2024. május 15., szerda
RÖPLABDA

A lányok ott lesznek Párizsban

A Dominikai Köztársaságtól elszenvedett vereség jelentette pénteki hideg zuhany után a szerb női röplabda-válogatott számára szombaton kedvezően alakultak az olimpiai selejtező 6. fordulójának eredményei. Szerbia fölényesen legyőzte az előző körben Kínát verő Hollandiát, majd az ázsiaiakat a dominikaiak is felülmúlták, amivel eldőlt, hogy a 2021-ben Tokióban bronzérmes Szerbia jut ki a párizsi ötkarikásra, a csoport másik továbbjutója pedig a hollandokat is legyőző Dominikai Köztársaság lett. A B csoportból az Európa-bajnok Törökországon kívül a legutóbb ezüstérmes Brazília szerzett olimpiai vízumot, míg a C csoportból az esti Olaszország–Lengyelország meccs győztesével vagy a vesztes, vagy pedig – ami valószínűbb – a címvédő USA mehet Párizsba.

A lányok egy Kína elleni vereséggel zárták a kvalifikációt, ennek ellenére ott lesznek Párizsban (Fotó: facebook.com/odbojkaskisavezsrbije)

A lányok egy Kína elleni vereséggel zárták a kvalifikációt, ennek ellenére ott lesznek Párizsban (Fotó: facebook.com/odbojkaskisavezsrbije)

Az olimpián 12 csapat játszik a női tornán. A házigazda Franciaország és a selejtező hat továbbjutó gárdája mellé öt résztvevőt a FIVB jövő tavaszra, az érvényben levő ranglista alapján jelöl ki, ugyanakkor tekintettel lesznek a kontinentális kvótákra, vagyis Afrika például kap egy helyet, függetlenül a ranglistától.

Női olimpiai selejtező, 5. forduló: Hollandia–Kína 3:2, Japán–Belgium 3:0, USA–Olaszország 3:1, Lengyelország–Németország 3:2. 6. forduló: Szerbia–Hollandia 3:0, Dominikai K.–Kína 3:1, Kanada–Mexikó 3:0, Törökország–Japán 3:1, Brazília–Belgium 3:0, Lengyelország–USA 3:1, Olaszország–Németország 3:0. 7. forduló: Kína–Szerbia 3:1, Kanada–Csehország 3:0, Dominikai K.–Hollandia 3:2, Brazília–Japán 3:2, Törökország–Belgium 3:0.

Nyitókép: A lányok egy Kína elleni vereséggel zárták a kvalifikációt, ennek ellenére ott lesznek Párizsban (Fotó: facebook.com/odbojkaskisavezsrbije)