2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA VB

A magyar női válogatott ezüstérmes

A magyar női vízilabda-válogatott 8:7-re kikapott az Egyesült Államoktól a dohai világbajnokság döntőjében, így ezüstérmesként zárta a viadalt.

Az amerikaiak villámrajtot vettek, öt perc elteltével már 3:0-ra vezettek, a magyarok a negyed hajrájára előbb a védelmet, majd a támádójátékot rendezték, Garda Krisztina és Parkes Rebecca találataival egy gólra zárkóztak. A második játékrészben Neszmély Boglárka remek védésekkel szállt be a meccsbe, hátul nagyon jól teljesítettek a lányok, elől viszont rengeteg technikai hibát követtek el, ráadásul láthatóan megszeppentek Ashleigh Johnsontól – ha lőttek is, a próbálkozásaik nem sikerültek, a világ talán legjobb kapusa legtöbbször könnyedén hárította a kísérleteiket. A második félidőnek egygólos amerikai vezetésnél (5:4) vágtak neki a felek, a Mihók Attila és Cseh Sándor vezette gárda védekezéséről mindent elárul, hogy a tengerentúliak közel 13 perc elteltével sem találtak be fórból. A holtpontról Gurisatti Gréta találatával a magyarok mozdultak el, a tengerentúliak ostromolták Neszmély kapuját, bepasszírozni viszont sehogy sem tudták a labdát. Az utolsó játékrész elején Rachel Fattal megtörte a jeget, kapásból értékesítette az első előnyt, a magyarok viszont hiába kapták meg a lehetőségeket, elől rendre meddő támadásokat vezettek. Az amerikaiak kihasználták Keszthelyiék gólképtelenségét, Maggie Steffens és Ryann Neushul három gólos előnyt szerzett, ám a magyarok nem adták fel – Keszthelyi és Garda góljaival szépítettek, többre azonban már nem futotta az idejükből.

Eredmények, a döntő: Egyesült Államok–Magyarország 8:7. A 3. helyért: Spanyolország–Görögország 10:9. Az 5. helyért: Ausztrália–Hollandia 8:10. A 7. helyért: Kanada–Olaszország 12:18. A 9. helyért: Kína–Új-Zéland 15:16. A 11. helyért: Nagy-Britannia–Kazahsztán 8:6. A végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Magyarország, 3. Spanyolország, 4. Görögország, 5. Hollandia, 6. Ausztrália, 7. Olaszország, 8. Kanada, 9. Új-Zéland, 10. Kína, 11. Nagy-Britannia, 12. Kazahsztán.

Nyitókép: Neszmély Boglárka hihetetlen bravúrokat mutatott be az amerikaiak ellen, ez azonban nem volt elég (Fotó: MTI)