2024. május 9., csütörtök

Kihirdették a legjobbakat

A Nemzetközi Atlétikaszövetség (WA) hétfőn este kihirdette az idei év legjobb atlétáit. A szervezet újításként három kategóriában osztotta ki az esztendő legjobbjainak járó elismerést. Külön díjazták a futó- és ügyességi számokat, valamint az utcai versenyekben mutatott teljesítményt. A férfiaknál a futószámokban a Budapesten triplázó (100 és 200 méter, 4×100-as váltó) amerikai Noah Lyles nyert, a nőknél pedig a kenyai Faith Kipyegon, aki a hölgyek között elsőként győzött vb-n 1500 és 5000 méteren is.

Az ügyességi számokban az idén többször világcsúcsot döntő rúdugró, a svéd Armand Duplantis és a hármasugrásban harmadszor világbajnok venezuelai Yulimar Rojas bizonyult a legjobbnak.

A stadionon kívüli számok tekintetében két világrekorder maratonista kapta a díjat: a férfiaknál a Chicagóban első kenyai Kelvin Kiptum, a nőknél pedig az etióp Tigist Assefa, aki Berlinben érte el minden idők legjobb idejét.

MÁRTON DOBÓSZAKÁGAK VEZETŐJEKÉNT DOLGOZIK TOVÁBB
Márton Anita ősz óta a dobószakágak vezetőjeként tevékenykedik a Magyar Atlétikai Szövetségben (MASZ), a célja pedig az, hogy segítőivel a lehető legjobban támogassák a sportolók és edzőik életét.

Az olimpiai bronzérmes, világbajnok súlylökő az M1 aktuális csatornának elmondta: miután szeptemberben bejelentette a visszavonulását, a MASZ megkereste, hogy átvenné-e a dobószakágak vezetését. Igent mondott, és az első tapasztalok alapján nagyon testhezállónak érzi a feladatot, a munkája változatos. Kalapácsvetésben Németh Zsolt, gerelyhajításban Magyari Zoltán, súlylökésben és diszkoszvetésben pedig volt edzője, Eperjesi László segíti Márton Anita munkáját, és a csapatával azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a dobóknak. Az utánpótlásról szólva Márton kiemelte: szerinte vannak fiatal tehetségek, az őket összefogó Talentum programban szép számmal vannak dobók is, így „nem lesz ezzel probléma a következő 10-15 évben”. Az új szakágvezető a jövőben szeretné használni a nemzetközi kapcsolatait is.