2024. május 9., csütörtök

Idényzáró a kerékpározóknál

Szabadka környékének utcáit járva gyakran találkozhatunk kék-fehér mezbe öltözött kerékpárosokkal, amint róják a kilométereket az aszfalton. Ők a Spartacus kerékpározói, akik gyakran Csókáig, Oromhegyesig vagy Topolyáig is elkerekeznek, így készülve a rájuk váró megmérettetésekre.

A kis létszámú csapat jó évet zárt, hiszen Perčić Dejan tanítványai a legtöbb futamról érmekkel tértek haza. Az egyesület legeredményesebb versenyzőjének a huszonhat futamon összesen tíz érmet nyert Perčić Nikolina bizonyult, aki saját korosztályában megnyerte az országos és a tartományi időfutam-bajnokságot, a vajdasági országúti bajnokságon sem talált legyőzőre, a szerb kupában összesítettben a második helyen végzett, a válogatott színeiben pedig a görögországi Balkán-bajnokságon a 14. helyet szerezte meg.

A huszonhét futamon rajthoz állt Vuk Trišić öt ezüstéremmel gazdagította gyűjteményét: a vajdasági és az országos időfutam-bajnokságon 2. lett, a tartományi országútin szintén ezüstöt nyert, ahogy a szerb kupában és a Balkán-bajnokság országúti futamán is épphogy lemaradt az első helyről. Perčić Iván huszonhét futamon négy érmet nyert, egyebek között a vajdasági országúti bajnokságon állhatott fel a dobogó harmadik fokára, a szerb kupában pedig nem sokkal maradt le a harmadik helyezett kerékpáros mögött. A 15 éven aluliak együttese (Nikola Vujković Lamić, Vuk Trišić, Perčić Iván) csapatban megnyerte a szerb kupát és az országos bajnokságot, Mihajlo Bolić pedig a 23 éven aluliak között szerzett tartományi országúti bajnoki címet.

A több év után újra versenyző, Ausztriában élő, de a megméretésekre hazalátogató Kőrösi Miklós a veteránok között az országúti országos bajnokságon a második, az időfutam-bajnokságon a harmadik helyen végzett, emellett tartományi bajnokságot nyert, a zágrábi nemzetközi versenyen pedig negyedikként ért célba. Az említettek mellett Miskolci Bálint, Nikola Mandić és Uroš Bašić Palković is tagjai a csapatnak, ők azonban 2023-ban nem szereztek érmet. A Spartacusból ketten (Perčić Nikolina és Vuk Trišić) állandó tagjai az U17-es válogatottnak.

Perčić Dejan, a klub edzője elégedettségének adott hangot az eredményeket illetően, viszont a jövővel kapcsolatban igencsak borúlátó, ugyanis az elmúlt két évben többen abbahagyták a versenysportot, új fiatalok pedig nem jelentkeztek.

– Lassan már ott tartunk, hogy a fiatalokat alig érdekli a sport. Néhány hete a Harcosok sorakozója lakótelepen futóversenyt szerveztek, amelyen két általános iskola nyolcadik osztályosai vettek részt. A fiúk mezőnyében a két iskola végzősei közül mindössze tizenketten álltak rajthoz, és a tizenkettőből néhányan nem voltak képesek lefutni a 400 méteres távot, inkább sétáltak. A legtöbb fiatal az általános iskola befejezése után búcsút int a sportnak. Kerékpározásban a legkritikusabb a nyolcadik osztálytól a középiskola második osztályáig terjedő időszak, aki ezt a pár évet a sportban tölti, az hosszú ideig ott is marad – mondta Dejan.

Rengetegen kerékpároznak a városban, szinte minden családban van egy vagy több kerékpár, a versenyzők száma mégis csökken. A létszám növelését az edző a sportág népszerűsítésében és a toborzásban látja, olyan helyeken szeretné bemutatni a sportágat, ahol sok gyerek megfordul.

– Járni kell az iskolákat, és a különféle felmérést szolgáló eszközök segítségével érdekessé és vonzóvá tenni a sportágat. Például a számítógéphez kapcsolt görgők alkalmazásával a gyerekek különféle adatokhoz jutnak, és versenyezhetnek egymással. Budapesten ún. pump-track pályák (hullámpályák) épültek, amelyeket a kerékpárosok mellett görkorisok és a gördeszkások is használnak. A mintegy 200 méter hosszú, kanyarokban, lejtőkben és emelkedőkben bővelkedő pályán a gyerekek egyebek között a technikát és a gyorsaságot is fejleszthetik. Látogatásom alkalmával a budapesti edző közölte velem, hogy toborzásra nem is gondolnak, a plakátot kiragasztják a játszóterekhez, óvodákhoz, iskolákhoz, és a gyerekek maguktól jönnek. Ők 5, mi 7 éves kortól fogadjuk a kerékpározás iránt érdeklődőket. Természetesen jöhetnek idősebbek is, és belőlük is lehet kiváló versenyző. Erre nagyon jó példa a többszörös országos bajnok Kasza Gábor, aki 15 évesen kezdett kerékpározni, és kijutott a 2012-es londoni nyári olimpiára – mondta, hozzátéve, hogy Szerbiában 15 ifjúsági korú kerékpározóról van tudomása, Szlovéniában ez a szám 60 (ebből 34-en Tadej Pogačar csapatának, az összesen 180 igazolt versenyzővel rendelkező Pogi Teamnek a tagjai), míg Belgiumban 1500 ifi kerékpározik versenyszerűen.

Az ifjúsági versenyeken külföldön legalább kétszázan indulnak, nálunk ez a létszám csak akkor érhető el, ha az összes korosztály számára hirdetik meg a versenyt. Első alkalommal fordulhat elő, hogy Szerbiának egy-egy férfi és női versenyzője lesz az ötkarikás játékokon. A kraljevói Jelena Erić kiharcolta a párizsi olimpián való részvétel jogát, a szintén kraljevói Dušan Rajovićnak mindez még nem sikerült, de neki is nagy esélye van erre.

Beszélgetésünk során szót ejtettünk a Spartacus korábbi tagjáról, az elsőéves felnőttek között versenyző Perčić Márkról, aki a 2023-as idényt a pécsi Lotus Cycling Teamnél töltötte.

– Márk nagyon hosszú idényen van túl, hiszen csapatával Törökországban három hetet, a horvátországi Porečban másfél hónapot edzőtáborozott, majd szinte hetente versenyzett szerte Európában. Az országos országúti bajnokságon második, az időfutamon harmadik helyezést ért el, de főleg az idény második felében ment igazán, és a bolgár körversenyen nagyon szépen teljesített. Sajnos a bukások idén sem kerülték el, egyik esés után kórházba került. Összességében jó idényt zárt, állandó tagja a felnőttválogatottnak. Kérdés, hogy jövőre hol folytatja a kerékpározást, ugyanis most Szegedre jár egyetemre. Meglátjuk, a tanulást mennyire tudja összeegyeztetni az edzésekkel – mondta

Perčić Dejan, és megköszönte Szabadka önkormányzatának, a versenyzők szüleinek és a klub elnökének egész éves támogatását.
Az egyesület versenyzői eddig megérdemelt pihenőjüket töltötték, a következő idényre való felkészülést december első napjaiban kezdték, a 2024-es szezon március elején indul.