2024. május 3., péntek

Kúlán népszerűsítették a birkózást

Hatalmas ováció fogadta a Vajdasági Birkózóakadémia bemutatkozását

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola sportcsarnokában népszerűsítette a birkózást a Magyarkanizsán működő Vajdasági Birkózóakadémia csapata. A több száz fős közönségnek nyolc akadémista három edző kíséretében mutatta be a birkózók edzési lehetőségeit, a különböző fogásokat, a pontozási feltételeket. A kúlai diákok hosszan tartó tapssal üdvözölték a fiatal sportolókat, a bemutató végén pedig több diák is lehetőséget kapott, hogy kipróbálja tudását a birkózószőnyegen, néhányan a rázókötelet is megfogták.

A csarnokban az érdeklődőket Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője köszöntötte, aki egyebek között elmondta, a fő cél az, hogy a kúlai gyerekek is megismerjék a birkózás alapjait: „A birkózás Vajdaság legsikeresebb sportága, sőt Szerbia legsikeresebb olimpiai sportja. A Vajdasági Birkózóakadémia egyik fő célja, hogy azokon a területeken, ahol a magyarság kisebbségben él, biztosítsa az utánpótlást, ugyanis a birkózás a magyar ajkú lakosság körében a legsikeresebb sport, a múltban és a jelenben egyaránt. Az akadémisták létszámának növelése és a sportág népszerűsítése mellett nagyon fontos a helyi klubokkal történő együttműködés. Kúlán megértésre találtunk mind a községi elöljáróság, mind pedig az iskola vezetősége részéről, és eljöttünk, hogy a helyi fiataloknak bemutassuk ezt a szép sportot” – mondta Bálint.

Pozsár Csaba, az iskola igazgatója kifejtette, a diákok jelenleg hat különböző olimpiai sportág közül választhatnak, és egyúttal reményének adott hangot, hogy hamarosan a birkózás is felkerül a listára, ugyanis pénteken délután fél 6-kor sor került az első edzésre.
Valka Károly kúlai alpolgármester szerint a bemutató teljes egészében sikerült, az efféle rendezvények jelentősen hozzájárulnak a sport fejlődéséhez: „Kúlán nincs hagyománya a birkózásnak, viszont alakult egy kisebb birkózóklub, és bízunk benne, hogy a mai bemutatót követően létrejön az együttműködés a birkózóakadémiával, mindez pedig szerintem jó alapokat biztosít azoknak a kúlai fiataloknak, akik szeretnének foglalkozni ezzel a sportággal.”

Nyitókép: A birkózás népszerűsítése a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola sportcsarnokában (Fotó: A szerző felvétele)