2024. május 10., péntek
VILÁGJÁTÉKOK

Szabó Szebi már kétszeres bajnok

Nem szokványos versenyszámban szerzett aranyérmet a magyar váltócsapat tagjaként Szabó Szebasztián. A zentai úszó az amerikai Birminghamben zajló Világjátékokon – a nem olimpiai sportok tornáján – vesz részt, ahol az ügyességi úszószámokhoz olyan képességekre is szükség van, amelyek az életmentés során is hasznosak lehetnek. Ilyen a 4×50 méteres akadályúszás is, ahol Szabó győzött csapatával, amelyet rajta kívül Gyárfás Bence, Takács Krisztián és Balog Gábor alkotott. A verseny során egy 50 méteres medencében kellett a csapat tagjainak leúszniuk egy-egy hosszt, ám eközben kétszer is alá kellett merülniük nagyjából egyméteres mélységbe, hogy átbújjanak egy, a víz felszínén rögzített lemez alatt. A magyar férfiváltó az olaszok és a japánok előtt nyerte meg ezt a számot, a verseny női megfelelőjében pedig Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Senánszky Petra aratta le a babérokat. Senánszky uszonyos úszásban is szerzett két aranyat, ebben a szakágban a dobogó tetejére állhatott fel még Holoda Péter és Mozsár Alex is. A magyar csapat fő vadászterületét eddig ezek a különleges úszószámok jelentik, a hétvégéig megszerzett 14 érmükből csak egy nem a medencében született: ezt Tadissi Martial szerezte karatéban.

Hétfőn aztán újabb váltószámban, a 4×50 méteres vegyesúszásban bizonyult legyőzhetetlennek a Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor, Giczi Mátyás összeállítású csapat. A vegyest itt (is) egészen másképp kell elképzelni, mint az olimpiai számokban: a csapat első tagja hagyományos gyorsúszással teszi meg a távot, a második már úszótalpak segítségével, a harmadik úgy, hogy egy, a vízi mentésnél használatos, henger formájú párnát húz maga után, a negyedik pedig már úgy húzza ezt az eszközt, hogy abba a harmadik ember is kapaszkodik… A magyar csapat Világjátékok-csúccsal nyerte meg a számot, a szakágban jártasabb csapattársai pedig a versenyt először kipróbáló Szabó gyors alkalmazkodását méltatták.

Eközben Senánszky Petra már harmadik aranyát nyerte uszonyos úszásban, Kiszli Vanda révén pedig a maratoni kajakban is megszületett az első magyar győzelem, így az ország nyolc aranyéremmel az előkelő 5. helyen áll a nem olimpiai sportágak világversenyén.