egyesben az 1000 m világbajnoka, Kopasz Bálint hozta a papírformát, hiszen gyakorlatilag már a rajt után eldőlt, hogy megnyeri saját futamát, de a szám másik magyar indulója, Varga Ádám is nyugodtan evezett a célba. A kezdőnap egyetlen kenus számában, a férfiak 1000 méteres kettesében Magyarország képviselői (Adolf Balázs és Fejes Dániel) az erős előfutamban hetedikek lettek, de a reményfutamban is csak negyedik helyen csaptak célba, így ők a B döntőben folytatták.

A szerbiai indulóknál kettőből kettő továbbjutás a mérleg, igaz, nem volt ennyire tükörsima a dolog. A női kajak kettesek 200 méteres előfutamában Milica Novaković épphogy lemaradt a második helyről, de a reményfutamban már odaért a középdöntős helyekre. A férfiaknál K-1 1000 méteren Bojan Zdelar nagyon magabiztos volt, és fehérorosz riválisa mögött másodikként jutott tovább.
Kajak-kenuban közép-európai idő szerint szinte az összes versenyszámot hajnalban rendezik, de a korán kelők elcsíphetnek egy-egy döntőt. Reményeink szerint igazi éremesővel!