2024. április 29., hétfő
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Rangidős

Roger Federer 2018. június 24-én, amikor utolsó napját töltötte az ATP-lista élén, pontosan 36 éves és 320 napos volt, és azóta ő számított a világelsők rangidősének. Nos, múlt vasárnap, 2024. április 7-én a svájci lekerült a lista éléről. Novak Đoković aznap 36 éves és 321 napos volt, amivel ő lett a férfiteniszben minden idők legidősebb hivatalos ranglistaelsője.

A minden idők ez esetben a tenisz nyílt korszakát, egészen pontosan a komputeres ranglista bevezetésének csaknem 51 éves időszakát jelenti, a hivatalos pedig azt, hogy az 1973 előtt világelsőnek nevezett teniszezők ilyen státusát fenntartással kellett fogadni, hisz nem precíz mérce, hanem a szakértők szemmértéke szerint foglalhatták el a képzeletbeli trónt.

A teniszben is, Szenes Iván slágerszövegének is megfelelően, nemcsak a húszéveseké a világ. Nagyon fiatalon már a csúcsra lehet jutni, de nagyon érett sportolói korban is tartható az első hely. Novak tehát nem kivétel, ő maga a szabály, és ennek megfelelően a nyolc teniszező egyike, akik 30. születésnapjukat követően is az ATP-lista első helyén tudtak időzni. Az összesen 28 világelső közül tehát 20 már komoly veterán kora előtt távozott a lista éléről, s közülük nyolcan (Jim Courier, Carlos Moyà, Juan-Carlos Ferrero, Andy Roddick, Marat Szafin, Marcelo Rios, Boris Becker és Lleyton Hewitt) 24 évesen vagy még fiatalabb korban örökre elköszöntek a világelsőségtől.

Az első 30-on felüli világelső az ausztrál John Newcombe volt, aki 11 nappal a kerek születésnapja után állt élre, majd 8 hét múltán bukott le onnan. Időrendi sorrendben az ausztrált Jimmy Connors, Ivan Lendl, Andre Agassi, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray és Đoković követték.

Jelenleg a nagy öregek kettős ünnepet ülnek. A párosban, amely mellesleg szabályosan is a veteránok játszótere, ugyancsak minden idők legidősebbje, a múlt hónapban már a 44-et is betöltött indiai Rohan Bopanna foglalja el az első helyet.

Đoković 25. világelsőként 2011. július 4-én, első wimbledoni diadala után foglalta el első ízben trónt. A szerb játékos 24 éves és 43 napos volt, és Nadalt váltotta. Első uralma 53 héten át tartott, majd az évek során kilenc-kilenc alkalommal adta át a első helyet, és szerezte is vissza. Eleinte Federerrel, Nadallal és egy esetben Murray-vel váltották egymást, 2022-ben pedig előbb Danyiil Medvegyevvel, majd Carlos Alcarazszal. Legutóbb Novak 2023. szeptember 11-én, immár 36 évesen és 110 naposan lett első. Ami Novak legújabb csúcsát jelenti, meglehetősen hosszú életű lesz. Danyiil Medvegyev például 2033-ban, Jannik Sinner – még nem is volt első – 2038-ban, Carlos Alcaraz pedig 2040-ben lehetne minden idők legidősebb világelsője, aminek a hosszú karrier és a jó egészség az első két feltétele.