2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA – EURÓPA-BAJNOKSÁG

Döcög a magyar lányok szekere

A szerb női válogatott mindhárom csoportmérkőzését megnyerte az eidhoveni kontinenstornán, így százszázalékos mérleggel jutott be a mai nyolcaddöntőbe. Dragana Ivković együttese Törökországot követően Romániát és Csehországot is magabiztosan megverte a második divízió hétvégi fordulóiban, ma pedig az A csoport utolsó helyezettjével meccsel a negyeddöntőért.

Ana Milicević, a szerb válogatott eddig legtöbb gólt szerző játékosa a csehek elleni találkozót követően hangsúlyozta, az együttes főleg védekezésben állt össze igazán, támadásban még akadnak problémák, ám ez a sorozat ezen szakaszában még belefér. A folytatásban ebben a tekintetben javulniuk kell. A szerbek ellenfelének kiléte vasárnap este, a Magyarország–Horvátország találkozón dőlt el, a Mihók Attila és Cseh Sándor vezette gárda várhatóan legyőzte délszláv ellenfelét, és megszerezte a kvartett harmadik helyét.

A magyar lányok nem lehetnek maradéktalanul büszkék eddigi szereplésükre, a nyitányon a görögöktől, majd a házigazdától is vereséget szenvedtek. Egyelőre úgy tűnik, hiába esett át több „ráncfelvarráson” a gárda, még össze kell csiszolódnia a csapatnak, esetleg egyéb változtatásokra is szükség van. Az újoncok és a fiatalok teljesítményére nem lehet különösebb panasz, az Eb első szakaszában a kulcsjátékosok – főleg Szilágyi Dorottya, Parkes Rebecca és Keszthelyi Rita – viszont kevésbé találták helyüket a medencében, és teljesítményük is alaposan elmaradt a tőlük megszokottól. A lányok a nyolcaddöntőben a csehekkel találkoznak, legjobb nyolc között pedig a tegnapi spanyol–olasz rangadó vesztese, azaz az olasz válogatott vár rájuk. A találkozót elnézve, Carlo Silipo együttese valamivel könnyebb ellenfélnek tűnik, a spanyolok szinte könnyedén jutottak túl rajtuk.

A magyar férfiválogatott a szombati fordulóban hozta a kötelezőt, a harmadik negyed kivételével dominált Grúziával szemben, és négy góllal nyert. A nap leginkább várt rangadója, a Görögország–Olaszország találkozó elmaradt a várakozásoktól, Alessandro Campagna fiai az első félidő során felőrölték Teodorosz Vlahosz legénységét, majd a nagyszünet után fokozták az iramot, tovább növelték a különbséget, s végül hétgólos diadalt arattak. Varga Zsolt együttese ma épp az olaszok ellen zárja a csoportkört, a fiataloknak minden tudásukra szükségük lesz az Eb-re a legerősebb felállítással érkező taljánok ellen. A szerbek vasárnap este a C jelű négyes első helyéért meccseltek a németekkel.

Eredmények, férfiak, 1. forduló, C csoport: Németország–Málta 18:13. D csoport: Szlovákia–Szlovénia 11:7, Hollandia–Románia 8:12. Az állás: Románia és Szlovákia 3, Hollandia és Szlovénia 0 pont. 2. forduló, A csoport: Montenegró–Spanyolország 12:14, Horvátország–Franciaország 12:7. Az állás: Horvátország 5, Spanyolország 4, Montenegró 2, Franciaország 1 pont. B csoport: Grúzia–Magyarország 11:15, Görögország–Olaszország 8:15. Az állás: Olaszország 6, Görögország és Magyarország 3, Grúzia 0 pont. C csoport: Málta–Izrael 13:11. Az állás: Szerbia, Németország és Málta 3, Izrael 0 pont.

Nők, 1. forduló, A csoport: Hollandia–Horvátország 24:6, Magyarország–Görögország 12:14. 2. forduló, A csoport: Görögország–Horvátország 25:8, Hollandia–Magyarország 14:11. Az állás: Hollandia és Görögország 6, Magyarország és Horvátország 0 pont. B csoport: Olaszország–Franciaország 12:6, Spanyolország–Izrael 22:7. C csoport: Törökország–Csehország 9:10, Románia–Szerbia 4:15. D csoport: Bulgária–Nagy-Britannia 6:19, Szlovákia–Németország 10:12. 3. forduló, B csoport: Izrael–Franciaország 8:16, Spanyolország–Olaszország 14:8. A végeredmény: 1. Spanyolország 9, 2. Olaszország 6, 3. Franciaország 3, 4. Izrael 0 pont. C csoport: Románia–Törökország 9:7, Szerbia–Csehország 15:4. A végeredmény: 1. Szerbia 9, 2. Csehország 6, 3. Románia 3, 4. Törökország 0 pont. D csoport: Szlovákia–Bulgária 23:8, Németország–Nagy-Britannia 6:12. A végeredmény: 1. Nagy-Britannia 9, 2. Németország 6, 3. Szlovákia 3, 4. Bulgária 0 pont.

 

Nyitókép: A magyar lányok egyelőre elmaradnak a tőlük megszokott szinttől (Fotó: MTI)