2024. május 9., csütörtök

Régi rangadókat idézve

A szerb férfivízilabda-válogatott ötméteresekkel legyőzte Magyarországot a Budapesten zajló felkészülési torna szerdai játéknapján. A felek rendkívül izgalmas mérkőzést játszottak, Uroš Stevanović gárdája remekül kezdte a találkozót, 4:1-re elhúzott, Varga Zsolt csikócsapata – az összeállításból ezúttal Hárai Balázst kivéve a rutinos játékosok kimaradtak – azonban hamar rendezte sorait, és az első negyed végére fel is zárkózott.

A folytatásban elsősorban a védelem jeleskedett mindkét oldalon, Gyapjas Viktor és Radoslav Filipović is bravúros teljesítményt produkált a kapuban. A nagyszünet előtti hajrában a házigazdának sikerült megtörnie a szerbek ellenállását, előbb Vigvári Vendel húzásával egyenlített, majd Burián Gergely félejtésével fordított a gárda. A térfélcserét követően ismét megtorpant a magyar válogatott, támadásaikba többször is hiba csúszott, ám a rivális nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel, így érdembeni változás nem történt az eredményt illetően. A záróetap a régi rangadók színvonalát idéző játékot és izgalmakat hozott. Nagy Ádám góljával a magyarok megduplázták előnyüket, a szerbek gyorsan faragtak a hátrányból, ám az idősebb Vigvári büntetőből hamar visszaállította a kétgólos különbséget.

A hajrában a felek rendre betalálták előnyből, felváltva estek a gólok. Bő egy perccel a vége előtt Tátrai Dávid találatánál úgy tűnt, meglesz a hazai siker, Dušan Mandić viszont szépített, majd két másodperccel a lefújást megelőzően Viktor Rašović egalizált (12:12).

A büntetőpárbaj elején Filipović és Vigvári csatáját előbbi nyerte, Burián lövése pedig a kapufán csattant, a szerbek ugyanakkor nem hibáztak, s végül 16:14-re nyertek. A magyarok csütörtök este a németek, a szerbek pedig a spanyolok ellen zárták a tornát.

Eredmények, 3. játéknap: Magyarország–Szerbia 12:12 – ötméteresekkel: 14:16, Spanyolország–Románia 15:7. Az állás: Magyarország 5, Spanyolország 5, Szerbia 4, Németország 2, Románia 0 pont.

ZALÁNKI AZ IDÉNY LEGJOBBJA

A Total Waterpolo internetes szakportál szavazása szerint a férfiaknál Zalánki Gergő lett az év játékosa. A Pro Recco és a magyar válogatott klasszisa idén mindent megnyert, amit csak lehetett: a nemzeti együttessel világbajnok lett, megválasztották a viadal legjobbjának, olasz klubjával a Bajnokok Ligája mellett a bajnokságban és a kupában is az élen zárt.

Zalánki 179 pontot gyűjtött a szavazáson, mögötte Felipe Perrone (70) és a szintén spanyol Alvaro Granados (68) fért még fel a képzeletbeli dobogóra. A nőknél a holland Simone van de Kraats (86) és a spanyol Judith Forca (72 pont) mögött Keszthelyi Rita 54 ponttal a harmadik helyen zárt.