2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA

Sorsoltak a januári Eb-re

Kedden a vízi sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) székházában lebonyolították a január 3. és 16. között az izraeli Netanyában esedékes Európa-bajnokság csoportkörének sorsolását. A magyar férfiválogatott nehéz négyesbe került, az alapszakasz során Grúziával, Olaszországgal és Görögországgal meccsel Varga Zsolt együttese, ugyanakkor az új lebonyolítási rendszer miatt számítani lehetett erre. A világbajnoksághoz hasonlóan a kontinenstornán is két divízióra osztották a válogatottakat, a legjobb csapatok, az A és a B csoport alkotják az első osztályt, a selejtezőből érkezők a C és a D jelű négyesbe kerültek. Az első divízió csoportgyőztesei és másodikjai automatikusan a nyolc közé jutnak, míg a harmadik és negyedik helyezettek a második divízióból érkezőkkel játszanak a negyeddöntőbe jutásért. Szerbia ezúttal csak a másodosztályban kapott helyet, hiszen a spliti Eb-n csupán a nyolcadik helyen zárt. A magyar lányok dolgát leginkább Hollandia nehezítheti majd meg a csoportkörben, de a görögökkel vívott párharc is izgalmasnak ígérkezik. Mihók Attiláék egyértelmű célja az aranyérem, hiszen az a bajnoki cím mellett párizsi kvótát is jelent. A szerb lányok a fiúkhoz hasonlóan a másodosztályból próbálnak majd maradandót alkotni. A csapatokra mindenképp nehéz és összetett felkészülés vár, hiszen 10 nappal az Eb-t követően már rajtol is a dohai világbajnokság.

A férfitorna csoportbeosztása, A csoport: Spanyolország, Montenegró, Franciaország, Horvátország. B csoport: Magyarország, Grúzia, Olaszország, Görögország. C csoport: Szerbia, Németország, Izrael, Málta. D csoport: Szlovákia, Hollandia, Szlovénia, Románia. A női torna csoportbeosztása, A csoport: Magyarország, Hollandia, Horvátország, Görögország. B csoport: Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Izrael. C csoport: Románia, Csehország, Szerbia, Törökország. D csoport: Szlovákia, Németország, Bulgária, Nagy-Britannia.

A legjobb nyolc között a magyarok

A zajló U20-as világbajnokságon a Benczur Márton vezette korosztályos női válogatott az Egyesült Államok nemzeti csapatát is legyőzve az első helyen zárta a csoportkört, így egyenes ágon jutott be a torna negyeddöntőjébe, ahol tegnap este Új-Zélanddal meccselt a továbbjutásért.

Eddig egyedül Olaszország tudta megszorongatni Benczur Márton együttesét (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)

Eddig egyedül Olaszország tudta megszorongatni Benczur Márton együttesét (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)

A magyarok eddigi eredményei: Olaszország–Magyarország 10:10 – ötméteresekkel: 14:13, Izrael–Magyarország 8:18, Egyesült Államok–Magyarország 8:10. A csoport végeredménye: 1. Magyarország 7, 2. Egyesült Államok 6, 3. Olaszország 5, 4. Izrael 0 pont.

Nyitókép: Eddig egyedül Olaszország tudta megszorongatni Benczur Márton együttesét (Fotó: facebook.com/waterpolo.hu)