2024. május 11., szombat
AUTÓ-MOTOR SPORT

Szárnyal a tavalyi Ducati

A MotoGP-szezon hetedik versenye, a Francia Nagydíj csak megerősítette azt az idény előtt még elképzelhetetlen tényt, hogy a címvédő Fabio Quartararo legfőbb ellenfelei egy darabig még biztosan egy Aprilia és egy tavalyi fejlesztésű Ducati maradnak a bajnoki versenyfutásban.

Pedig Le Mans-ban úgy tűnt, a Ducati gyári csapata lehet nyeregben, hiszen Francesco Bagnaia és Jack Miller vezetésével megszerezték az első két rajtsort, majd a futamon is sokáig az élen álltak. Úgy tűnt, a Suzukik jelenthetik a legnagyobb veszélyt a fölényükre, ám a kékek reményei gyorsan semmivé lettek: Álex Rins a harmadik helyről esett ki, amikor egy hiba után a kavicságyon átszáguldva bukott nagyot, majd pár körrel később Joan Mir a negyedik helyről esett el. Az üldözők közül az év meglepetésembere, Enea Bastianini maradt állva, aki hamarosan elment Miller, majd a csata közben hibázó Bagnaia mellett is. A gyári csapat olasz versenyzője ráadásul a vezetés elvesztése után nem sokkal szintén bukott, így idén már harmadszor Bastianini aratta le a babérokat a Gresini 2021-es fejlesztésű Ducatijával. Második lett Miller, Aleix Espargaró pedig a zsinórban harmadszor végzett dobogón az Apriliával, miután az utolsó körben maga mögött tartotta a hazai sztárt, Quartararót. A francia címvédő és két különös üldözője így nyolc ponton belül állnak most a tabellán, jelentős előnyben mindenki máshoz képest.

Míg a Suzukit a kettős kiesés, addig a sportot a Suzuki év végi kiszállásának nemrég megerősített híre rázta meg, amit 2026-ig aláírt elköteleződési szerződése miatt nem tehet meg büntetlenül a gyártó, ám a japán vezetők kitartanak a döntésük mellett. A MotoGP máris azon dolgozik, hogy egy új csapattal egészítse ki a mezőnyt a jövő évre, a hírek szerint pedig a szerb Miodrag Kotur által vezetett Moto3-as Leopard Racingnek lehet a legjobb esélye a fellépésre – a csapat a legkisebb kategória élmezőnyének tagja, és korábban Mirt is a csúcsra juttatta. A két évvel ezelőtti világbajnok azonban nem ezzel a még bizonytalan projekttel tervez, hanem a Honda gyári csapatával kezdett tárgyalásokba, hogy jövőre Marc Márquez mellé csatlakozhasson, míg a Leopard Racing a feltételezések szerint az Aprilia szatellitcsapata lehet.

A Francia Nagydíj végeredménye: 1. Enea Bastianini (olasz, Gresini Ducati) 41:34,616, 2. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +2,7 másodperc hátrány, 3. Aleix Espargaró (spanyol, Aprilia) +4,1, 4. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +4,3, 5. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +11,1 stb. A Moto2 győztese: Augusto Fernandez. A Moto3 győztese: Jaume Masia.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 102 pont, 2. A. Espargaró 98, 3. Bastianini 94, 4. Álex Rins 69, 5. Jack Miller 62 stb.

FORMULA–E

Mortara majdnem megnyerte oda-vissza

Két versenyre érkezett a Formula–E a berlini Tempelhof repülőtéren kialakított pályára, amelynek különlegessége, hogy ellentétes menetirányban lehet lebonyolítani rajta a két futamot. Bár a pálya karaktere és kihívásai is teljesen megváltoztak szombatról vasárnapra, az erőviszonyokon ez nem nagyon látszott, hiszen mindkét napon a Mercedes motoros autók, a gyári csapat és a Venturi harcoltak az elsőségért.

A hétvége legeredményesebb versenyzője a Venturival Edoardo Mortara lett, aki szombaton a pole-ból rajtolva, az élmezőny több tagjával nagy csatákat megvívva nyert a DS-t vezető Jean-Éric Vergne és a mezőny sűrűjéből felkapaszkodó Stoffel Vandoorne Mercedese előtt. A második futam időmérőjén szintén Mortara bizonyult a leggyorsabbnak, és nem sokon múlt számára, hogy elmondhassa, oda-vissza nyert a berlini pályán. Hogy ez nem jött össze, talán a rajt pillanatán múlt, ahol a címvédő Nyck de Vries a harmadik helyről indulva talált meg egy szűk rést a belső íven, amin keresztül az élre lőtt, és egy az előző napinál nyugodtabb versenyen győzve feledtette az előző fordulók gyengébb eredményeit. Mortara második lett, Vandoorne pedig újabb harmadik hellyel tartotta meg a bajnoki vezetést.

A héten véglegesen eldőlt, hogy a következő szezontól a McLaren is csatlakozik a Formula–E-hez, így az F1 és az IndyCar után egy újabb nagy projektbe vág bele. Ráadásul nem is a nulláról fog építkezni Zak Brown istállója, hiszen az idény végén kiszálló Mercedes szervezetét veszik át annak infrastruktúrájával és személyzetével, még a csapatfőnököt is megtartva. A motorszállítóról később döntenek.

A világbajnokság állása: 1. Vandoorne 111 pont, 2. Mortara 99, 3. Vergne 95, 4. Evans 83, 5. Frijns 81 stb.

FORMULA–1

Leclerc összetörte Lauda Ferrariját

A legkellemetlenebb baleset egy autóversenyző életében alighanem az, amikor egy tét nélküli bemutatóeseményen egy klasszikus versenyautó rongálódik meg a keze alatt. Sokakkal előfordult már ez, most pedig a Formula–1-es pontversenyt vezető Charles Leclerc-t is utolérte a végzet. A Ferrari versenyzője hazai pályán, az F1-es érkezésre készülő Monacóban bemutatózott Niki Lauda 1974-es 312B3 kódjelű Ferrarijával, ám a harmadik körének utolsó kanyarjában megcsúszott, és az autó hátuljával a szalagkorlátnak csattant.

„Amikor az ember azt hiszi, hogy már a létező összes balszerencse utolérte Monacóban, és ekkor elszállnak a fékek a Rascasse-ban a történelem egyik leghíresebb Ferrarijának vezetése közben…” – ironizált saját magán Leclerc, aki tavaly hiába szerzett pole-t a Monacói Nagydíjon, műszaki hiba miatt nem tudott elrajtolni a futamon. Idén május 29-én azonban a bajnoki címért harcoló Ferrarival minden korábbinál jobb esélye lesz rá, hogy megtörje az átkot.